Tusgen

Dysuri

Hvad er det?

Dysuri er den medicinske betegnelse for smerter eller ubehag ved vandladning. Ofte beskrevet som en brændende fornemmelse, dysuri oftest er forårsaget af bakterielle infektioner i urinvejene. Det kan også være et symptom på en række andre sygdomme, herunder:

 • Lavere urinvejsinfektion (blærebetændelse eller blære infektion) - Dysuria er et almindeligt symptom på en blære infektion (blærebetændelse). Blærebetændelse er meget almindelig hos kvinder i alderen 20 til 50. En infektion ofte starter, når bakterier ind i åbningen, hvor urinen kommer ud (urinrøret) under samleje. Bakterier kan også indtaste urinrøret hos kvinder og piger, der tørres af med toiletpapir fra tilbage til forsiden. Når bakterier ind en kvindes urinrøret, det kun har til at rejse en kort afstand til blæren. Hos mænd over 50 år, normalt en blære infektion er forbundet med en forstørret prostata eller prostata infektion.

 • Øvre urinvejsinfektion (pyelonephritis eller nyre-infektion) - En nyre regel bliver smittet, fordi bakterierne har rejst til nyren fra en infektion i blæren. Nyre infektioner almindeligvis er forbundet med følgende sygdomme: graviditet, forstørret prostata, diabetes, nerve problemer, der påvirker blære funktion, nyresten, blæretumorer, en unormal tilbageløb af urin fra blæren til nyrerne (kaldet blære-ureterrefluks) eller en forhindring relateret unormal udvikling af urinvejene (normalt hos børn). Pyelonephritis er mere almindelig hos kvinder end hos mænd.

 • Urethritis - Urethritis er en betændelse i urinrøret. Det er normalt forårsaget af seksuelt overførte sygdomme (såsom klamydia og gonorré ). Urethritis kan også være forårsaget af kontakt med en irriterende kemikalie (såsom antiseptiske midler, skumbad eller visse sæddræbende) eller med irritation fra et objekt, såsom et rør (kateter) indsat for at dræne urinen.

 • Vaginitis - Vaginitis er en betændelse i skeden. Det kan være forårsaget af en allergisk reaktion på en irriterende kemikalie (sæddræbende creme, douche, badesæbe), et lavt niveau af østrogen efter overgangsalderen, eller et objekt, såsom en tampon, der ikke blev fjernet. Det kan også være forårsaget af infektion. Almindelige infektioner omfatter:

  • Bakteriel vaginose, en sygdom knyttet til ændringer i de normale bakterier, der lever i skeden

  • Candidiasis, også kaldet en gær infektion

  • Trichomoniasis, en seksuelt overført sygdom forårsaget af mikroskopiske encellede organisme Trichomonas vaginalis

Symptomer

Afhængig af årsagen til dysuri, kan der være andre symptomer udover smerte ved vandladning. Symptomerne kan omfatte:

 • Lavere urinvejsinfektion (blærebetændelse) - Hyppig vandladning, en intens trang til at tisse, tab af blærekontrol, smerter i nederste forreste del af maven (nær blæren), uklar urin, der kan have en stærk lugt, blodig urin

 • Øvre urinvejsinfektion (pyelonefritis) - Smerter i øvre ryg, høj feber med kulderystelser, kvalme og opkastning, uklar urin, hyppig vandladning, en intens trang til at tisse

 • Urethritis - udflåd fra urinrøret, rødme omkring åbningen af urinrøret, hyppig vandladning, udflåd. Partnere af mennesker med urethritis, der kommer fra en seksuelt overført sygdom ofte ikke vil have nogen symptomer.

 • Vaginitis - Smerter, ømhed eller kløe i skeden, et unormalt eller ildelugtende udflåd eller lugt, smerter eller ubehag under samleje

Diagnose

Mange mennesker har lejlighedsvise episoder af korte ubehag, når de begynder tisser. Normalt er dette forårsaget af irritation, og derfor ikke behøver at blive behandlet. Dog bør du se din sundhedsplejerske, hvis smerte, mens tisser holder længere, er alvorlig eller hvis det fortsætter med at ske.

Deres læge vil bede om dine symptomer og personlige og seksuelle vaner. Under en fysisk undersøgelse, vil lægen tjekke for ømhed over nyrerne og undersøge dine kønsdele. For kvinder, kan dette omfatte en underlivsbetændelse eksamen. Mænd med mistanke om prostata problemer kan have en digital rektal eksamen.

Hvis lægen mener, du har en simpel blære infektion, han eller hun normalt kan bekræfte dette med en urintest i lægens kontor. At diagnosticere urethritis og vaginitis, kan være nødvendigt at blive taget og sendt til test en vatpind af det inficerede område. Hvis din læge har mistanke om du har en nyre-infektion, vil en urinprøve sendes til et laboratorium for at identificere de arter af bakterier. Hvis du har en feber eller synes syg, kan en blodprøve testes i et laboratorium for at kontrollere for bakterier i blodet.

Hvis du har dysuri og en have haft ubeskyttet sex med flere partnere, kan din læge bestille prøver at kigge efter forskellige typer af seksuelt overførte sygdomme, herunder gonoré, klamydia, trichomoniasis, syfilis og hiv.

Forventet varighed

Hvor længe dysuri varer afhænger af dens årsag. De fleste mennesker med infektioner i blære, urethra eller vagina reagerer godt på behandling inden for et par dage. Når årsagen er sværere at afgøre, kan symptomerne vare længere.

Forebyggelse

For at undgå dysuri forårsaget af blærebetændelse eller pyelonefritis, kan du drikke flere glas vand hver dag for at skylle ud af din urinvejene. Kvinder bør tørre fra front til tilbage efter at have afføring, og tisse efter samleje at skylle bakterier fra blæren.

For at forhindre dysuri forårsaget af irritation, bør kvinder holde kønsdelene rent og tørt, ændre tamponer og hygiejnebind ofte, og undgå at bruge irriterende sæber, vaginal sprays og douches. For at undgå irritation i pigebørn, limit boble bade, vaske pigerne grundigt, men forsigtigt efter at spille i sandet og være på vagt over forlænget spille i vådt badetøj, som alle kan føre til irritation og rødme i vulva (vulvitis).

For at undgå dysuri forårsaget af seksuelt overførte sygdomme, kan du undgå sex, eller have et seksuelt forhold til en ikke-inficerede person. Hvis du har mere end én sexpartner, eller hvis du mener, at din partner kan være inficeret, kan du bruge latex kondomer under seksuel aktivitet.

Behandling

Behandling af dysuri afhænger af dens årsag:

 • Blærebetændelse og pyelonephritis - Disse infektioner, som regel forårsaget af bakterier, kan helbredes med antibiotika indtages gennem munden. Antibiotika kan gives i en vene (intravenøst) for svær pyelonephritis med høj feber, kulderystelser og opkastning.

 • Urethritis - Urethritis behandles med antibiotika. Den type antibiotika anvendes, afhænger af hvilken infektion forårsager urethritis.

 • Vaginitis - Trichomoniasis og bakteriel vaginose behandles med antibiotika. Gær infektioner behandles med svampemidler, enten som en pille gennem munden eller som et suppositorium eller fløde indsat i vagina.

Hvis du er seksuelt aktiv, og bliver behandlet for dysuri forårsaget af en seksuelt overført sygdom, skal din sex-partnere skal behandles, også.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge straks, hvis du har dysuri sammen med feber, hyppig vandladning, det presserende behov for at urinere, mavesmerter, rygsmerter eller andre symptomer på en urinvejsinfektion. Ring til din læge straks, hvis du har blod i urinen eller dysuri sammen med unormal vaginal eller urethrae udledning.

Prognose

En enkelt episode af infektion i blæren, skeden eller nyre normalt går helt væk efter behandling med antibiotika. I de fleste tilfælde er der meget lille risiko for langvarig skade. Med korrekt antibiotikabehandling bakteriel urethritis også forsvinder. Imidlertid kan visse seksuelt overførte sygdomme føre til ardannelse af forplantningskanal hvis ikke diagnosticeres og behandles omgående. På lang sigt kan det medføre fertilitetsproblemer.