Tusgen

Er jeg med risiko for non-Hodgkins lymfom?

Der er virkelig ingen måde at vide med sikkerhed, hvis du kommer til at få non-Hodgkins lymfom. Visse faktorer kan gøre dig mere tilbøjelige til at få det, end en anden person. Men efter at have en eller flere risikofaktorer ikke nødvendigvis betyder du vil få lymfom. Faktisk kan du få alle de risikofaktorer, og stadig ikke få det. Eller du kan have ingen kendte risikofaktorer og stadig få det.

Nogle risikofaktorer er ude af din kontrol, såsom alder eller etnicitet. Men har du kontrol over nogle risikofaktorer, såsom udsættelse for visse infektioner.

Hvis du er enig med nogen af ​​følgende fed udsagn, kan du være en øget risiko for lymfom. Hver gang du er enig i udsagnet, så spørg dig selv, hvis du gør alt hvad du kan for at styre denne risiko faktor. Hvis du har flere risikofaktorer, især hvis de er dem, du ikke kan kontrollere, lære om symptomerne på lymfom, så du vil vide, hvad man skal se efter.

Jeg er ældre end 60 år.

Den gennemsnitlige alder for mennesker med lymfom opstår i 60'erne.

Jeg har været udsat for human immundefekt virus (HIV) infektion.

Infektion med HIV er den mest forebygges årsag til immundefekt. Denne svaghed i dit immunsystem øger din risiko for at udvikle lymfom. Der er vigtige ting, du kan gøre for at forhindre HIV. Den ene er at dyrke sikker sex. Den anden er at undgå forurenede kanyler, der anvendes til rekreative IV narkotika. Hvis du har aids, vil behandlingen sandsynligvis hjælpe med at nedsætte din risiko for at udvikle lymfom.

Jeg har været udsat for Epstein-Barr virus.

Dette er et virus, som forårsager infektiøs mononukleose. Forskere mener, at forbindelsen mellem denne virus og lymfom kan forklares ved en immundefekt, der tillader begge problemer at udvikle sig. Imidlertid er dette menes at være en sjælden begivenhed.

Jeg har en historie af infektion med Helicobacter pylori. Eller jeg har en historie af langsigtede mavesår.

For nylig har forskere opdaget en sammenhæng mellem denne infektion med Helicobacter pylori og primære gastriske (mave) lymfomer. Men påvisning og behandling af denne infektion er vanskelig. Det er fordi det ofte forårsager ingen symptomer.

Jeg har haft tidligere behandling med kemoterapi eller strålebehandling.

Forskere studerer måder at mindske disse risici. I mellemtiden stadig opvejer fordelene ved at have disse behandlinger risikoen for ikke at have dem.

Jeg har haft en organtransplantation.

Hvis du har modtaget et nyt organ, såsom en nyre, du fik medicin for at holde dine T-celler afstøder det nye organ. Da T-celle produktion holdes lav, risiko for lymfom stiger. Risikoen varierer med den type stof, der anvendes. Hvis du har haft eller vil få, en organtransplantation, skal du huske at spørge din læge, hvad du kan gøre for at sænke din risiko for lymfom.

Jeg har været udsat for pesticider og kemikalier, såsom benzen, i lang tid.

Disse stoffer er forbundet med en øget risiko for lymfom. Benzen er et kemikalie, der bruges til at gøre benzin, plast, gummi og lim, blandt andre produkter. Sko og læder arbejdere, malere, raffinaderi arbejdstagere, og printere kan også komme i kontakt med dette kemikalie. Landarbejdere er ofte udsat for pesticider. Hvis du arbejder med stoffer, som disse, skal du følge retningslinjerne for at arbejde med dem sikkert.

Jeg har en arvelig immunsystem problem.

Problemer med dit immunforsvar øge dine chancer for at udvikle lymfom. Folk, der har en historie af autoimmune sygdomme, herunder rheumatoid arthritis, lupus, og Sjögrens syndrom, har en øget risiko. Selvom genetisk beslægtede immunsystemet problemer kan overføres fra den ene generation til den anden, en højere risiko for lymfekræft selv ikke kan.

Jeg har været udsat for høje niveauer af stråling.

Folk, der har overlevet en atomar angreb eller en atomulykke har en højere chance for at få mange kræftformer, herunder lymfom.

Jeg har hepatitis C.

Forskning viser, at mennesker smittet med hepatitis C er mere tilbøjelige til at udvikle visse typer af non-Hodgkins lymfom. Forskere mener, at dette kan være sandt, fordi infektionen stimulerer immunsystemet i lang tid.