Tusgen

Hvordan min læge ved, jeg har akut myeloid leukæmi (AML)?

Din læge vil udføre følgende test for at hjælpe med at bekræfte den type leukæmi, du har, og hvad din prognose er. En prognose er et udsagn om udsigten til at overleve og komme sig efter en sygdom. Din læge kan også gøre disse tests efter behandlingen for at kontrollere dens succes.

Knoglemarv aspiration og biopsi

En læge gør denne test på knogler af dine hofter eller dit brystben, hvilket er din bryst knogle. Før du foretager et lille snit, lægen numbs området med en lokalbedøvelse, som du normalt får som en injektion. Så lægen indsætter en nål til at fjerne en lille mængde væske marv fra bagsiden af ​​dit hofteben eller brystben. Du skal muligvis have dette gjort på begge hofter. Dernæst lægen bruger en større nål til at fjerne et fast stykke knogle og knoglemarv. Selv med anæstesi, kan du føler dig utilpas, da lægen fjerner marv og ben. Men hele proceduren normalt ikke vare mere end 45 minutter.

Efter at han eller hun har fjernet marv og ben, din læge sender de fjernede prøver til et laboratorium, hvor en særlig læge, der kaldes en patolog, kontrollerer dem for leukæmi celler. Ved hjælp af disse prøver kan patologer også udføre disse test.

  • Immunfænotypebestemmelse. Denne test kræver en prøve af enten dit blod eller din knoglemarv. Testen ikke kun hjælper lokalisere hvilken type hvide blodlegemer er blevet ondartet, men kan også bruges til at overvåge dine fremskridt under behandlingen. Immunofænotypebestemmelse måler typer og mængder af antigener på overfladen af leukæmi celler. Antigener er stoffer, foranledige et immunrespons. Lægen bruger disse fakta om dine antigener at lære, hvordan leukæmi vil vokse eller spredning. Resultaterne af denne test kan tage flere dage.

  • Cytogenetisk analyse. Denne test kræver en prøve af enten dit blod eller din knoglemarv. Cellerne dyrkes derefter i et laboratorium. En patolog bruger et mikroskop for at se cellens kromosomer, som er DNA-stykker, der styrer cellevækst. DNA-ændringer i forbindelse med leukæmi er ikke arvelig, men opstår efter fødslen, når cellerne bliver leukæmi celler. Med nogle typer af leukæmi, kan kromosomer udveksler DNA. For eksempel, en del af kromosom 1 er på en del af kromosom 2 og vice versa. Dette kaldes translokation. Eller der kan være forkert samlede antal kromosomer. Et kromosom kan slettes, eller man kan tilføjes. Denne information vil påvirke din behandlingsplan. Du vil sandsynligvis få resultater fra denne analyse inden for et par uger. En nyere type laboratorietest, der er kendt som fluorescens in situ hybridisering (FISH), kan finde kromosomændringer hjælp af specielle fluorescerende farvestoffer. Fordi denne test er meget præcis og typisk tager mindre tid end standard cytogenetisk test, mange læger foretrækker at bruge det i stedet.