Tusgen

Åreforkalkning

Hvad er det?

Åreforkalkning er en forsnævring af arterierne, der markant kan reducere blodforsyningen til vitale organer som hjerte, hjerne og tarme. I åreforkalkning, bliver arterierne indsnævret når fede indskud kaldet plaque opbygge inde. Plaques indeholder typisk kolesterol fra low-density lipoprotein (LDL), glatte muskelceller og fibrøst væv, og til tider calcium. Som en mindeplade vokser langs foring af en arterie, den producerer et uslebne område i arterien er normalt glat overflade. Denne uslebne område kan forårsage en blodprop inde i arterien, hvilket helt kan blokere blodgennemstrømning. Som et resultat, organet leveres af tilstoppede arterie starves for blod og oxygen og orgel celler kan enten dø eller lide alvorlig skade.

Åreforkalkning er den vigtigste årsag til død og invaliditet i industrialiserede nationer, herunder Europa. Dette skyldes, at atherosklerose er den underliggende medicinsk problem i de fleste patienter med en af ​​de følgende sygdomme:

 • Koronararteriesygdom - I dette kroniske (langvarige) sygdom, åreforkalkning indsnævrer kranspulsårerne, arterierne, der leverer blod til hjertemusklen. Dette kan føre til brystsmerter kaldet angina. Det øger også risikoen for hjerteanfald, der opstår, når en koronararterie er fuldstændig blokeret.

 • Slagtilfælde - En blodprop (trombe) kan danne inde i en hjerne arterie, der er blevet indsnævret med åreforkalkning. Når denne trombe former afskærer blodforsyningen til en del af hjernen, der forårsager en trombotisk slagtilfælde. I øjeblikket er omkring 75% af slagtilfælde i de industrialiserede lande er trombotiske slagtilfælde.

 • Abdominal angina og tarm infarkt - Når åreforkalkning indsnævrer arterier, der leverer blod til tarmene, det forårsager en form for mavesmerter kaldet abdominal angina. Komplet, pludselig blokering af intestinal blodforsyning kan forårsage en tarm infarkt. En tarm infarkt svarer til et hjerteanfald, men det indebærer tarmene snarere end hjertet.

 • Åreforkalkning af ekstremiteterne - Åreforkalkning kan indsnævre de store arterier, der leverer blod til benene, især de femorale og popliteal arterier. Disse to arterier påvirkes i 80% til 90% af mennesker med dette problem. Den reducerede blodgennemstrømning til benene kan resultere i en crampy smerter i benene under træning kaldet claudicatio intermittens. Hvis blodgennemstrømningen er kompromitteret alvorligt, kan dele af benet bliver bleg eller cyanotiske (blåt), føler sig kold at røre ved og i sidste ende udvikle koldbrand.

 • Andre sygdomme - Åreforkalkning kan være en faktor i udviklingen af en aorta aneurisme eller nyrearteriestenose (forsnævring af nyre arterier).

Faktorer, der øger din risiko for at udvikle åreforkalkning, omfatter:

 • Højt niveau af kolesterol i blodet (hyperkolesterolæmi)

 • Lavt HDL (det "gode kolesterol")

 • Høje niveauer af C-reaktivt protein, en markør for inflammation

 • Højt blodtryk ( hypertension )

 • Diabetes

 • Slægtshistorie af koronararteriesygdom i en tidlig alder

 • Cigaretrygning

 • Fedme

 • Fysisk inaktivitet (for lidt regelmæssig motion)

 • Ældre alder

Symptomer

Åreforkalkning normalt ikke forårsage nogen symptomer, indtil blodtilførslen til et organ er reduceret. Når dette sker, varierer symptomer, afhængigt af den specifikke organ inddraget:

 • Heart - Symptomer omfatter brystsmerter af angina og åndenød, svedeture, kvalme, svimmelhed eller uklarhed, åndenød eller hjertebanken.

 • Brain - Når åreforkalkning indsnævrer hjernearterier, kan det forårsage svimmelhed eller forvirring, svaghed eller lammelse i den ene side af kroppen, pludselig, svær følelsesløshed i nogen del af kroppen, synsforstyrrelser, herunder pludselige tab af syn, gangbesvær, herunder svimlende eller kovending, koordinationsproblemer i arme og hænder, og utydelig tale eller manglende evne til at tale. Hvis symptomerne forsvinder på mindre end 24 timer, er episoden kaldes en forbigående iskæmisk anfald (TIA). Når åreforkalkning helt blokerer hjernens arterier og / eller ovenstående symptomer vare længere, er det generelt kaldes et slagtilfælde.

 • Abdomen - Når åreforkalkning indsnævrer arterier til tarmene, kan der være kedelig eller kramper smerter i midten af underlivet normalt begynder 15 til 30 minutter efter et måltid. Fuldstændig blokering af en intestinal arterie forårsager alvorlige mavesmerter, undertiden med opkastning, diarré eller abdominale hævelse.

 • Ben - Indsnævring af benet arterier forårsager kramper smerter i benmusklerne, især under træning. Hvis indsnævring er alvorlig, kan der være smerter i hvile, kolde tæer og fødder, bleg eller blålig hud og hårtab på benene.

Diagnose

Din læge vil spørge dig om din familie historie hjertesygdom, slagtilfælde og andre kredsløbssygdomme problemer, og din familie historie med højt kolesterol i blodet. Han eller hun vil spørge om rygning, motion, alkohol og symptomer på åreforkalkning. Han eller hun vil også måle dit blodtryk og din puls i din hals og fødder.

Din læge vil også gennemgå din sygehistorie, dine nuværende symptomer og eventuelle medicin, du tager.

Hvis du ikke har nogen symptomer på nogen af ​​de medicinske sygdomme relateret til åreforkalkning, vil lægen undersøge dig, og se efter tegn på dårlig cirkulation. Generelt kan disse omfatter Bruits (den ru lyden af ​​turbulent blodgennemstrømning gennem forsnævrede arterier) høres med et stetoskop i nakken, maven og andre steder; svækkede bælgfrugter, især i lysken, ben og fødder; og kølig hud, der er bleg eller blå i benene.

Din læge vil tage blodprøver for at måle din total, LDL og HDL-kolesterol, triglycerid niveau, og fastende blodsukker. En rutinemæssig elektrokardiogram (EKG), lejlighedsvis vil afdække elektriske forandringer i hjertet, der indikerer dårlig blodgennemstrømning til hjertemusklen. Dog kan din læge bestille en EKG udført under en øvelse stress test, fordi denne test er mere tilbøjelige til at afdække problemer. Kan være behov for andre diagnostiske tests for at måle blodcirkulationen til hjertet, hjernen, og ben.

Forventet varighed

Åreforkalkning er en langvarig sygdom, der fortsætter med at forværres over mange årtier.

Forebyggelse

Du kan hjælpe til at forebygge åreforkalkning ved at ændre dine risikofaktorer for sygdom. Du bør øve en livsstil, der fremmer god cirkulation og bekæmper åreforkalkning:

 • Undgå cigaretrygning. Hvis du ryger, er det vigtigt, at du afslutter.

 • Opretholde en sund vægt. Fedme, især en koncentration af kropsfedt omkring taljen, har været knyttet til usunde niveauer af HDL -kolesterol og triglycerider.

 • Spis en sund kost, der er rig på grøntsager og frugter. Undgå mættet fedt og transfedt. Brug enkeltumættet (oliven) og flerumættede (solsikke, tidsel, jordnødder, raps) olie til madlavning. Kosten protein bør komme primært fra fisk og vegetabilske kilder (soja, bønner, bælgfrugter).

 • Træne regelmæssigt.

 • Kontrollere højt blodtryk. Du kan have til at tage medicin for at gøre dette. Hvis du aldrig har været diagnosticeret med forhøjet blodtryk, bør du have det tjekket hvert andet år.

 • Hvis du har diabetes, er du nødt til at arbejde endnu hårdere på at kontrollere vægten, dyrker mere motion, sænke LDL-kolesterol og triglycerid-niveauer, og holde blodtrykket under 130/85.

 • Hvis du ikke har diabetes, bør du have en fastende blodsukker test hvert år, hvis du har risikofaktorer for diabetes (overvægt, have højt blodtryk eller højt kolesterol) starter ved 45 år.

 • Arbejd med din læge for at opretholde en ordentlig kolesteroltal. Hvis du aldrig har været diagnosticeret med kolesterol problemer, bør du have dit kolesteroltal kontrolleret hvert femte år begynder i en alder 20.

Behandling

Der er ingen kur for åreforkalkning, men behandling kan forsinke eller standse forværring af sygdommen. Den væsentligste behandlingsrelaterede Målet er at forhindre betydelig indsnævring af arterierne, således at symptomerne aldrig udvikle og vitale organer er aldrig skadet. For at gøre dette, ville du begynde ved at følge en sund livsstil er skitseret ovenfor. Hvis du har højt kolesteroltal, der ikke kan kontrolleres med diæt og motion, kan medicin være nødvendig. Der er i øjeblikket fem klasser af kolesterolsænkende medicin:

 • HMG-CoA-reduktasehæmmere, herunder lovastatin (Mevacor), simvastatin (Zocor), pravastatin (Pravachol), fluvastatin (Lescol), rosuvastatin (Crestor) og atorvastatin (Lipitor). HMG-CoA reduktase inhibitorer blokerer et enzym kaldet HMG-CoA-reduktase, som styrer produktionen af ​​kolesterol i leveren.

 • Galdesyrebindende resiner, herunder colestyramin (Questran) og colestipol (Colestid)

 • Niacin

 • Fibrater, herunder gemfibrozil (Lopid) og fenofibrat (Tricor)

 • Kolesterol-absorptions-inhibitorer, som er den nyeste klasse af kolesterolsænkende midler. Ezetimibe (Zetia) er i øjeblikket den eneste på markedet.

Når symptomer på åreforkalkning-relaterede orgel skade udvikle den særlige behandling afhænger af den involverede organ:

 • Heart - Behandlinger for koronararteriesygdom omfatter medicin til at håndtere symptomer på angina (nitrater, betablokkere, calciumantagonister) og forebygge hjerteanfald (aspirin og betablokkere), ballonudvidelse ofte med trådnet stents, og mindre almindeligt, koronararteriebypasskirurgi.

 • Brain - Behandlinger til at forhindre forbigående iskæmiske anfald (Tias) og slagtilfælde omfatter antitrombotiske medicin såsom aspirin, dipyridamol og clopidogrel (Plavix) og antikoagulerende medikamenter såsom warfarin og heparin.

 • Abdomen - Når åreforkalkning indsnævrer arterierne, der leverer tarmen, patienten kan behandles med ballonudvidelse med eller uden stents eller en bypass arteriel graft.

 • Ben - grundpillerne i behandling for intermitterende claudicatio er rygestop, motion (normalt en omvandrende program), og aspirin. Mennesker med svær arteriel forsnævring kan behandles med ballonudvidelse med eller uden stents, laser, atherektomi eller bypass grafts.

Hvornår skal kalde en professionel

Det er muligt at have aterosklerose i mange år uden symptomer. Hvis du oplever symptomer på en åreforkalkning-relateret medicinsk sygdom, straks kontakte en læge.

Prognose

Åreforkalkning fører til den største årsag til dødsfald i Europa for både mænd og kvinder: koronararteriesygdom. Men folk med åreforkalkning lever længere med bedre livskvalitet end nogensinde før. For mange er dette sygdom kan forebygges. Selv de mennesker er genetisk programmeret til åreforkalkning kan forsinke begyndelsen og forværring af sygdommen med en sund livsstil, de rigtige fødevarer og medicin til at sænke LDL-kolesterol.