Tusgen

Blodpropper

Hvad er blodpropper?

En blodprop er en klump af hærdet blod. Normal blodpropper bidrager til at forhindre blodtab, som når du får en mindre klippe eller skrab. Imidlertid er en blodprop, der udgør i et blodkar (arterie eller vene) eller i hjertet kaldes en blodprop, og er en alvorlig medicinsk sygdom. Blodpropper kan dannes i de overfladiske vener lige under huden, eller de kan dannes i de dybere, store vener (dyb venøs trombose). Blodpropper kan også løsne og flytte fra deres oprindelige placering til en anden. Dette kaldes en blodprop.

Blodpropper er mere almindelige hos mennesker, der ikke kan bevæge sig rundt let på grund af fremskreden alder, skade, kirurgi eller sygdom. Mennesker med visse koagulationsforstyrrelser, der gør deres blodprop lettere har en øget risiko for at udvikle blodpropper i de dybe vener. Desuden kan visse kræftformer og østrogen-baserede medicin øger din risiko for blodpropper.

En blodprop er farlig, fordi det kan blokere eller reducere strømmen af ​​blod til den del af kroppen, hvor den dannes. Denne blokering medfører en mangel på ilt til væv (kaldet iskæmi), og i sidste ende fører til permanente skader væv.

Blodpropper kan også bryde ud fra karvæggen og rejse til et andet sted, såsom hjernen eller lungerne, hvilket fører til katastrofale konsekvenser. En blodprop, der bevæger sig til lungerne kan føre til en lungeemboli, permanent lungeskade, og endda død. En blodprop, der rejser til hjernen, kan forårsage et slagtilfælde. En blodprop, der danner i arterierne i hjertet kan medføre et hjerteanfald.

Deres risiko for at udvikle blodpropper kan minimeres ved at gøre visse livsstilsændringer og efter lægens behandlingsplan. Især regelmæssig motion, opløftende dine fødder, og hyppigt skiftende din kropsstilling kan hjælpe med at forhindre dannelse af blodpropper.

Symptomer

Hvilke symptomer kan forekomme med blodpropper?

Blodpropper kan dannes uden nogen relaterede symptomer. Men der er visse kendetegnende symptomer, der kan ledsage en blodprop:... Læs mere om blodpropper symptomer

ÅRSAGER

Hvad er årsagen til blodpropper?

Blodpropper kan dannes som reaktion på flere faktorer, herunder en stillesiddende livsstil og underliggende medicinske sygdomme, der gør din blodprop anderledes eller reducere strømmen af ​​blod gennem kredsløbet. Din familie historie og genetiske faktorer kan også sætte dig på en øget risiko for blodpropper.... Læs mere om blodpropper årsager

Flere artikler