Tusgen

Livmoderhalskræft

Illustration af anatomien af ​​det kvindelige bækken området

Hvad er livmoderhalsen?

Livmoderhalsen er den nederste, snævre del af livmoderen (livmoderen) placeret mellem blæren og endetarmen. Det danner en kanal, der åbner ind i vagina, hvilket fører til ydersiden af ​​kroppen.

Hvad er precancerous sygdomme i livmoderhalsen?

Præcancerøse sygdomme i livmoderhalsen er identificeret som celler, der ser unormale, men er ikke kræft på nuværende tidspunkt. Udseendet af disse unormale celler kan dog være de første beviser på kræft, der udvikler år senere.

Precancerous ændringer i livmoderhalsen normalt ikke forårsage smerte og generelt ikke forårsage nogen symptomer. De opdages med en pelvic eksamen eller en Pap-test.

Planocellulær intraepithelial læsioner (SIL) er et begreb, der refererer til unormale forandringer i cellerne på overfladen af ​​livmoderhalsen.

 • Pladecellekræft. Disse celler er de flade celler, som findes på overfladen (af livmoderhalsen)

 • Intraepithelial. Dette betyder, at abnorme celler er kun til stede i overfladelaget af celler

 • Læsion. Dette henviser til et område med abnormt væv

Ifølge National Cancer Institute, kan ændringer i disse celler opdeles i to kategorier:

 • Low-grade SIL. Dette henviser til tidlige ændringer i størrelse, form og antal af celler, der danner overfladen af cervix. De kan gå væk på egen hånd, eller med tiden kan vokse sig større eller blive mere unormal, danner en høj kvalitet læsion.
  Disse ændringer kan også kaldes mild dysplasi eller cervikal intraepitelialneoplasi 1 (CIN 1).

 • High-grade SIL. Dette betyder, at der er et stort antal af præcancerøse celler og, som lav-grade SIL disse ændringer indebærer kun celler på overfladen af livmoderhalsen. Cellerne ofte ikke blive til kræft i mange måneder, måske år, men uden behandling, vil de blive kræft.
  High-grade læsioner kan også kaldes moderat eller svær dysplasi, CIN 2 eller 3, eller carcinoma in situ.

Hvad er kræft i livmoderhalsen?

Hvis unormale celler på overfladen af ​​livmoderhalsen spredt dybere ind i livmoderhalsen, eller andre væv eller organer, er sygdommen kaldes derefter livmoderhalskræft eller invasiv livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft opstår oftest hos kvinder yngre end 50 år. Det er forskelligt fra kræft, der begynder i andre dele af livmoderen og kræver forskellig behandling. De fleste tilfælde af livmoderhalskræft er planocellulært karcinom og adenokarcinom.

Dødeligheden for livmoderhalskræft er faldet kraftigt som Pap screeninger er blevet mere udbredt. Ifølge den europæiske Cancer Society omkring 12.170 tilfælde af invasiv livmoderhalskræft vil blive diagnosticeret i USA i 2012. Nogle forskere anslår, at invasiv livmoderhalskræft (også kaldet "carcinoma in situ") er næsten fire gange mere udbredt end invasiv livmoderhalskræft.

Hvad er risikofaktorer for livmoderhalskræft?

Følgende er blevet foreslået som risikofaktorer for livmoderhalskræft:

 • Infektion med human papillomavirus (HPV). HPV er årsag til næsten alle livmoderhalskræft. Infektion med HPV er oftest et resultat af ubeskyttet sex.

 • Ikke at få regelmæssige Pap-tests. Livmoderhalskræft er mere almindelig hos kvinder, der ikke har regelmæssige Pap-tests. Pap-tests hjælpe lægerne med at finde unormale celler. Disse celler kan derefter fjernes, som normalt forhindrer livmoderhalskræft.

 • Infektion med human immundefekt virus (HIV), eller andre sygdomme, der svækker immunsystemet. HIV er forstadiet til AIDS. Tager medicin, der undertrykker immunsystemet øger også risikoen for livmoderhalskræft.

 • Rygning. Kvinder, der ryger, er næsten dobbelt så stor sandsynlighed som ikke-rygere for at få livmoderhalskræft.

 • Kost. Kvinder med kost lavt i frugt og grøntsager og overvægtige har en øget risiko for livmoderhalskræft.

 • Klamydia-infektion. Nogle undersøgelser har set en højere risiko for livmoderhalskræft hos kvinder, hvis blod testresultaterne viser tegn på tidligere eller nuværende klamydia -infektion sammenlignet med kvinder, der har normale testresultater. Klamydia spredes ved seksuel kontakt.

 • Brug p-piller i lang tid. Brug prævention piller i fem år eller mere, kan let øge risikoen for livmoderhalskræft, men risikoen falder, når kvinder stoppe med at bruge prævention piller.

 • At have mange børn. Undersøgelser tyder på, at fødslen til tre eller flere børn let kan øge risikoen for livmoderhalskræft hos kvinder med HPV-infektioner.

 • Have samleje, før de fylder 18

 • At have mange seksuelle partnere, og har partnere, der har haft mange partnere selv

 • Første fuldbårne graviditet i en ung alder. Kvinder, der var yngre end 17 år, da de havde deres første fuldbårne graviditet er næsten to gange mere sandsynligt at få livmoderhalskræft senere i livet end kvinder, der ventede, indtil de var 25 år eller ældre at blive gravid.

 • Fattigdom. Mange fattige kvinder ikke har adgang til passende sundhedsydelser, herunder Pap-tests. Så de er ikke screenet eller behandlet for celleforandringer i livmoderhalsen pre-kræft.

 • Slægtshistorie af livmoderhalskræft. Denne kræft kan køre i nogle familier. En kvindes risiko for at udvikle det er to til tre gange højere, hvis hendes mor eller søster havde livmoderhalskræft, end hvis ingen i hendes familie havde det.

 • Diethylstilbestrol (DES). DES er et stof, der blev brugt for at undgå abort mellem 1940 og 1971. Kvinder, hvis mødre har taget DES mens gravid med dem udvikle denne kræft mere end det normalt kunne forventes. Risikoen synes at være størst i kvinder, hvis mødre tog stoffet i løbet af deres første 16 uger af graviditeten. (FDA stoppet brugen af ​​DES under graviditet i 1971.)

Kan livmoderhalskræft forhindres?

Tidlig påvisning af livmoderhalskræft problemer er den bedste måde at forebygge livmoderhalskræft. Rutinemæssige, årlige bækken eksamener og Pap-tests kan opdage forstadier sygdomme, som ofte kan behandles før kræft udvikler sig. Invasiv cancer, der forekommer sandsynligvis vil blive fundet på et tidligere tidspunkt. Bækken eksamen og Pap-tests bruges til at afgøre, om der er cervikale problemer. Kvinder, der er 21 år eller ældre, bør have regelmæssige checkups, herunder et bækken eksamen og Pap-test.

Ifølge National Institutes of Health:

Et bækken eksamen og Pap-test gør det muligt for lægen at opdage unormale forandringer i livmoderhalsen. Hvis en infektion er til stede, er det behandles, og Pap-test gentages på et senere tidspunkt. Hvis eksamen eller Pap-test antyder noget andet end en infektion, en gentagen test Pap og andre tests udføres for at afgøre problemet.

Kvinder, der har haft en hysterektomi (operation for at fjerne livmoderen, herunder livmoderhalsen) bør spørge deres læge til råds om at have bækken eksamener og Pap-tests.

Fordi visse stammer af HPV er blevet fundet at forårsage de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, har forskningsindsats fokuseret på at udvikle en vaccine mod HPV. To HPV-vacciner er blevet godkendt:

 • Gardasil beskytter mod fire typer af HPV-virus - de to typer af virus, der forårsager de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, og de ​​to, der forårsager 90 procent af kønsvorter. Det beskytter mod andre kræftformer forårsaget af HPV, også, såsom kræft og præ-kræft i vagina, vulva og anus.

 • Cervarix beskytter mod de to typer af HPV-virus, der forårsager de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. Det beskytter mod anal cancer, også.

Disse vacciner kan kun bruges til at forhindre visse typer af HPV-infektion, før en person er smittet. De kan ikke anvendes til behandling af en eksisterende HPV infektion.

Begge vacciner administreres som en serie på tre injektioner over en seks måneders periode. For at være mest effektive, bør man af vaccinerne gives før en person bliver seksuelt aktive.

Hvad er symptomerne på livmoderhalskræft?

Symptomer på livmoderhalskræft normalt ikke vises, før unormale livmoderhalsen celler blive til kræft og invadere nærliggende væv.

 • Det mest almindelige symptom er unormal blødning, der kan:

  • Start og stop mellem almindelige menstruation.

  • Opstår efter samleje, douching, eller en pelvic eksamen.

 • Andre symptomer kan omfatte:

  • Tungere menstruation, hvilket kan vare længere end normalt

  • Blødning efter overgangsalderen

  • Øget udflåd

  • Smerter under samleje

Symptomerne på livmoderhalskræft kan ligne andre sygdomme eller medicinske problemer. Konsultere en læge for diagnose.

Hvordan er livmoderhalskræft diagnosticeres?

Når cervikale problemer findes under en underlivsbetændelse eksamen eller unormale celler findes gennem en Pap-test, en cervikal biopsi kan udføres.

Der er flere typer af cervikale biopsier, der kan anvendes til at diagnosticere livmoderhalskræft, og nogle af disse procedurer, der kan helt fjerne områder af unormale væv kan også anvendes til behandling af præcancerøse læsioner. Nogle biopsi procedurer kræver kun lokalbedøvelse, mens andre kræver en generel anæstesi. Flere typer af cervikale biopsier omfatter:

 • Loop elektrokirurgisk excision procedure (LEEP). En procedure, der anvender en elektrisk ledning løkke for at opnå et stykke væv.

 • Kolposkopi. En procedure, der bruger et instrument med forstørrelsesglas, der kaldes en colposcope at undersøge livmoderhalsen for abnormiteter. Hvis unormale væv er fundet, en biopsi normalt udføres (kolposkopisk biopsi).

 • Endocervikale curettage (ECC). En procedure, som anvender en smal instrument kaldet en curette at skrabe slimhinden i endocervikale kanalen. Denne type af biopsi er normalt afsluttet sammen med kolposkopisk biopsi.

 • Kegleoperation (også kaldet conization). En biopsi, hvor en større kegleformet stykke væv fjernes fra livmoderhalsen ved anvendelse af loop elektrokirurgisk excision procedure eller den kolde kniv kegleoperation procedure. Keglen biopsi procedure kan anvendes som en behandling for præcancerøse læsioner og tidlige cancere.

 • HPV-DNA-test. En test, der undersøger DNA cervikale celler. Cellerne opsamles som de er for en regelmæssig Pap-test, men det er ikke en erstatning for en Pap-test. HPV DNA-test kan anvendes som en screeningstest for kvinder over 30 eller for kvinder med lidt unormale Pap testresultater at afgøre, om der er behov for yderligere prøver eller behandling.

 • Cold kniv kegle biopsi. En procedure, hvor en laser eller en kirurgisk skalpel anvendes til at fjerne et stykke af væv. Denne procedure kræver brug af generel anæstesi.

Behandling for livmoderhalskræft

Specifik behandling for livmoderhalskræft vil blive fastlagt af din læge på basis af:

 • Din generelle sundhed og medicinsk historie

 • Omfanget af sygdommen

 • Din tolerance for specifikke medikamenter, procedurer, eller behandlinger

 • Forventninger til forløbet af sygdommen

 • Din mening eller præference

Behandlingen kan omfatte:

 • Kirurgi, herunder:

  • Kryokirurgi. Brug af flydende nitrogen, eller en sonde, der er meget koldt, at fryse og dræbe cancerceller.

  • Laserkirurgi. Anvendelse af en kraftig stråle af lys, der kan rettes til bestemte dele af kroppen uden at gøre et stort indsnit for at ødelægge unormale celler.

  • Hysterektomi. Kirurgi for at fjerne livmoderen, herunder livmoderhalsen. I nogle tilfælde kan en hysterektomi være nødvendig, især hvis unormale celler findes inde i åbningen i livmoderhalsen.

 • Strålebehandling

 • Kemoterapi

LEEP eller conization kan også anvendes til at fjerne unormale væv.