Tusgen

Forstå din fase af prostatakræft

Stage er det ord, lægerne bruger til at kommunikere på størrelse med en kræftsvulst, og hvor og hvor langt det har spredt sig. Det første sted kræft er fundet i kroppen kaldes den primære lokalitet eller primær tumor. Når en kræft spreder, er det siges at have spredt sig. Der er 2 typer af stadier af kræft, kliniske og patologiske:

  • Den kliniske fase hjælper din læge beslutte, om de bedste muligheder for dig. For prostatakræft, er din kliniske fase bestemmes ud fra en digital rektal eksamen (DRE), biopsier, og scanninger.

  • Den patologiske fase bestemmes baseret på en undersøgelse af din prostata, efter at den er fjernet ved operation. Nogle gange er den patologiske fase er højere, fordi svulsten har spredt sig mere end hvad der var forventet i løbet af den kliniske iscenesættelse.

Hvor prostatakræft spreder

De første steder, at prostatakræft normalt spreads er til nærliggende organer som din blære, sædblærer (som producerer nogle af væsken i sæd), endetarm, og bækken væggen. Når kræft bevæger sig væk fra prostata, er det ofte går ind i de nærliggende lymfeknuder i dit bækken. I nogle tilfælde er det breder sig til fjerne dele af kroppen, primært til knoglerne. Knoglerne oftest påvirkes, er rygsøjlen og ribben. I de senere stadier, kan prostatakræft spredt sig til leveren, lunger, knoglemarv eller andre lymfeknuder. Dette er mindre almindelige.

Når prostata kræften har spredt sig til en anden del af kroppen, er det ikke betragtes som en ny kræft. For eksempel, hvis prostatakræft spredes til knoglerne, er det ikke anses for knoglekræft. Det kaldes metastatisk prostatacancer.

Der er også flere former for kræft - såsom nyrekræft - der kan sprede sig til din prostata. Når dette sker, er kræften ikke kaldes prostatakræft. Dette skyldes, at kræft er opkaldt efter og behandles på grundlag af stedet for den oprindelige tumor. For eksempel, hvis nyrekræft spreder sig til din prostata, vil det blive behandlet som metastatisk nyrekræft, ikke som prostatakræft.

Etaperne i prostatakræft

Læger har brug for at vide, hvad iscenesætte din prostatakræft er i at beslutte, hvad behandling for at anbefale. Scenen er baseret på størrelsen og omfanget af din tumor, hvorvidt lymfeknuder er involveret, og hvor langt kræft har spredt sig. Din onkolog får disse oplysninger fra din DRE, biopsier, og scanninger. Den mest almindelige måde læger beskrive etape er med TNM-systemet.

TNM-systemet

TNM-systemet er et standardsystem til at beskrive omfanget af en kræft vækst. Det er det mest anvendte system til fase prostatacancer. Den blev udviklet af Den Internationale Union Against Cancer og det blandede udvalg europæiske on Cancer (AJCC). Her er, hvad de bogstaver står for i TNM-system:

  • T refererer til størrelsen af tumoren i prostata.

  • N angiver, hvorvidt lymfeknuder i det område af prostata er blevet kræft.

  • M refererer til, om kræften har spredt sig (metastaseret) til andre, fjerne organer i kroppen, såsom dine knogler, lever eller lunger.

Din onkolog tildeler numeriske værdier fra X til 3 til din T, N og M etaper. Disse bogstaver og tal kombinationer bruges til at bestemme din samlede sygdom scenen.

Stage grupperinger af prostatakræft

Når T, N og M-grupper er blevet bestemt, er de samlet i en proces kaldet scene gruppering for at give et samlet scenen for kræft. Etaperne er defineret af romertal I til IV. Jo lavere tallet er mindre kræft spredes. Jo højere tallet er, jo mere kræften har spredt sig. Vær sikker på at spørge din læge til at hjælpe med at forklare din kræft scene til dig.

Fase I

Tumorer på dette stadium ikke kan mærkes af en DRE, heller ikke de dukker op på billeddiagnostiske undersøgelser. Kræften gør dukke op i en biopsi. Den indeholder godt differentierede celler og vil sandsynligvis vokse langsomt. Det er typisk findes under operation for et andet problem, såsom BPH. BPH er overvækst af normale prostata celler, men det er ikke kræft. Eller kræft kan findes efter et højt PSA-niveau er trukket. Kræften har ikke spredt sig til lymfeknuder eller organer. Du kan høre din læge bruge disse TNM vilkår for denne fase: T1a, N0, og M0.

Fase II

Kræften har ikke spredt sig til lymfeknuder eller andre dele af kroppen. Tumorer kan mærkes af en DRE. De kan ses i løbet af en transrektal ultralyd. Disse celler normalt ser mere unormal under et mikroskop og har tendens til at vokse hurtigere. Du kan høre din læge bruge disse TNM vilkår for denne fase: T1, T2, N0, og M0.

Stage III

Den tumor har spredt sig uden for prostata. Den kan omfatte nogle af de kirtler, der producerer sæd, kaldet sædblærerne. Det har ikke spredt sig til dine lymfeknuder eller andre steder i kroppen. Du kan høre din læge bruge disse TNM vilkår for denne fase: T3, N0, og MO.

Stage IV

Svulsten har spredt sig ud over prostata og sædblærer. Det kan også være i din blære, endetarm, omgivende muskler, bækken væggen, lymfeknuder eller andre dele af din krop. Du kan høre din læge bruge disse TNM vilkår for denne fase: T4, N1-3, og M1.

Fase I og II undertiden benævnt tidlige fase prostatacancer. Stages III og IV kaldes fremskreden prostatacancer.

Whitmore-Jewett-system

Whitmore-Jewett System er et ældre system, der ikke bruges meget længere. Faserne i dette system, er tildelt bogstaverne A til D, snarere end tal og er beskrevet nedenfor. Her er en oversigt over dette system:

Stage A

Tumoren blev fundet under en transuretral prostatektomi (TURP), en type operation, der fjerner bits i prostata, der blokerer urin flow. Det er ofte bruges til at hjælpe mænd, der har BPH. Det er klassificeret som A1, hvis mindre end 5% af tumoren havde kræft i det. Det er klassificeret som A2, hvis mere end 5% af tumoren havde kræft i det, eller hvis cellerne ser mere unormal under mikroskop.

Stage B

Den tumor er begrænset i prostata, men er fundet på grund af en unormal PSA-niveau eller DRE. Din læge vil yderligere klassificere er så B0, B1 eller B2.

Stage C

Tumor strækker sig ud over prostata kapsel. Kapslen er det yderste lag af prostata. Afhængigt af, hvordan sædblærerne er involveret, vil din læge yderligere klassificere det som C1 eller C2.

Stage D

Den tumor har spredt sig. Dette kaldes også metastatisk sygdom. Stage D er opdelt i disse kategorier:

  • D0: Kun prostatasyrephosphatase niveau er højt.

  • D1: Kræften har spredt sig til lymfeknuder i bækkenet.

  • D2: Kræften har spredt sig til fjerntliggende områder af kroppen.

  • D3: Kræften ikke reagerer på hormonbehandling, kaldet hormon-refraktær prostatakræft.

  • D4: Den kræft reagerer ikke på nogen form for hormonbehandlinger eller ændringer.