Tusgen

Mand til mand: det metaboliske syndrom

Kun få mænd har hørt om det metaboliske syndrom, og endnu færre forstår det. Men hvis de nuværende tendenser fortsætter, der er tilbøjelige til at ændre sig, da det metaboliske syndrom er en stærk trussel mod Europas sundhed.

Den frygtindgydende fivesome

Det metaboliske syndrom er en klynge af fem nært beslægtede kardiovaskulære risikofaktorer. Hver er farlig i sin egen ret, men når de optræder sammen, at den samlede risiko er større end summen af ​​dens dele.

Tabel 1 viser den metaboliske syndrom komponenter. Tilstedeværelsen af ​​tre abnormiteter er tilstrækkelig til at fastslå diagnosen, men farerne er endnu større, når fire eller fem abnormaliteter er til stede.

 1. Abdominal fedme (taljemålet 40 inches eller mere) *

 2. Fastende triglycerid niveauer af 150 mg / dl eller højere

 3. HDL-kolesterol niveauer under 40 mg / dl **

 4. Blodtryk på 130/85 mmHg eller højere

 5. Fastende blodsukker på 110 mg / dl eller højere

* 35-tommer taljen for kvinder ** HDL under 50 for kvinder

Her er en gennemgang på hver komponent af syndromet.

1.. fedme. Det er den grundlæggende faktor i det metaboliske syndrom, og den hurtige stigning i Europas omkreds tegner sig for den hurtige fremkomsten af ​​syndromet.

Overskydende kropsfedt er altid besværligt, men ekstra abdominal fedt er særlig skadelig. I modsætning til fedtceller i balder og lår, fedt omkring abdominale organer modstå virkningen af insulin, der bidrager til risikoen for diabetes. Det frigiver også frie fedtsyrer, der er deponeret i lever, bugspytkirtel og hjerte, hvor de kan producere organskade.

Hvis du er som de fleste overvægtige fyre, har du været droppe dit bælte mod dine knæ til at rumme "øl mave", der er meget mere almindelig hos mænd end kvinder. I stedet for at stole på dit bælte størrelse for at se, om du kvalitet til det metaboliske syndrom, bare måle din talje ved navlen.

2. Triglycerider. Fordi de transporterer fedtsyrer gennem blodbanen efter de er absorberet fra mad, er en fastende blodprøve kræves for en nøjagtig måling. Lægerne ved stadig ikke, om et højt triglycerid-niveau øger risikoen for hjertesygdomme, hvis det er den eneste, der er unormale. Men det er nu klart, at høj triglycerid niveauer er risikable faktisk, når de er en del af det metaboliske syndrom.

3. HDL-kolesterol er blevet kaldt det "gode" kolesterol, fordi høje niveauer er forbundet med en reduceret risiko for hjerteanfald og slagtilfælde. HDL er beskyttende, fordi det repræsenterer kolesterol molekyler, der bliver bortført fra arterierne til leveren, der bortskaffer dem ved at dumpe dem i galden.

Jo højere dit HDL, jo bedre. Normale værdier for mænd begynder ved 35 mg / dl, men selv en "normal" niveau på 40 vil øge risikoen, når det er en del af det metaboliske syndrom.

4.. Blodtryk. Eksperter har været gradvist at sænke deres mål for sunde blodtryk, som de har lært mere om blodtryk og risikoen for slagtilfælde, hjertesygdomme og nyresvigt. Selv med disse ændringer, men diagnosen hypertension afhænger fortsat af aflæsninger af 140/90 mmHg eller højere. Men selvom et tryk på 130/85 kun i intervallet "prehypertension," det er nok til at bidrage til en diagnose af det metaboliske syndrom.

5.. Blodsukker. Et forhøjet blodsukker niveau er kendetegnende for diabetes. Ved type 1-diabetes, at problemet er mangel på insulin. I modsætning hertil kan de fleste patienter med den meget mere almindelige type 2 form af sygdommen producere insulin, problemet er, at deres væv ikke reagerer ordentligt på hormonet - de har insulinresistens.

Er det farligt?

I et ord, ja. I runde tal, det metaboliske syndrom fordobler en mands risiko for at få et slagtilfælde eller dø af hjertesygdom. Og ny forskning tyder på syndromet også bidrager til kognitiv tilbagegang, nyresygdom, og leversygdom. Og hvis det ikke er slemt nok, læger i Finland rapporterer, at det metaboliske syndrom næsten fordobler en mands risiko for prostatakræft.

Hvad skal jeg gøre?

Den eneste dokumenterede retsmidler for det metaboliske syndrom er vægttab og motion. Her er nogle retningslinjer:

Kost

 1. Kalorier. At tabe sig, skal du tage i færre kalorier end du forbrænder op. Det betyder mindre portioner og færre kalorie-tætte fødevarer såsom sukker og fedt.

 2. Carbs. Du behøver ikke at sky carbs, men du skal vælge de rigtige. Prøv at begrænse simple sukkerarter og andre absorberes hurtigt kulhydrater såsom hvide ris og kartofler. I stedet favorisere komplekse kulhydrater findes i uraffinerede fiberrige fødevarer såsom klid, korn, fuldkorn produkter og bønner.

 3. Fedtstoffer. Ved 9 kalorier per gram, alle fedtstoffer er kalorie-tætte. Men mættet fedt og transfedtsyrer hæve LDL ("dårlige") kolesterol, fedt og transfedt også sænke HDL ("god") kolesterol. Stedfortræder de monoumættede og omega-3 fedt findes i olivenolie, nødder, rapsolie og fisk - men ikke overdosere, da kalorier tæller, selv om de kommer fra hjerte-sunde fedtstoffer.

 4. Salt. For at hjælpe med at sænke dit blodtryk, holde din natrium indtag under 2.300 mg om dagen. I stedet for snacks, forarbejdet kød og andre salt mad, vælg frugt, grøntsager og fedtfattige mejeriprodukter.

 5. Alkohol. Folk, der drikker har en lavere risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og diabetes end teetotalers så længe de begrænser sig til en eller to drinks om dagen. Men selv i små mængder, alkohol har to vigtige ulemper for det metaboliske syndrom: Det rejser triglycerider og tilføjer kalorier. På den anden side, alkohol hæver HDL-kolesterol, en stor fordel. Så hvis høje triglycerider og en stædig manglende evne til at tabe sig, er funktioner, som din syndrom, undgå alkohol, men hvis lavt HDL er et stort problem, overveje en eller to drinks om dagen, så længe du kan drikke sikkert og ansvarligt. Alkohol er næppe et universalmiddel for det metaboliske syndrom, men en undersøgelse fra 2004 af 8.125 personer fandt, at de indtager beskedne mængder af vin eller øl var mindre tilbøjelige til at udvikle metabolisk syndrom end teetotalers.

Øvelse

Det er den bedste måde at forhindre det metaboliske syndrom, og det er også grundpillen i terapi, når problemet har udviklet sig.

En undersøgelse af 612 raske mænd viser styrken af ​​forebyggelse. Individerne var i alderen mellem 42 og 60, når undersøgelsen begyndte, og ingen havde det metaboliske syndrom. I løbet af de næste fire år, selv om, er udviklet 107 mænd problemet. Men de mænd, der udøves regelmæssigt var kun omkring halvt så stor sandsynlighed for at udvikle syndromet som de inaktive mænd. Og det tog ikke heroiske mængder af motion for at producere beskyttelse kun tre timer om ugen gjorde det trick.

Motion kan også behandle det metaboliske syndrom. Faktisk kan det hjælpe at rette hver af de fem abnormaliteter:

 1. Fedme. Ved at brænde kalorier, motion fremmer vægttab. Næsten alle mennesker, der vinder på den tabende spillet tilskrive deres succes til at udøve så meget som kost. Hertil kommer, motion synes at have en særlig evne til at reducere abdominal fedme, et stort plus for sundheden.

 2. Triglycerider. Motion reducerer triglycerid, og reduktionen er større, end man ville forvente fra vægttab alene.

 3. HDL-kolesterol. Regelmæssig motion øger HDL ("god") kolesterol. Det tager et stykke tid for effekten at sparke i, men det vil være betydelige, så længe øvelsen fortsætter. Så få som otte miles af gang eller tilsvarende øvelse vil hjælpe, men jo mere du gør, jo højere HDL vil være.

 4. Blodtryk. Motion er en af ​​de vigtige livsstilsrelaterede behandlinger for forhøjet blodtryk, og det er lige så nyttigt for de prehypertensive registrerede niveauer af mange mænd med det metaboliske syndrom. Udholdenhedstræning er bedst. Gåture er et eksempel, kun 30 minutter om dagen kan forventes at reducere det systoliske blodtryk med 4-9 mmHg.

 5. Blodsukker. Motion gør muskler og andre kropsvæv mere følsomme over for insulin, hvilket betyder, at der er behov for mindre insulin for at holde blodsukkeret ned. Motion er en vigtig måde at forebygge og behandle diabetes og dens dobbelte fordele - lavere blodsukker og lavere insulin levels - er meget hjælpsomme i det metaboliske syndrom.

Livsstil terapi

Kost og motion er den dynamiske duo, men det er også vigtigt at sky tobak. Rygning sænker HDL kolesterol niveauer. Det er dens eneste konkrete indvirkning på det metaboliske syndrom, men det har mange andre sundhedsmæssige effekter, der alle skadelige.

Livsstil behandling virker. En tre-årig undersøgelse af 3.234 patienter i risikogruppen fandt, at det nedsætter risikoen for at udvikle syndromet med 41%. Og en undersøgelse fra 2004 rapporterede, at kombinationen af ​​en Middelhavet kost og moderat motion korrigeret det metaboliske syndrom i 55% af deltagerne. Alligevel er mange patienter med syndromet brug for mere.

Medicin

Hvis der er en sygdom, bør der være en medicin, hvis det er en almindelig og alvorlig sygdom, bør der være en stærk medicin. Logikken er uangribelig, men i tilfælde af det metaboliske syndrom behov er endnu ikke blevet opfyldt. Der er ingen medicin til syndromet, men mange medikamenter kan bidrage til at afhjælpe hver af dens komponenter undtagen fedme.

Lægemidler til blodtryk. For ellers raske mennesker, målet for behandlingen er 140/90 mmHg, men for diabetikere er det 130/80. Da det metaboliske syndrom har så mange ligheder med type 2 diabetes, kan lavere mål være klogt. Og hvis det er tilfældet, kan patienterne drage størst fordel af en ACE-hæmmer eller, hvis hoste forbyder dets brug, en angiotensin receptor blokker. Thiaziddiuretika, som generelt er det første lægemiddel til hypertension, og calciumantagonister er tæt bagefter. Mange andre antihypertensive medicin er til rådighed.

 • Lægemidler til blod lipider. De fleste retningslinjer for behandling fokuserer på LDL -kolesterol -niveau, som ikke er blandt de fem kriterier for det metaboliske syndrom. Men på grund af sin meget høje risiko for hjertekarsygdom og ligheder med diabetes og forhøjet blodtryk, kan det være rimeligt at fastsætte den samme strenge LDL mål på 70, der anvendes til andre højrisiko-patienter. Næsten alle mennesker har brug for medicin til at bringe deres ldls hele vejen ned til 70 år. Normalt, det betyder at starte med et statin stof. Atorvastatin (Lipitor) og rosuvastatin (Crestor) er de eneste medlemmer af den klasse, lavere triglycerider samt LDL-kolesterol. Men ingen af ​​statiner er meget effektive til at øge HDL-kolesterol. Når det er en prioritet, kan lægerne overveje at bruge niacin (alene eller sammen med et statin) eller et fibrat, såsom gemfibrozil (Lopid) eller fenofibrat (Tricor), alene eller med niacin. Kombinationsbehandling kræver ekstra omhu for at opdage og forebygge muskel inflammation.

 • Lægemidler til blodsukker. Hvis en patient med det metaboliske syndrom har diabetes, bør han behandles i henhold til gældende retningslinjer. Men det er ikke klart, om medicinen ville hjælpe de milde sukker stigninger ofte ses i det metaboliske syndrom. Læger skal vurdere medicin, der øger insulinfølsomheden, såsom pioglitazon (Actos) og rosiglitazon (Avandia) samt metformin (Glucophage), et lægemiddel, der reducerer produktionen af ​​sukker og frigivelse fra leveren.

Forene kræfterne

Det metaboliske syndrom vil ikke dukke op på mange dødsattester, men det er en vigtig årsag til hjertesygdomme og slagtilfælde, den første og den tredje hyppigste dræbere i Europa. Omkring 47 millioner mennesker har syndromet, selvom mange ikke kender det. Og hvis de nuværende tendenser fortsætter, at antallet er sikker på at vokse sammen med Europas talje.

Det metaboliske syndrom er en kompleks abnormitet med fem komponenter. Medicin er til rådighed for fire af de fem, men læger er lige nu at lære, hvordan man bedst kan bruge dem til denne lidelse. Men for forebyggelse samt behandling, er afgørende en kombineret tilgang. Medicin vil være vigtigt for mange patienter, men alle vil få gavn af en kombination af regelmæssig motion og en sund kost. De er, trods alt, hånd og handske af forebyggelse og godt helbred.