Tusgen

Cerebral arteriogram

(Cerebral angiografi, Cerebral Angiogram)

Procedure oversigt

Hvad er en cerebral arteriogram?

En arteriogram, også kaldet et angiogram er et røntgenbillede af blodkarrene. Det er udført for at evaluere forskellige vaskulære sygdomme, såsom en aneurisme (ballooning af et blodkar), stenose (indsnævring af et blodkar) eller blokeringer.

En cerebral arteriogram er en arteriogram af blodkarrene i hjernen.

Hvordan er en arteriogram udføres?

En arteriogram indebærer indsættelse en arteriel kateter (en lang tynd slange) i et stort blodkar og injektion kontrast farvestof. Denne kontrastfarvestoffet får blodkarrene til at blive vist uigennemsigtige på røntgenbilledet. Dette gør det muligt for lægen bedre at visualisere strukturen i beholderen (r) under behandling.

Mange arterier kan undersøges ved en arteriogram, herunder arterielle systemer i de ben, nyrer, hjerne og hjerte.

For en cerebral arteriogram er arteriel adgang normalt opnået i den femorale arterie i lysken. Indimellem kan pulsåren i armen skal bruges, og i meget sjældne tilfælde kan halspulsåren i nakken skal bruges. Femoralarterien er mest almindeligt anvendt, fordi det er generelt lettere at få adgang til. Når kateteret er indsat, er kontrastfarvestoffet injiceres, og en række røntgenbilleder er foretaget. Disse røntgenbilleder viser arterielt, venøst ​​og fartøjsejere strukturer kapillære blod og blodgennemstrømningen i hjernen.

Andre beslægtede procedurer, der kan anvendes til at diagnosticere sygdomme i hjernen omfatter røntgenstråler, magnetisk resonans (MRI) af hjernen og computertomografi (CT-scanning) af hjernen. Se venligst disse procedurer for yderligere oplysninger.

Årsager til den procedure,

En cerebral arteriogram kan udføres for at detektere abnormiteter i blodkarrene i eller fører til hjernen. Sådanne abnormiteter indbefatter aneurismer, stenose, arteriovenøs misdannelse (en sygdom, hvor der er en unormal forbindelse mellem arterier og vener), trombose (blodprop i et blodkar), vasospasme (en spasme af blodkarret forårsager en uregelmæssig indsnævring af fartøjet) eller okklusion (komplet obstruktion af et blodkar).

Andre sygdomme, der forårsager en forskydning af hjernens blodkar kan påvises ved en cerebral arteriogram. Disse sygdomme omfatter tumorer, ødem (hævelse), herniation (dislokation af hjernevæv, forårsaget af tryk i hjernen på grund af hævelse, blødning eller andre grunde), forhøjet intrakranielt tryk (ICP, eller forøget tryk i hjernen) og hydrocephalus (væske i hjernen).

En cerebral arteriogram kan udføres for at lokalisere klip på blodkar placeret under tidligere kirurgiske indgreb, og / eller på at vurdere sygdom i sådanne afskårne fartøjer efter en klipning procedure.

En cerebral arteriogram kan anbefales efter en tidligere test, såsom en CT-scanning, peger på behovet for yderligere oplysninger, der kan opnås ved denne fremgangsmåde.

Der kan være andre årsager til din læge til at anbefale en cerebral arteriogram.

Risici i proceduren

Du vil måske spørge din læge om mængden af ​​stråling anvendes under proceduren og risici i forbindelse med netop din situation. Det er en god idé at holde en registrering af din fortid historie stråling, såsom tidligere scanninger og andre former for røntgenstråler, så du kan informere din læge. Risici i forbindelse med bestråling kan være relateret til det samlede antal af røntgen-undersøgelser og / eller behandlinger over en lang periode.

Hvis du er gravid eller har mistanke om at du kan blive gravid, skal du underrette din sundhedspleje udbyder. Stråling eksponering under graviditet kan føre til fosterskader. Hvis det er nødvendigt for dig at have en cerebral arteriogram, vil særlige forholdsregler gøres for at minimere bestråling af fosteret.

Der er en risiko for allergisk reaktion over for farvestoffet. Patienter, som er allergiske over for eller følsom over for medicin, kontrast farve, eller jod bør informere deres læge. Også patienter med nyresvigt bør eller andre nyreproblemer anmelde deres læge.

Patienter med lever-eller thyreoidea-sygdomme bør informere deres læger. I nogle tilfælde er denne procedure ikke anbefales til patienter med disse sygdomme.

Informer din læge, hvis du har en historie af blødningsforstyrrelser eller hvis du tager nogen antikoagulant (blodfortyndende) medicin, aspirin, eller andre medikamenter, der påvirker blodets evne til at størkne. Det kan være nødvendigt for dig at stoppe disse medikamenter forud for proceduren.

Da proceduren omfatter blodkar og blodgennemstrømningen i hjernen, der er en lille risiko for komplikationer, der involverer hjernen. Disse komplikationer kan omfatte, men er ikke begrænset til, følgende:

 • Tab af bevidsthed

 • Forbigående iskæmisk anfald (TIA, en kort slagtilfælde-lignende sygdom)

 • Hemiplegi (lammelse af den ene side af kroppen)

 • Embolus (blodprop i blodkar)

 • Blødninger (blødning)

 • Hæmatom (et område med hævelse forårsaget af en samling af blodet)

 • Hjerneblødning ( slagtilfælde )

 • afasi (tab af evnen til at tale eller evnen til at forstå tale)

Der kan være andre risici afhængigt af dine specifikke medicinske sygdom. Vær sikker på at drøfte eventuelle bekymringer med din læge forud for proceduren.

Før proceduren

 • Din læge vil forklare den procedure, til dig og give dig mulighed for at stille eventuelle spørgsmål, du måtte have om proceduren.

 • Du vil blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring, der giver tilladelse til at gøre proceduren. Læs formularen omhyggeligt og stille spørgsmål, hvis noget ikke er klar.

 • Informer din læge, hvis du nogensinde har haft en reaktion på noget kontrast farve, eller hvis du er allergisk over for jod.

 • Informer din læge, hvis du er følsom over for eller er allergisk over for noget medicin, latex, tape og bedøvende midler (lokale og generelle).

 • Du bliver nødt til at faste i en vis periode forud for proceduren. Din læge vil give dig besked, hvor lang tid til at faste, uanset om et par timer eller natten over.

 • Informer din læge, hvis du er gravid eller har mistanke om du kan blive gravid.

 • Informer din læge om al medicin (ordineret og over-the-counter) og naturlægemidler kosttilskud, som du tager.

 • Du kan modtage en beroligende forud for proceduren, hvis nødvendigt. Du kan også modtage en antikolinerg medicin, som virker til at bremse produktionen af ​​spyt i munden, hæmme produktionen af ​​syre i maven, og sinke aktiviteterne i tarmkanalen, blandt andre effekter. Hvis du modtager denne medicin, kan du opleve, at din mund føles tør.

 • Informer din læge, hvis du har en historie af blødningsforstyrrelser eller hvis du tager nogen antikoagulant (blodfortyndende) medicin, aspirin, eller andre medikamenter, der påvirker blodets evne til at størkne. Det kan være nødvendigt for dig at stoppe disse medikamenter forud for proceduren.

 • Afhængig af stedet anvendes til injektion af kontrastmidlet farvestof, kan tilbagebetalingsperioden vare op til 12 til 24 timer. Du skal være parat til at tilbringe natten, hvis det er nødvendigt.

 • Din læge kan anmode om en blodprøve forud for proceduren til at bestemme, hvor lang tid det tager dit blod til at størkne. Andre blodprøver kan gøres så godt.

 • Baseret på din medicinske sygdom, kan din læge anmode andre specifikke forberedelse.

Under proceduren

Billede af en carotis angiogram
Carotis angiogram

En cerebral arteriogram kan udføres på en ambulant basis eller som en del af dit ophold på et hospital. Procedurer kan variere afhængigt af din sygdom og din læges praksis.

Generelt en cerebral arteriogram følger denne proces:

 1. Du vil blive bedt om at fjerne alt tøj, smykker, hårnåle, tandproteser eller andre genstande, der kan interferere med proceduren.

 2. Hvis du bliver bedt om at fjerne tøj, vil du få en kjole til at bære.

 3. Du vil blive mindet om at tømme blæren inden starten af ​​proceduren.

 4. Du vil blive placeret på X-ray bord.

 5. Du kan være forbundet til en EKG monitor, der registrerer den elektriske aktivitet i hjertet og overvåger hjertet under proceduren ved hjælp af små, selvklæbende elektroder. Dine livstegn (puls, blodtryk og vejrtrækning rente) og neurologiske tegn vil blive overvåget under proceduren.

 6. Hvis kateteret vil blive indsat i lysken eller armen, vil radiologen kontrollere dine impulser under webstedet og markere dem med en markør, så cirkulationen til ekstremiteten under webstedet kan kontrolleres efter indgrebet.

 7. Kateteret vil blive indsat i en arterie i enten halsen eller lysken efter at huden er rengjort og et lokalanæstetikum er injiceret. Til tider kan en arterie i albuen område af armen anvendes i stedet. Hvis der anvendes halsen, vil en pude placeres under skuldrene til hyperextend (bøjes bagover) halsen, og hovedet vil blive stående for at forebygge risikoen for skader på arterie, der måtte opstå på grund af bevægelse af hovedet. Hvis lysken eller armen websted bruges, vil webstedet blive barberet før indsættelse af arteriekateter. Hvis armen websted bruges, vil blodtryksmanchet påføres armen under indsættelsesstedet og pumpes op til at forhindre strømning af kontrastmidlet farvestof i den nedre arm.

 8. Når kateteret er indsat i arterien i lysken eller armen site, en særlig type røntgen, kaldet fluoroskopi, kan anvendes til at kontrollere placeringen af ​​katetret inde i kroppen.

 9. En injektion af kontrast farve vil blive givet. Du kan føle nogle effekter, når farvestoffet injiceres i drop. Disse virkninger omfatter en rødmen fornemmelse, en salt eller metallisk smag i munden, en kort hovedpine eller kvalme og / eller opkastning. Disse virkninger normalt vare et par øjeblikke.

 10. Du bør underrette radiologen, hvis du føler nogen åndedrætsbesvær, svedtendens, følelsesløshed, eller hjertebanken.

 11. Efter kontrasten farvestof indsprøjtes, vil en serie af røntgenbilleder skal træffes. Den første serie af røntgenstråler viser arterierne, og anden række viser kapillær og venøs blodgennemstrømning.

 12. Afhængigt af den specifikke undersøgelse bliver gjort, kan der være en eller flere yderligere injektioner af kontrast farvestof.

 13. Når tilstrækkelige oplysninger er indhentet, er arteriekateter vil blive fjernet og pres vil blive anvendt over området for at holde arterien fra blødning.

 14. Efter webstedet stopper blødningen vil en forbinding blive anvendt til webstedet. En sandsæk eller anden tung post kan placeres over for en periode af tid til at forhindre yderligere blødning eller dannelse af en hæmatom på stedet.

Efter proceduren

Afhængigt af hvilken site blev anvendt til injektion af kontrastmidlet farvestof, vil du forblive fladt i sengen i en opvågningsstuen i flere timer efter indgrebet. Hvis lysken eller arm stedet blev anvendt, vil benet eller armen på siden af ​​injektionsstedet holdes lige i op til 12 timer. Hvis halsen site blev brugt, vil du blive overvåget for tegn på hæshed, åndedrætsbesvær eller smerter / synkebesvær.

En sygeplejerske vil overvåge din vitale tegn, jeres neurologiske tegn, og injektionsstedet, mens du er på opvågningsstuen.

Du kan gives smertestillende medicin for smerter eller ubehag knyttet til injektionsstedet eller få til at ligge fladt og stadig i en længere periode.

Du vil blive opfordret til at drikke vand og andre væsker til at hjælpe flush kontrastfarvestoffet fra kroppen.

Du kan genoptage din sædvanlige kost og aktiviteter efter den procedure, medmindre din læge beslutter noget andet.

Når du har udfyldt tilbagebetalingsperioden, kan du blive returneret til din hospital værelse eller udledes til dit hjem. Hvis denne procedure blev udført som en ambulant, bør du planlægger at have en anden person køre dig hjem.

Hjem instruktioner

Når derhjemme, bør du overvåge injektionsstedet i blødning. Et lille blåt mærke er normal, som er en lejlighedsvis dråbe blod på stedet.

Hvis blev brugt lyske eller arm, bør du overvåge benet eller armen for ændringer i temperatur eller farve, smerter, følelsesløshed, snurren eller tab af funktion af lemmer.

Drik masser af væske for at undgå dehydrering og hjælpe passere kontrastfarvestoffet.

Du kan rådes til ikke at gøre noget anstrengende aktiviteter eller tage et varmt bad eller brusebad for en periode efter proceduren.

Informer din læge til at rapportere et af følgende:

 • Feber og / eller kuldegysninger

 • Øget smerte, rødme, hævelse, blødning eller andre afløb fra injektionsstedet lysken

 • Kølighed, følelsesløshed og / eller prikken eller andre ændringer i den berørte ekstremitet

Din læge kan give dig yderligere eller alternative instruktioner efter den procedure, afhængigt af din særlige situation.

Online ressourcer

Den leveres her Indholdet er kun til orientering, og var ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle et sundhedsmæssigt problem eller sygdom, eller erstatte professionel lægelig rådgivning, du modtager fra din læge. Kontakt din sundhedspleje udbyder med eventuelle spørgsmål eller problemer du måtte have vedrørende din sygdom.

Denne side indeholder links til andre hjemmesider med oplysninger om denne fremgangsmåde og relaterede sundhedsproblemer sygdomme. Vi håber du finder disse websteder hjælpsom, men husk vi ikke kontrollerer eller godkender de oplysninger, der præsenteres på disse hjemmesider, heller ikke disse websteder godkender oplysningerne her.

Europæiske Academy of Neurology - Offentlig uddannelse

Europæiske sammenslutning af neurologiske kirurger

Europæisk kræft samfund

Europæisk nyre fond

National hjernesvulst samfund

Nationale institut for neurologiske sygdomme og slagtilfælde

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine

National Stroke Association