Tusgen

Hepatitis

Hvad er hepatitis?

Hepatitis er en betændelse i leveren. De fleste former for leverbetændelse skyldes virusinfektion, men i nogle tilfælde det er forårsaget af en autoimmun sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber leverceller fordi det ikke kan fortælle forskellen mellem skadelige angribere og sundt levervæv. Leverskader fra alkohol, toksiner, og visse lægemidler kan også resultere i hepatitis. Nogle arvelige sygdomme kan forårsage hepatitis, sammen med langvarig obstruktion af galde flow. Nogle former for hepatitis producere milde symptomer, mens andre kan være alvorlige eller livstruende.

Leveren er et tilbehør orgel i fordøjelsessystemet, der hjælper fordøjelsesprocessen og udfører mange andre væsentlige funktioner. Disse funktioner omfatter produktion af galde til at hjælpe med at nedbryde fødevarer til energi, at skabe væsentlige stoffer, såsom hormoner, rengøring giftstoffer fra blodet, herunder fra medicin, alkohol og narkotika, og kontrollere fedt oplagring og kolesterol produktion og frigivelse.

Flere typer af viral hepatitis, er kendt, den mest almindelige er udpeget som hepatitis A, B, C, D og E. Afhængigt af hvilken type, kan viral hepatitis spredes gennem mad eller vand forurenet med afføring fra en inficeret person, kontakt med inficeret blod gennem inficerede nåle eller forurenede blodtransfusioner, ved seksuel kontakt med en inficeret person eller overføres fra mor til barn under fødslen.

Sværhedsgraden, behandling og resultatet af hepatitis afhænger i høj grad af, hvilken type hepatitis du har. De første symptomer på hepatitis ligner influenza, men med tilføjelse af gulsot, en gullig misfarvning af huden og det hvide i øjnene. Venstre ubehandlet, vil hepatitis begynde at blande sig i leverfunktion og kan udvikle sig til slutstadiet leversygdom og leversvigt. De skader leveren forårsaget af hepatitis er forværret ved at drikke alkohol. Heldigvis har vacciner blevet udviklet til at beskytte mod hepatitis A og B, to almindelige årsager til viral hepatitis.

Søge omgående medicinsk behandling (ringe 911) for alvorlige symptomer forbundet med komplikationer af hepatitis, såsom forvirring, hallucinationer, problemer med hukommelse, ekstrem træthed, besvimelse, feber (især hvis de kombineres med en opsvulmet mave) eller opkastning af blod.

Søge omgående lægehjælp, hvis du oplever nogen af følgende symptomer, herunder gulfarvning af hud og øjne, mavesmerter, kvalme, opkastning eller diarré, konstant svaghed eller svimmelhed, besvær med at tænke eller forståelse, og let feber. Også søge omgående lægehjælp, hvis du bliver behandlet for hepatitis, men dine symptomer fortsætter eller gentages.

Symptomer

Hvad er symptomerne på hepatitis?

For de fleste mennesker, symptomer på hepatitis ligner influenza, men med tilføjelsen af gulsot (gulfarvning af hud og øjne), som er forårsaget af et overskud af bilirubin i blodet som følge af en mild leverdysfunktion.... Læs mere om leversymptomer

ÅRSAGER

Hvad der forårsager hepatitis?

Der er mange årsager til betændelse i leveren, med virusinfektioner være en fælles sag. Blandt de virale typer, hepatitis A og E er begge spredes primært gennem mad eller vand forurenet med afføring fra en inficeret person. Hepatitis E er sjælden i Europa. Hepatitis B kan spredes via inficeret blod, som regel fra inficerede nåle eller blodtransfusioner eller ved seksuel kontakt med en inficeret person. Hepatitis B kan også overføres fra mor til barn under fødslen. Hepatitis C er den mest almindelige form for viral hepatitis, kan spredes gennem seksuel kontakt og... Læs mere om hepatitis årsager

BEHANDLINGER

Hvordan er hepatitis behandles?

Behandling af hepatitis varierer afhængigt af hepatitis. Hvis du er diagnosticeret med enhver form for hepatitis, bør du stoppe med at drikke alkohol og stoppe brug af stoffer, der kan skade leveren, såsom acetaminophen (Tylenol), og lægemidler, som øger din risiko for blødning såsom aspirin.... Læs mere om hepatitis behandlinger

Flere artikler