Tusgen

Typer af gigt: juvenil arthritis

Når du får at vide, at dit barn har gigt, kan det være chokerende. Gigt er en sygdom, som de fleste mennesker forbinder med ældre voksne, men børn kan få det også. Juvenil arthritis (JA) indeholder en række autoimmune og inflammatoriske sygdomme, der kan opstå i børn på 16 år og yngre. JA er kendt for at påvirke leddene, hud, øjne og mave-tarmkanalen.

Den mest almindelige form for gigt hos børn er juvenil idiopatisk artrit (JIA). Idiopatisk betyder, at årsagen ikke er kendt, men forskere mener, at JIA er en autoimmun sygdom. Det betyder, at dit barns immunsystem angriber sundt fælles væv, fordi det er fejlagtigt tror er skadelige fremmede stoffer. JIA plejede at blive kaldt børnegigt (JRA). Mens nogle mennesker stadig kan kalde det JRA, det er forskelligt fra leddegigt, der sker hos voksne.

JA kan forårsage alvorlige problemer, såsom dårlig vækst og øjenproblemer, der kan føre til blindhed. Den gode nyhed er, at hurtig behandling reducerer risikoen for alvorlige komplikationer og kan hjælpe dit barn leve et normalt, aktivt barndom.

Hvordan kan jeg vide, om mit barn har fælles problemer?

Hvis dit barn har juvenil arthritis, kan du opleve visse symptomer, såsom smertefulde, hævede led og halten, især om morgenen eller efter en lur. Dit barn kan klage over stive led eller en stiv nakke eller holde en fælles i bøjet, kontraheret position. Dit barn kan også blive vist usædvanlig klodset eller har svært ved at skrive eller udføre andre finmotoriske bevægelser. Børn med juvenil arthritis kan også have udslæt, feber og hævede lymfeknuder.

Hvilke tests vil mit barn har brug for at diagnosticere juvenil arthritis?

Dit barns læge vil basere sig på en række prøver og eksaminer for at udelukke andre årsager til dit barns symptomer. Dit barn kan have brug for at se en specialist kaldes en pædiatrisk reumatolog, der vil bruge følgende værktøjer til at diagnosticere JA:

 • Fuldstændig fysisk eksamen

 • Detaljeret beskrivelse af dit barns symptomer

 • Dit barns komplet medicinsk historie, herunder en familie historie af gigt, autoimmune sygdomme og andre medicinske problemer

 • Blodprøver

 • Urinprøver

 • Ledvæske tests

 • X-stråler og andre billeddiagnostiske undersøgelser

Hvad kan der gøres for at afhjælpe gigt hos børn?

Læger anbefaler normalt tre metoder til behandling af juvenil arthritis:

 • Medicin til at mindske hævelse og smerte og vedligeholde fælles funktion. Dit barns læge kan ordinere non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) og kortikosteroider at reducere inflammation. Sygdomsmodificerende anti-reumatiske lægemidler (DMARD) kan hjælpe med at bremse fælles ødelæggelse. Biologiske respons modifiers kan reducere inflammation og permanente ledskader.

 • Fysisk terapi at lære dit barn, hvordan man balance aktivitet og hvile, vedligeholde fælles funktion og fleksibilitet, og udføre daglige aktiviteter sikkert. Dit barns fysiske terapeut kan også anbefale benskinner, orthotics eller andre enheder til at støtte hans eller hendes led. Disse typer af hjælpemidler er afgørende for at forbedre daglige funktion og give dit barn til at deltage i aktiviteter, de ellers kan udskyde eller undgå.

 • Regelmæssig motion er nøglen til dit barn til at opretholde muskeltonus og ledfunktion. Når dit barn er i smerte, kan du blive fristet til at lade ham eller hende hvile. Tal med dit barns læge eller fysioterapeut om, hvordan og hvornår de skal udøve. Den rigtige form for motion er ofte nyttigt for juvenil arthritis smerter. Nogle gode, skånsomme aktiviteter omfatter svømning, cykling, og gå på familie ture.

Hvor ellers kan jeg hjælpe mit barn?

Der er mange ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn, dig selv og din familie klare juvenil artritis:

 • Opmuntre dit barn til at deltage i skole, sociale aktiviteter, og sport som godkendt af din læge.

 • Sørg for at dit barn tager receptpligtig medicin, går til alle aftaler, og følger motion planer.

 • Arbejd med dit barns skole og lærere til at sørge for dit barn kan fungere i skolen og fuldstændig lektier. Føderale lovgivning siger, at du kan have denne stavet ud skriftligt via en § 504 plan. Afsnit 504 kræver skoler til at sørge for de uddannelsesmæssige behov hos elever med handicap så tilstrækkeligt som de behov, ikke-handicappede studerende. Du kan oprette en 504 plan for dit barn på ethvert tidspunkt i løbet af skoleåret, og du kan ændre det med dit barns behov.

 • Deltag i en familie støtte gruppe gennem Arthritis Foundation på http://www.arthritis.org/chaptermap.php eller bede din læge om en henvisning.

 • Overvej en lejr for børn med gigt og deres familier. For mere information, gå til http://www.arthritis.org/ja-events.php.

 • Foster uafhængighed og selvtillid ved at undervise dit barn alderssvarende måder at pleje sig selv. For eksempel kan en skolealderen barn lære at gøre hans eller hendes egen seng hver morgen og være ansvarlig for optagning legetøj.