Tusgen

Akut prostatitis

Hvad er det?

Prostata er en valnød-store kirtel, der sidder under blæren hos mænd. Denne kirtel gør væske, der blander sig med sæd til at danne sæd. Fordi prostata omgiver urinrøret (røret, der bærer urin ud af kroppen fra blæren), kan sygdomme, der forårsager prostata til at svulme op eller forstørre trykker på urinrøret og forårsage smerte eller problemer med vandladning.

Prostatitis er betændelse eller hævelse af prostata. Akut prostatitis betændelse i prostata, der er forårsaget af en pludselig infektion, sædvanligvis af bakterier, der kommer ind i prostata ved at rejse op i kroppen gennem urinrøret. Nogle af disse bakterier er de normale bakterier, der lever på og inde i din krop. Andre infektioner overføres ved seksuel kontakt.

De fleste mænd, der vil udvikle prostatitis har en normal prostata, selvom infektionen kan være mere almindelige hos ældre mænd som kirtlen bliver større med alderen. Der er ingen kendt sammenhæng mellem prostatitis og prostatacancer.

Symptomer

Typiske symptomer på akut prostatitis omfatter:

 • Brændende eller drible med vandladning

 • Svært ved at starte urin stream eller total manglende evne til at lade vandet på alle

 • Uklarhed eller blod i urinen

 • Smerter over penis, i eller under pungen, i ryggen eller i endetarmen

 • Feber og kulderystelser

 • Kvalme og opkastning

 • Muskelsmerter, træthed eller influenza-lignende symptomer

Diagnose

Din læge vil undersøge din prostata ved at stikke en finger ind i endetarmen. Når prostata er smittet, er det normalt føles opsvulmet. Når trykket er sat på kirtel, kan du opleve smerte eller en alvorlig behov for at tisse. Din læge vil også gøre en generel eksamen for at sørge for, at infektionen ikke har spredt sig til andre organer, såsom nyrerne.

Et næste skridt bliver at undersøge en urinprøve for tegn på infektion, såsom blodceller eller bakterier. I et typisk tilfælde af akut prostatitis, vil urinen indeholder hvide blodlegemer. Du kan også få taget blodprøver for at tjekke din nyrefunktion og blodlegemer. Sjældent kan Deres læge bestille en ultralyd eller computertomografi (CT) scanning for at få et bedre kig på infektion i prostata.

Forventet varighed

Hvis de behandles omgående, symptomerne på prostatitis normalt begynde at forbedre inden for 24 til 48 timer. I mere alvorlige tilfælde kan symptomer på infektion hængende i mere end en uge.

Forebyggelse

Ikke kan forhindres fleste tilfælde af prostatitis., Hvis en infektion er fanget tidligt, er det dog mere sandsynligt, at reagere hurtigt på behandling. Desuden er nogle tilfælde af prostatitis forårsaget af seksuelt overførte bakterier. Mange af disse infektioner kan forebygges ved at praktisere sikker sex.

Behandling

Akut prostatitis behandles med antibiotika. I svære tilfælde vil antibiotika gives intravenøst ​​(i en vene), især hvis du er kvalmende eller opkastning. I mindre alvorlige tilfælde kan antibiotika tages oralt. Fordi det er svært for antibiotika for at komme fra blodbanen ind i prostata, ofte disse medikamenter er ordineret til tre eller flere uger.

Hvis du er alvorligt syg med prostatitis, kan lægen indrømme dig til et hospital for at give dig intravenøs antibiotika og sørg for dine vitale tegn forbliver stabile. Normalt er der brug for et ophold på kun et par dage. Hvis prostata er meget opsvulmet, kan det være nødvendigt at indsætte et kateter til at tillade urin at dræne. Dette kateter kan være nødvendigt at blive siddende i op til en uge, men da infektionen kommer under kontrol, skal du være i stand til at urinere normalt igen.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring en sundhedsplejerske, hvis du udvikler:

 • Smerter eller problemer med vandladning

 • Blod eller uklarhed i urinen

 • Svær ryg eller lyskesmerter kombineret med feber

 • En reaktion over for et antibiotikum, du har fået til at behandle din prostata infektion, såsom udslæt, kvalme med opkastning eller svær diarré

Udsættelse af behandling kan tillade infektionen at sprede sig. I svære tilfælde kan en mand blive meget syg og har brug for at søge akut lægehjælp.

Prognose

De fleste tilfælde af akut prostatitis reagere hurtigt på behandling. Din læge kan anbefale en længerevarende kursus af antibiotika. Selv hvis du begynder at føle sig bedre, er det vigtigt at gennemføre det fulde behandling. Symptomer på irritation eller tøven, som du passerer urin kan blive hængende et stykke tid, men i sidste ende skal gå helt væk.

I nogle mænd, vil akut prostatitis udvikle sig til en vedvarende infektion kendt som kronisk prostatitis Denne infektion kan være vanskelig at behandle og kræver ofte langvarig antibiotika, samt andre typer af behandling.

Yderligere info

Nationale Institut for diabetes og fordøjelsessystemet og nyresygdomme
Office of Communications og Public Liaison
Bygning 31, Room 9A04
31 Center Drive, MSC 2560
Bethesda, MD 20892-2560
Telefon: 301-496-4000
E-mail:
http://www.niddk.nih.gov/

Europæisk urologisk forening
1000 Corporate Blvd.
Linthicum, MD 21090
Telefon: 410-689-3700
Toll-Free: 1-866-746-4282
Fax: 410-689-3800
E-mail:
http://www.urologyhealth.org/