Tusgen

Guillain-Barre syndrom

Hvad er det?

Guillain-Barré syndrom er en ualmindelig lidelse, der forårsager skader på de perifere nerver. Disse nerver sende meddelelser fra hjernen til musklerne, instruerer musklerne til at bevæge sig. De bærer også fornemmelser såsom smerter fra kroppen til hjernen. Nerveskader ofte forårsager muskelsvaghed, ofte til det punkt, lammelse, og kan give problemer med fornemmelse, herunder smerter, prikken, "crawling hud" eller en vis mængde af følelsesløshed.

Guillain-Barré syndrom kan blive en medicinsk nødsituation, hvis svaghed påvirker brystmusklerne er ansvarlige for at trække vejret. Hvis brystmuskler bliver lammet, kan patienten dø af iltmangel. Mennesker med dette syndrom skal overvåges nøje, som regel på et hospital, til at sørge for, at trække vejret og andre vitale funktioner opretholdes.

Guillain-Barré syndrom er en autoimmun sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber og ødelægger myelin sheath, der ombrydes omkring lange nerve celle organer meget gerne isolering omkring et vandrør. Myelin beskytter nerve og hjælper til at fremskynde overførslen af ​​elektriske impulser ned nerve. Hvis myelin er ødelagt, nerveimpulser rejse meget langsomt og kan blive forstyrret. Hvis musklerne ikke får ordentlig stimulation gennem nerverne, vil de ikke fungere korrekt.

Årsagerne til syndrom er ukendt, men mange eksperter mener, at immunsystemet forsøger at bekæmpe en smitsom organisme (bakterie eller virus) og ved et uheld skader nervevæv i processen.

Guillain-Barré syndrom er ualmindeligt, der påvirker færre end 4.000 mennesker i Europa hvert år. Hvorfor lidelse rammer nogle mennesker er et mysterium. I mere end to tredjedele af patienterne, Guillain-Barré syndrom opstår en til tre uger efter en virussygdom, herunder almindelig forkølelse, influenza, eller infektion med human immundefekt virus ( HIV ), Epstein-Barr virus eller cytomegalovirus. Den mest almindelige infektiøse udløser synes at være en bakteriel infektion med Campylobacter jejuni, der forårsager tarminfektioner. Lejlighedsvis, Guillain-Barré syndrom synes at følge immunisering, kirurgi eller knoglemarvstransplantation. Forskning i årsagerne til Guillain-Barré syndrom er i gang.

Symptomer

Symptomer på Guillain-Barré syndrom varierer fra person til person og kan være mild eller alvorlig. Oftest første indlysende symptom er svaghed, og oftest svagheden mærkes i begge ben. Over tid, svaghed ofte indebærer arme eller hoved, der påvirker øjet og hoved bevægelse og tale. Lejlighedsvis, vil svagheden påvirke arme eller muskler i hovedet, før du berører benene.

Sommetider svaghed der forud for eller ledsaget af en følelse af snurren, oftest i den nederste ben og fødder. Med hver muskel gruppe berørt, der også kan være smerter og / eller prikken. Guillain-Barré syndrom kan midlertidigt forringe kroppens kontrol af blodtrykket, hvilket fører til faretruende lavt blodtryk, når personen stiger til stå efter at have ligget ned eller sidder.

Sygdommen udvikler sig hurtigt, og de fleste patienter, der oplever den værste svaghed ben, arme, bryst og andre muskelgrupper inden for tre uger efter start af sygdommen. I nogle tilfælde kan svaghed forværres meget hurtigt. Når dette sker, kan svaghed i benene bliver fuldstændig lammelse af ben, arme og muskler af vejrtrækning i løbet af timer eller et par dage. Af denne grund bør en person, der udvikler pludselig svaghed i ben eller arme straks kontakte en læge.

Svagheden kan vare dage, uger eller måneder, før fornemmelse begynder at vende tilbage. Vender tilbage til pre-sygdom styrke og funktion kan tage måneder eller år. De fleste patienter vender tilbage til normal inden for få måneder.

Diagnose

Guillain-Barré syndrom kan være vanskelige at diagnosticere i dets tidligste stadier fordi andre sygdomme kan have lignende symptomer, og fordi de nøjagtige symptomer opleves kan variere fra patient til patient.

Din læge vil spørge dig om din sygehistorie og dine symptomer.

To test kan udføres for at hjælpe din læge afgøre diagnosen:

  • Spinal tap - I denne test, en nål i indsat i den nedre ryg til at trække nogle af cerebrospinalvæske, den væske, der omgiver rygmarven og hjernen. Cerebrospinalvæsken hos mennesker med Guillain-Barré-syndrom har sædvanligvis højere end normale niveauer af protein.

  • Nerveledningshastighed prøve - I denne test små metalplader kaldet elektroder placeret på huden over nerve der skal testes. En elektrisk impuls fødes gennem en elektrode placeret på den øverste del af nerven og opfanget af de andre elektroder placeret på nedre del af nerve. Testen måler, hvor hurtigt den elektriske impuls bevæger sig ned nerven fra den øvre elektrode til de nedre elektroder. Nerver ramt af lidelsen vil gennemføre signaler langsommere end upåvirket nerver.

Forventet varighed

Der er ingen måde at forudsige, hvor længe Guillain-Barré syndrom vil vare. Symptomerne som regel nå deres højdepunkt med omkring den tredje uge af uorden. Symptomerne kan forblive på dette niveau i dage, uger eller måneder, og derefter gradvist blive bedre. Styrke langsomt vender tilbage. Det kan kun tage flere uger eller så længe som tre år. De fleste mennesker kommer sig fuldstændigt inden for et par måneder, men nogle aldrig genvinde fuld styrke og kan kræve kirurgi, fysioterapi eller ortopædiske apparater til at rette problemer eller træne kroppen til at tilpasse sig.

Forebyggelse

Fordi ingen ved, hvad der forårsager Guillain-Barré syndrom, er der ingen måde at forhindre det.

TreatmentMost patienter med Guillain-Barré-syndrom er indlagt, fordi lidelse kan svække brystmusklerne i en sådan grad, at vejrtrækningen bliver vanskelig eller umulig. På et hospital, kan patienterne overvåges og sat på en respirator, hvis det er nødvendigt. Hvis Guillain-Barré syndrom forårsager lammelse af ben eller arm muskler, bliver den berørte person har brug for hjælp med dagligdags aktiviteter såsom at spise og fjerne affald. Tæt monitorering af hjertefunktion og blodtryk og andre understøttende behandling (herunder psykologisk bistand, smerte kontrol, hudpleje, forebyggelse af blodpropper, og fysisk terapi) er også vigtige.

To behandlinger har vist sig at reducere sværhedsgraden af ​​Guillain-Barré syndrom og hurtigere gendannelse:

  • Plasmaferese (eller plasma exchange) er en proces, hvor blodet er fjernet fra patienten, og derefter adskilles i plasma (den flydende del af blodet) og blodceller. Blodceller og lægges tilbage i kroppen. Kroppen producerer mere plasma at gøre op for, hvad der blev fjernet. Ingen ved, hvorfor denne behandling virker, men de fleste forskere mener, at plasmaferese fjerner stoffer, der bidrager til immunsystemets angreb på de perifere nerver.

  • Infusioner af immunoglobulin, en blanding af antistoffer, der produceres naturligt af kroppens immunsystem. Høje doser af immunglobulin kan arbejde ved at blokere antistoffer, der kan have bidraget til uorden.

Disse to typer af behandlinger betragtes lige så effektive, valget af behandling er normalt bestemt af faktorer, såsom behandling tilgængelighed og patient præference. IVIG er ofte valgt på grund af dens nemme administration. Andre behandlinger for Guillain-Barré syndrom er under efterforskning.

Efter inddrivelsen er begyndt, patienterne vil sandsynligvis brug for fysisk terapi for at hjælpe dem med at genvinde styrke og korrekt bevægelse.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring en sundhedsplejerske, hvis du oplever svaghed i dine ben, arme eller musklerne i dit hoved, der bliver værre i løbet af et par timer eller dage.

Prognose

Den langsigtede udsigter for Guillain-Barré syndrom er generelt gode. De fleste patienter komme sig fuldt ud, selv om det kan tage måneder eller år at genvinde pre-sygdom styrke og bevægelse. Omkring 30% af patienter, der stadig har en vis svaghed tre år efter sygdommen strejker. Ca. 3% af patienterne har svaghed og prikken tilbagevenden år senere. Ca. 3% til 5% dør, næsten altid, fordi de udvikler lammelse af brystmusklerne før de har nået et hospital.