Tusgen

Foot kløe

Hvad er fod kløe?

En fod kløe er en kildrende, irriterende fornemmelse ledsaget af det vedvarende behov for at ridse din fod. Rødme, hævelse, ømhed, afskalning og ardannelse kan forekomme i området kløe. Den medicinske betegnelse for kløe er pruritus. Selvom skrabe midlertidigt lindre dine symptomer, kan det forårsage mere irritation eller føre til en infektion. Med de fleste tilfælde af kløe, er det bedst, hvis du kan afstå fra ridser og forlade området alene til at helbrede.

Årsager til fods kløe er talrige og kan omfatte insektbid, allergi, infektioner og traumer. Når sår healing de ofte begynder at kradse, hvilket er et tegn på forbedring. Skoldkopper, en yderst almindelig børnesygdom, er ledsaget af rød, oser blærer, der forårsager intens kløe. Eksem, kontaktdermatitis, fnat og børneorm er andre årsager til kløe.

Fodsvamp, en svampeinfektion kendt videnskabeligt som tinea pedis, er en fælles kilde til mund klør. Det forårsager en skællet, tør udslæt, der spredes fra person til person. Infektionen er ofte fanget ved at gå barfodet på gulve i svømmehaller og omklædningsrum, deraf navnet fodsvamp. Sygdommen er let behandles med topiske cremer, men hyppige svampeinfektioner kunne signalere en mere alvorlig sygdom. Folk, der har diabetes eller human immundefekt virus ( HIV )-infektion er særligt udsatte for fodsvamp og andre svampeinfektioner. Hyppig brug af antibiotika kan også prædisponere dig til at udvikle svampeinfektioner.

De fleste årsager til fods kløe er forholdsvis milde og bør ikke være en årsag til bekymring. Dog bør din sundhedspleje udbyder vurdere kløe, der er pludselige, alvorlige eller usædvanligt. Kløe forårsaget af en alvorlig fødevareallergi kan komme hurtigt med en stærk trang til bunden. Denne type af kløe kan være et symptom på en alvorlig anafylaktisk reaktion, som hæmmer vejrtrækning, forårsager hævelse, besvimelse og opkastning, og betragtes som en medicinsk nødsituation.

Pludselig kløe kan være et tegn på anafylaksi, en alvorlig, livstruende allergisk reaktion over for en fødevare, kemiske eller insektstik. Søg straks lægehjælp (ring 911) hvis en kløe er ledsaget af nogen af følgende symptomer, herunder hævelse af ansigtet, hævelse eller forsnævring i halsen, åndedrætsbesvær, besvimelse, ændringer i bevidsthedsniveau eller årvågenhed, eller udslæt.

Symptomer

Hvilke andre symptomer kan forekomme med foden kløe?

Foot kløe kan være ledsaget af andre symptomer, afhængigt af den underliggende sygdom, lidelse eller sygdom. Visse sygdomme, der forårsager fod kløe kan også inddrage andre organ systemer.... Læs mere om mund kløe symptomer

ÅRSAGER

Hvad er årsagen til mund kløe?

Foot kløe kan have mange mulige årsager, herunder allergener (stoffer, der forårsager allergier), infektioner, autoimmune sygdomme eller andre årsager såsom stress.... Læs mere om mund kløe årsager

Flere artikler

Lignende emner


Mest populære

Dit helbred

Dit helbred

Folk, der er aktivt involveret i deres medicinske behandling er sundere og lever længere.