Tusgen

Føtal ultralyd

Illustration af transabdominal føtal ultralyd

Procedure

Hvad er en føtal ultralyd?

Føtal ultralyd er en test, der anvendes i løbet af graviditeten, der skaber et billede af fosteret i moderens livmoder eller livmoder. Under en føtal ultralyd, forskellige dele af barnet, såsom hjerte, hoved og ryg, identificeres og måles. Afprøvningen kan udføres enten gennem mors mave (transabdominal) eller skeden (transvaginal). Føtal ultralyd giver en ikke-invasiv måde at vurdere sundheden for et ufødt barn.

Der findes flere typer af føtal ultralyd, hver med særlige fordele i visse situationer. En Doppler-ultralyd, for eksempel med til at undersøge bevægelsen af ​​blod gennem navlestrengen mellem uterus og placenta. Tre-dimensionel ultralyd giver et liv-lignende billede af et ufødt barn. Standarden, to-dimensionelle ultralyd er det primære fokus for denne diskussion, men de grundlæggende koncepter for standard føtal ultralyd gælder også for de andre typer.

Hvordan ultralyd arbejde?

Ultralyd anvender en elektronisk enhed kaldet en transducer til at sende og modtage lydbølger. Når transduceren bevæges over maven, ultralyd lydbølger derefter bevæge sig gennem hud, muskler, knogler, og væsker, ved forskellige hastigheder. Lydbølgerne prelle fosteret som et ekko, der vender tilbage til transduceren. Transduceren opfanger de reflekterede bølger og omdanner dem til et elektronisk billede.

En klar gel anbringes mellem transduceren og huden for at give mulighed for den bedste lyd varmeledning og jævn bevægelse af transduceren.

Føtale abnormiteter er forholdsvis usædvanligt, og afhænger af en række faktorer vedrørende sundhed og moderens alder samt andre genetiske og miljømæssige variabler. For at identificere og potentielt rette eventuelle problemer er visse føtale strukturer kontrolleres under rutinemæssig ultralydsundersøgelse. European College of Radiology og Det Europæiske Institut for Ultrasound in Medicine viser, at følgende opbygning bør vurderes under en rutinemæssig prænatal ultralyd:

 • hoved og hjerne - kamrene i hjernen (ventriklerne), afstanden mellem parietale knogler fostrets hoved (biparietal diameter) og knogle depression på bagsiden af hovedet (nakkestivhed område) vurderes for fejl.

 • hjerte - kamre og ventiler af hjertet evalueres og fejl kan identificeres.

 • underliv og mave - størrelse, placering og indretning af tarmene er markeret.

 • urinblæren - størrelse og tilstedeværelse af blæren evalueres.

 • rygsøjlen - fejl kan identificeres, hvis til stede.

 • navlestrengen - tre blodkar skal vedlægges på forsiden af maven.

 • nyrer - to nyrer, bør være til stede på begge sider af midten af rygsøjlen.

 • andre føtale strukturer - lemmer og andre dele kan også scannes og evalueres.

Årsager til den procedure,

Føtal ultralyd er blevet en rutinemæssig del af prænatal pleje i det meste af USA. Dette skyldes det faktum, at det er en lav risiko procedure, der giver værdifuld information med relativ lethed. Generelle fremskridt i løbet af en graviditet effektivt kan vurderes ved hjælp af ultralyd. For eksempel placering af moderkagen, er det organ, der forbinder blodforsyningen mellem mor og barn, kontrolleres for at sikre fosteret vil modtage næringsstoffer er nødvendige for vækst.

Flerbarnsfødsel graviditeter bære en højere risiko end enlige fødsel graviditeter, og ultralyd giver mulighed for bekræftelse af multipler. Ligeledes er præcis og sikker undersøgelse af hvert foster gjort muligt med føtal ultralyd.

Bestemmelse af gestationsalder på et ufødt barn er en anden anvendelse for føtal ultralyd. I det første trimester, er gestationsalder generelt beregnes ved at måle længden fra kronen af ​​barnets hoved til sin bagdel. I andet og tredje trimester, den mest præcise måde at afgøre gestationsalder er ved at måle barnets hoved omkreds og lårbenet (lårbenet) længde.

Nakkestivhed gennemskinnelighed screening indebærer også ved hjælp af føtal ultralyd. Nakkestivhed refererer til bagsiden af ​​halsen, et område, hvor cerebrospinalvæske kan akkumuleres i et ufødt barn. Som en del af rutinemæssig screening, er dette område kontrolleres for at se, om der er en stigning i væske eller fortykkelse. Screeningen sker engang nær den tiende og fjortende uger af graviditeten. Når det kombineres med blodprøver, kan denne screening med til at bestemme risikoen for visse fødselsdefekter.

Kan forekomme falske positive testresultater imidlertid indikerer et problem, når fosteret er faktisk sundt. Ligeledes kan falsk negative testresultater indikerer et normalt resultat, når fosteret rent faktisk har et helbredsproblem. Yderligere testning kan være nødvendig, hvis der er tvivl om testresultater, men chancen for unøjagtighed er svag på grund af løbende forbedringer i teknologi og uddannelse.

Hvis en fostervandsprøve er gjort, kan en føtal ultralyd anvendes til at hjælpe med placering af nålen, der anvendes til at fjerne en prøve af fostervand omkring fosteret.

Der kan være andre årsager til din læge til at anbefale en føtal ultralyd.

Risici i proceduren

Føtal ultralyd har ingen andre end mildt ubehag kendte risici på grund af pres fra transduceren på maven eller i skeden. Ingen stråling anvendes under proceduren.

Transvaginal ultralyd kræver, dækker ultralyd transducer i en plast / latex kappe, hvilket kan forårsage en reaktion hos patienter med en latex-allergi.

Føtal ultralyd er undertiden tilbydes i ikke-medicinske indstillingerne for at give souvenir billeder eller videoer for forældre. Mens ultralyd selve proceduren anses for sikkert, er det muligt, at uddannet personale kan give forældrene falske forsikringer om deres barns trivsel, eller måske en abnormitet kan blive savnet. Efter ultralyd udføres af uddannet medicinsk personale, som korrekt kan fortolke resultater anbefales. Tal med din læge, hvis du har spørgsmål.

Der kan være andre risici afhængigt af dine specifikke medicinske sygdom. Vær sikker på at drøfte eventuelle bekymringer med din læge forud for proceduren.

Før proceduren

 • Din læge vil forklare den procedure, til dig og give dig mulighed for at stille alle de spørgsmål, du måtte have.

 • Generelt ingen forudgående forberedelse, såsom fastende eller sedation, er påkrævet.

 • Informer din læge om al medicin (receptpligtig og over-the-counter) og naturlægemidler kosttilskud, som du tager.

 • Du kan blive bedt om at drikke flere glas vand på forhånd, så du kan ankomme med en fuld blære. En fuld blære forbedrer transabdominal imaging ved at reducere luft i bækkenet. En tom blære er bedst for transvaginal billeddannelse.

 • Baseret på din medicinske sygdom, kan din læge anmode andre specifikke forberedelse.

Under proceduren

En føtal ultralyd kan udføres på en ambulant basis eller som en del af dit ophold på et hospital. Procedurer kan variere afhængigt af din sygdom og din læges praksis.
Generelt en føtal ultralyd følger denne proces:

 1. Du vil blive bedt om at fjerne alt tøj, smykker eller andre genstande, der kan interferere med scanningen.

 2. Hvis bedt om at fjerne tøj, vil du få en kjole til at bære.

 3. Du vil ligge på en undersøgelse bordet, enten på ryggen eller på din side.

 4. Hvis transabdominal procedure udføres, kan en klar gel anbringes på huden over det område, der skal undersøges.

 5. Transduceren vil blive presset mod huden (underliv) og bevæges over det område, der undersøges.

 6. Hvis en transvaginal ultralyd der udføres, bliver du nødt til at ligge på ryggen i den samme position anvendes under en underlivsbetændelse eksamen, med benene bøjet og hinanden.

 7. Det vaginale transducer probe vil blive dækket med et klart sterilt låg og et smøremiddel skal placeres på proben for at lette indføringen.

 8. Teknikeren vil bevæge sonden i forskellige positioner for at fange de nødvendige billeder.

Når proceduren er afsluttet, vil sonden blive fjernet (hvis det var en transvaginal procedure), og du vil blive givet væv til at tørre overskydende gel (enten transvaginal eller transabdominal procedure).

Efter proceduren

Generelt er der ingen særlig form for pleje efter føtal ultralyd. Dog kan din læge give dig yderligere eller alternative instruktioner efter den procedure, afhængigt af din særlige situation.

Online ressourcer

Den leveres her Indholdet er kun til orientering, og var ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle et sundhedsmæssigt problem eller sygdom, eller erstatte professionel lægelig rådgivning, du modtager fra din læge. Kontakt din læge med eventuelle spørgsmål eller problemer du måtte have vedrørende din sygdom.

Denne side indeholder links til andre hjemmesider med oplysninger om denne fremgangsmåde og relaterede sundhedsproblemer sygdomme. Vi håber du finder disse websteder hjælpsom, men husk vi ikke kontrollerer eller godkender de oplysninger, der præsenteres på disse web-steder, heller ikke disse websteder godkender oplysningerne her.

European College of fødselslæger og gynækologer

European College of radiologi

Europæisk institut af ultralyd i medicin

Europæiske lægeforening

Europæiske samfund for reproduktiv medicin

CDC - Reproduktiv sundhed

March of Dimes

Nationale Institut for børns sundhed og menneskelig udvikling