Tusgen

Blære infektion (blærebetændelse)

Hvad er det?

En blære infektion, også kaldet blærebetændelse, er forårsaget af en unormal vækst af bakterier inde i blæren, ballon-lignende organ, der gemmer urin. Blære infektioner er en af ​​de mest almindelige bakterielle infektioner at påvirke mennesker, med op til en tredjedel af alle kvinder har mindst én infektion på et tidspunkt i deres liv.

Blære-infektioner er klassificeret som enten enkel eller kompliceret. Simple blære infektioner påvirker kun raske kvinder med normale urin-systemer. Blære-infektioner er sjældne i mænd, som ellers er sunde, så mænd indgår i komplicerede kategori med medlemmer af begge køn, der har unormale urin-systemer.

  • Simple blære-infektioner - Simple blære infektioner udvikler, når bakterier vandrer ind i blæren. På grund af strukturen af ​​den kvindelige urinvejene, kvinder er langt mere tilbøjelige end mænd til at få disse infektioner. Hos kvinder, åbningen til urinrøret (hvor urinen kommer ud) er tæt på endetarmen. Derfor kan bakterier migrere fra endetarmen, hvor kimtal er høje, til området omkring skeden og urinrøret. Derfra er det en kort tur (4 centimeter, eller mindre end 2 inches) gennem urinrøret til blæren. Samleje kan drive disse bakterier ind i blæren, så der er en øget risiko for blære-infektioner i seksuelt aktive kvinder. Aftørring toiletpapir fra tilbage til fronten efter at have afføring kan også overføre bakterier fra endetarmen til urinrøret. Af denne grund bør kvinder altid forsøge at tørre forfra og bagud.

  • Komplicerede blære-infektioner - Urinvejsinfektioner er klassificeret som kompliceret, når de rammer folk med en unormal urin system, der gør disse infektioner vanskeligere at behandle. Alle blære infektioner betragtes kompliceret, når de påvirker mænd, fordi den lange mandlige urinrør bør forhindre bakterier i at komme ind i blæren. Men hvis den normale strøm af urin er blokeret eller urin tilbageholdes i blæren, vil bakterier formere sig der, hvilket øger risikoen for infektion. En årsag urin kan tilbageholdes i blæren er nerveskader, enten fra en skade, såsom en rygmarvsskade, eller på grund af en sygdom, såsom diabetes. Den mest almindelige årsag til obstruktion af urin flow hos mænd er en forstørret prostata, almindelig hos mænd ældre end 50 år. Patienter med indlagte urinkatetre (et rør indsat i urinrøret for at dræne urin) har også høje blære-infektioner, fordi bakterierne kravle langs væggen af ​​katetret til blæren.

Symptomer

Simple blære infektion
En blære infektion forårsager betændelse (irritation og hævelse) af blæren og urinrøret. Dette forårsager pludselig udvikling af en forudsigelig gruppe af symptomer. Mange kvinder, der har haft en blære infektion i fortiden kan identificere symptomerne let, når de får en infektion. Disse symptomer omfatter som regel en eller flere af følgende:

  • Behovet for at urinere oftere end normalt, selv om der er gået kun små mængder af urin, hver gang

  • En pludselig vandladningstrang

  • Smerte, brændende eller andet ubehag ved vandladning

  • Behovet for at tisse om natten

  • Smerter i underlivet

  • Blod i urinen

  • Urin, der er overskyet, har en ubehagelig lugt eller lugte usædvanlig stærk

En blære infektion i et lille barn kan forårsage nye episoder af sengevædning som den eneste symptom.

Kompliceret blære infektion
Mennesker med komplicerede blære infektioner normalt har symptomer, der ligner dem, der med simple infektioner. Imidlertid kan patienter også udvikle yderligere symptomer såsom feber, kuldegysninger, kvalme, opkastning, lændesmerter, rygsmerter eller forvirring om bakterierne spredes fra urinvejene til blodstrømmen eller nyre.

Komplicerede blære infektioner kræve længere behandling end simple infektioner. Yderligere testning kan også være nødvendigt at se på strukturen eller funktionen af ​​urinvejene.

Diagnose

Din læge vil spørge dig om symptomer, der er typiske for blære infektion, og også bede dig, hvis du har feber, kulderystelser, kvalme, opkastning, flanke smerter eller andre symptomer, der kan tyde en mere alvorlig infektion. Hvis du har haft blære infektioner før, kan din læge være i stand til at diagnosticere problemet over telefonen, hvis du ikke er gravid og ikke har nogen udflåd. Hvis symptomerne ikke er præcis som de tidligere blære infektioner, vil du sandsynligvis brug for et kontor besøg og eventuelt en urin analyse.

Kvinder med første gang blære infektioner, alle mænd, børn og mennesker med alle potentielt komplicerede blære infektion bliver nødt til at besøge en læge. Din læge vil undersøge dig og bede om en urinprøve. Han eller hun vil gøre en urin analyse på kontoret for at lede efter tegn på aktiv infektion. Urinprøven også kan sendes til et laboratorium for kultur til at identificere den nøjagtige type bakterier. Normalt speciel test, kaldet følsomhed test, også sker for at afgøre, hvilke antibiotika vil effektivt bekæmpe infektionen. Før du giver en urinprøve, bør du rense din urinrørets åbning med en steril serviet. Denne prøve skal indsamles vadested under vandladning for at undgå forurening af urin med bakterier, der lever rundt om urinrøret.

Forventet varighed

Kvinder med simple blære infektioner ofte bedres i løbet af timer efter indtagelse af den første dosis af antibiotika, og alle symptomer bør gå væk inden for tre dage. Men folk med komplicerede infektioner, såsom mænd med forstørret prostata kirtler kan have forlænget symptomer. Hvis patienter har indlagte katetre på plads, er det vanskeligt at fjerne urinvejene af bakterier medmindre kateteret fjernes.

Forebyggelse

Kvinder kan bidrage til at forhindre blære infektioner ved at tørre fra front til tilbage med toiletpapir og tisser efter at have samleje. Nogle kvinder, der har to eller flere blære infektioner hvert år tager et antibiotikum, efter seksuelle møder, tre gange om ugen, eller dagligt for at forebygge infektion. Andre foranstaltninger, der kan medvirke til at forebygge blære infektioner omfatter at gå på toilettet, så snart du føler trang til at tisse og drikke masser af væske hver dag. Nogle kvinder, der anvender en membran for prævention har mindre hyppige blære-infektioner ved at skifte til en anden metode til at forhindre graviditet. Nogle undersøgelser tyder på, at drikke tranebærsaft kan nedsætte din risiko for at erhverve en urinvejsinfektion.

Behandling

Behandling varierer afhængigt af typen af ​​problemet:

Simple blære infektion
Simple blære infektioner hos kvinder er normalt behandlet med et tre-dages kursus af et antibiotikum, såsom trimethoprim sulfamethoxazol ( Bactrim, Septra, cotrimoxazole). Kvinder med tilbagevendende blære infektioner (mere end to om året) kan drage fordel af forebyggende antibiotika, enten taget som en almindelig dosis eller efter samleje.

Kompliceret blære infektion
Komplicerede blære infektioner er mere vanskelige at behandle. Valget af antibiotikum, styrken af ​​den medicin, og behandlingens varighed varierer afhængigt af omstændighederne. Ofte skal tages i 10 dage eller mere antibiotika. Patienter med alvorlige symptomer ( feber, forvirring, kvalme, opkastning, osv.), der tyder på at bakterierne har spredt sig til nyre eller blod normalt bliver nødt til at blive behandlet på et hospital.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge kontor, hvis du føler smerte eller ubehag, når du tisser, hvis du har brug for at tisse oftere end normalt, eller hvis du opdager, at din urin lugter dårligt eller indeholder blod. Kvinder i deres første trimester af graviditeten vil have deres urin kontrolleres for bakteriel vækst som en del af deres prænatal pleje, selv om de ikke har symptomer på blære infektion.

Hvis du har risikofaktorer for udvikling af komplicerede blære infektioner (såsom indlagte katetre eller underliggende deformiteter i urinvejene), skal du være særlig omhyggelig med at holde øje med disse tegn på infektion. Du bør også søge læge omgående, hvis du udvikler feber, kulderystelser, konfusion, kvalme, opkastning eller flanke smerter, hvilket kan antyde, at en blære infektion har spredt sig til nyre-eller blod.

Prognose

Behandling med antibiotika normalt hærder simple blære infektioner. I nogle tilfælde kan en ubehandlet blærebetændelse spredes opad i urinvejene at påvirke nyrerne, der forårsager pyelonephritis, som er betændelse og infektion i nyrerne. For komplicerede blære infektioner, udsigterne afhænger af den kliniske situation. Patienter kan blive alvorligt syg, hvis infektionen breder sig fra urinvejene til blodet, en sygdom kaldet urosepsis. Intravenøs antibiotika er sædvanligvis effektiv. Normalt patienter diagnosticeret med urosepsis brug for en længere kursus af antibiotika, men dette kan gøres derhjemme med antibiotika indtages gennem munden.