Tusgen

Anorexia nervosa

Hvad er anoreksi?

Anorexia nervosa er en spiseforstyrrelse, karakteriseret ved forvrænget kropsbillede, afmagring, frygt for vægtøgning, selv-sult, og en uvilje til at opretholde en sund vægt. Folk, der har anoreksi kan omhyggeligt at kontrollere deres fødeindtagelse, motion overdrevent, opkast, eller bruge piller for at tabe sig. De ofte ikke erkender, at de har et problem og kan endda tror, ​​de er overvægtige.

Anorexia nervosa rammer oftest unge og unge voksne kvinder, men det kan også påvirke mænd, børn og ældre voksne. Årsagen kendes ikke, men genetik og kulturelle miljø kan spille en rolle. Identificerede risikofaktorer omfatter barndom fordøjelsesproblemer, bekymringer om vægt, familie historie af anorexia nervosa eller afhængighed, lavt selvværd, perfektionisme og stress. Sameksisterende fysiske og psykiske sygdomme er almindelige.

Kvinder, der har anoreksi typisk ikke har menstruation. Kolde følsomhed, forstoppelse, udvikling af fine hår (lanugo), tør hud, hårtab, og muskel tab er almindelige symptomer. Pulsen og vejrtrækning kan være langsom og blodtrykket kan være lav.

Anoreksi kan behandles, selv om nogle mennesker tilbagefald efter behandlingen. Hospitalsindlæggelse kan være nødvendig i begyndelsen, især hvis medicinske komplikationer, løbende vægttab, alvorlig depression eller alvorlig fejlernæring er til stede. Psykoterapi anbefales typisk. Behandlingen kan omfatte medikamenter, såsom antidepressiva eller antipsykotika, især hvis personen oplever humør eller angst symptomer.

Anorexia nervosa er en alvorlig medicinsk sygdom med potentielt livstruende komplikationer, herunder svær dehydrering, elektrolytforstyrrelser, unormal hjerterytme, fejlernæring, infektioner og krampeanfald. Søg straks lægehjælp (ringe 911) for alvorlige symptomer såsom brystsmerter eller pres, kold og klam hud, forvirring bevidstløshed for selv et kort øjeblik, nedsat eller fraværende urinproduktion, tørre slimhinder, feber, uregelmæssig hjerterytme (arytmi), bleg hud eller bleghed, voldsomme svedeture, hurtig vejrtrækning (takypnø) eller åndenød åndedrag, hurtig puls (takykardi), beslaglæggelse, svaghed, eller selvmordstanker eller selvskadende adfærd.

Søge omgående lægehjælp, hvis du eller nogen du er sammen med, er stærkt undervægtige, har en optagethed af mad, motion eller vægt, eller er i behandling for anoreksi, men symptomerne vender tilbage, eller er vedvarende.

Symptomer

Hvad er symptomerne på anoreksi?

Mange symptomer på anoreksi er relateret til optagethed af vægt. Andre er relateret til ændringer i kroppen og dens funktioner på grund af underernæring og dehydrering.... Læs mere om anoreksi symptomer

ÅRSAGER

Hvad der forårsager anoreksi?

Årsagen til anorexia nervosa er ikke kendt. Genetiske og miljømæssige faktorer kan spille en rolle. Selvom årsagen ikke er kendt, har man identificeret risikofaktorer.... Læs mere om anoreksi årsager

BEHANDLINGER

Hvordan er anorexia nervosa behandles?

Det første skridt i behandlingen af ​​anoreksi er at få personen til at erkende, at et problem eksisterer. Dette kan være en udfordring, fordi mange mennesker, der har det benægter, at de har en spiseforstyrrelse og kan endda se sig selv som overvægtige.... Læs mere om anoreksi behandlinger

Flere artikler