Tusgen

Måder at reducere din risiko for kræft

Hvad din alder eller livsstil Ligegyldigt, de valg, du træffer i dag og i fremtiden kan forbedre dine chancer for at leve et sundt og kræft-fri liv. De følgende tips kan hjælpe dig med at forhindre mange former for kræft. De kan også hjælpe dig med at finde kræft tidligt, når de er mest behandles.

Sig nej til rygning

Hvis du ikke ryger cigaretter, godt for dig. Hvis du gør røg, holde op er det bedste, du kan gøre for dit helbred lige nu. Hvad din alder eller hvor længe du har røget Ligegyldigt, vil dit helbred forbedres, når du afslutter.

Efter kun et år på at holde op, din risiko for lungekræft vil blive reduceret. Og jo længere du bliver røgfri, jo bedre er dine lunger vil arbejde, og jo lettere vil du trække vejret.

Brug for flere grunde til at holde op? Omkring 30 procent af alle kræftdødsfald er forbundet med rygning. Rygning har været forbundet med kræft i lunger, mund, svælg, spiserør, bugspytkirtel, livmoderhals, nyrer og blære.

Cigaretter er ikke den eneste fare. Røgfri tobak og cigarer er også blevet forbundet med kræft. Når du holder op med at ryge eller bruge tobaksvarer, du i høj grad reducere din risiko for at få kræft.

Praksis forebyggende pleje

Er du se din læge så ofte som du skal? Som din alder stiger, så gør dit behov for kræft screeninger. Se din læge for regelmæssige eksamener kan hjælpe dig med at finde mange former for kræft tidligt. Du kan være i stand til at opdage kræft i prostata, bryst, colon, rektum, cervix, testis, tunge, mund og hud.

Jo tidligere kræft er fundet, jo lettere kan behandles. For eksempel, hvis du finder prostatakræft, før det spreder, har du tæt på en 100 procent chance for at leve fem år eller mere. Den europæiske Cancer Society (ACS) anbefaler, at du bliver screenet for følgende kræftformer:

  • Brystkræft.

    • Mammografi er et vigtigt værktøj til at afsløre brystkræft tidligt, når det er nemmest at behandle. Men fordele og begrænsninger af mammografi varierer baseret på faktorer som alder og personlig risiko. Eksperter har forskellige anbefalinger til mammografi. I øjeblikket er den amerikanske Forebyggende Services Task Force (USPSTF) anbefaler screening hvert andet år for kvinder alderen 50-74. ACS anbefaler årlig screening for alle kvinder aldre 40 og ældre. Kvinder bør tale med deres læge om deres personlige risikofaktorer, inden der træffes en beslutning om, hvornår de skal begynde at få mammografi, eller hvor ofte de skal få dem.

    • ACS anbefaler kliniske bryst eksamener (CBEs) mindst hvert tredje år for alle kvinder i 20'erne og 30'erne. ACS anbefaler årlig CBEs for kvinder aldre 40 og ældre. USPSTF mener dog, at der ikke er beviser nok til at vurdere værdien af ​​CBEs for kvinder aldre 40 og ældre. Kvinder bør tale med deres læge om deres personlige risikofaktorer og træffe en beslutning om, hvorvidt de skal have en CBE.

  • Prostatakræft. ACS siger, at mænd i alderen 50 og derover skal have en digital rektal eksamen og en prostata-specifikt antigen (PSA) test hvert år. Bemærk dog, at National Cancer Institute anbefaler ikke rutinemæssig PSA-test. Fordi der er en vis debat om værdien af ​​PSA-test, bør du diskutere have testen med din læge. Han eller hun vil hjælpe dig med at beslutte, om det er det rigtige for dig.

  • Colon og rektal kræft. Både mænd og kvinder alderen 50 og derover bør testes for colon og rektal kræft. Du kan blive testet hver fem til 10 år eller oftere, afhængigt af dine risikofaktorer. Tal med din læge om, hvilke eksamener du har brug for, og hvor ofte du skal have dem.

Modstå stråler

Chancerne er du har nydt tid i solen hele dit liv. Men det er aldrig for sent at beskytte din hud mod solens skadelige virkninger.

Udsættelse for sollys forårsager næsten alle tilfælde af hudkræft. Dette omfatter de mest aggressive og dødelige hudkræft, modermærkekræft.

For at beskytte dig selv, anvende en tilstrækkelig mængde solcreme med en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på mindst 15 før du går udenfor. De fleste mennesker gælder ikke nok af solcreme for at få den fulde SPF rating. En voksen skal bruge nok solcreme til at fylde et shot glas, eller omkring to spiseskefulde til at dække arme, ben, hals og ansigt. Hvis du bruger insekt frastødende eller andre cremer, anvende solcreme først. Gør dette selv på overskyede dage. Genanvende det ofte i løbet af dagen. For voksne og børn, bør solcremer anvendes 20 til 30 minutter før eksponering herfor og hver anden time bagefter, samt efter svømning eller svedtendens. Undgå at være ude i solen, når dens stråler er mest intense, fra 10:00 til 16:00 Brug en hat og solbriller, hvis du arbejder eller spiller udendørs. Det kan også være nyttigt at bære beskyttelsesdragt til dækning af eventuelle udsatte områder, såsom dine arme og ben.

Hvis du har haft hudkræft eller har haft forstadier celler fjernet, bruge ekstra pleje for at sikre din hud er altid beskyttet mod sollys.

Uanset om du har haft hudkræft eller forstadier ændringer, bør du tjekke din hud en gang om måneden. Kontroller at se, om nogen af ​​dine modermærker, modermærker eller pletter har ændret på nogen måde. Hvis du bemærker nogen ændringer, ringe til din læge.

Hold dig i form

Der er ingen tvivl om fordelene ved regelmæssig motion. Kræftforskere anslår, at 15 procent af alle nye tyktarmskræft tilfælde kunne undgås, hvis alle udnyttes i 30 til 60 minutter eller mere om dagen. Motion kan også reducere din risiko for prostata-, bryst-, nyre-og livmoder kræft.

Regelmæssig motion kan også hjælpe med at sænke dit blodtryk, lindre stress og øge din HDL ("god") kolesterol -niveau. Desuden kan det holde dig trimme og øge din mobilitet og styrke.

Er du klar til at begynde at høste fordelene ved regelmæssig motion? Prøv at gøre noget moderat aktiv i 30 til 60 minutter fleste eller alle dage i ugen. Gå rask til to miles kan være en behagelig og givende tidsfordriv. Eller du kan svømme, spille tennis, haven eller gøre værftet arbejde. Har du nogensinde tænkt over at lære tango? Dans er en anden fantastisk måde at have det sjovt og holde sig i form.

Spis beskyttende fødevarer

Ifølge Cancer Research Foundation i Europa, kan 35 procent af alle kræfttilfælde være knyttet til kost. Er du gør alt, hvad du kan for at spise sundt?

Undersøgelser har vist, at en kost lavt fedtindhold og højt i frugt, grøntsager og fiber kan beskytte dig mod mange former for kræft. Men ingen frugt eller grøntsag kan gøre det hele. For at få den bedste kræft beskyttelse, sort er nøglen. Her er hvorfor det er vigtigt at medtage følgende fødevarer i din kost:

  • Fedtfattige fødevarer. Ikke blot en fedtfattig kost hjælper dig med at holde trim, men også mindsker dine chancer for kræft. Som din kosten fedt stiger, så kan dine chancer for at udvikle kræft i din reproduktive organer og din kolon. For at reducere fedt i din kost, skal du starte med at lave små ændringer. Begynd din dag med en skål fedtfattig korn i stedet for en doughnut. Eller snack på frugt i stedet for chips.

  • Frugt og grøntsager. En af grundene til disse fødevarer er så godt for dig er, at de er naturligt lavt fedtindhold. De indeholder også næringsstoffer som antioxidanter og carotenoider, som kan hjælpe kroppen med at modstå og bekæmpe kræft. Korsblomstrede grøntsager som broccoli og kål kan give ekstra beskyttelse kræft. For voksne, kostråd 2005 for folk anbefaler 2-1/2 kopper om dagen af ​​frugt og grøntsager. For at tilføje mere frugt til din kost, så prøv en frossen frugt sjap. Bland nogle friske frugter, din foretrukne juice, is og vand og blend det indtil glat. Eller holde nogle nyslået grøntsager i dit køleskab for hurtige og nemme snacks.

  • Fiber. Du kan få fiber ved at spise frugt, grøntsager, bønner og hele korn fødevarer. Fordi de fleste former for fiber ikke er fordøjet af kroppen, fiber hjælper fødevarer bevæge sig hurtigere gennem din kolon. Dette reducerer mængden af ​​tid, at kræftfremkaldende stoffer tilbringer i mave-tarmkanalen.

Der er mange måder at øge mængden af ​​fiber du spiser. Vælg klid, korn og hele brød og kiks hvede. Når man spiser de fleste frugter og grøntsager, spise det hele, hud og alle.

Begræns alkohol

Hvis du drikker alkohol, kan du reducere din risiko for mange typer af kræft ved at stoppe eller ved at begrænse det beløb, du drikker. Alkohol er blevet forbundet med cancere, såsom bryst, lever, rektum, munden, spiserøret og blære kræftformer.

Derudover kan kombinere alkohol med andre usunde vaner sammensatte din kræftrisiko. For eksempel ved hjælp af tobaksvarer, mens drikke i høj grad kan øge din risiko for kræft i mundhulen, spiserøret og strubehovedet. Desuden kan folk, der drikker for meget erstatte alkohol til kræft-beskyttende fødevarer.

Hvis du drikker, ACS foreslår at begrænse alkohol til ikke mere end to drinks om dagen for mænd og en drink om dagen for kvinder og alle over 65 år. Hvis du finder det svært at begrænse eller stoppe dit drikkeri, så tal med din læge om programmer, der kan hjælpe.

Dit miljø

Vi kan ikke kontrollere alle aspekter af vores miljø, men på nogle områder vores handlinger kan gøre en forskel. Fordi importerede frugter og grøntsager kan indeholde høje pesticidrester, så prøv at købe indenlandsk mad, der er i sæson. Vask grundigt alle frugter og grøntsager med eddike eller vand før du spiser dem til at fjerne rester.

Reducer din eksponering for kræftfremkaldende kemiske stoffer, på enhver mulig måde. Lær metoder til at beskytte dig selv fra kontakt med så mange kemikalier som du kan.