Tusgen

Nyre-scanning

(Renal Scan, renogram, Renal Scintigrafi)

Procedure

Hvad er en nyre-scanning?

En nyre scanning er en specialiseret radiologi procedure, der anvendes til at vurdere funktionen og strukturen af ​​nyrerne samt perfusion (blodgennemstrømning) til nyrevævet.

En nyre-scanning er en form for nuklear radiologi procedure. Det betyder, at en lille mængde af et radioaktivt stof anvendes under proceduren til at hjælpe i behandlingen af ​​nyrerne. Det radioaktive stof, der kaldes en radionuklid (radioaktivt lægemiddel eller radioaktive sporstof), absorberes af normal nyre væv.

Den anvendte radionuklid i nyre scanninger er normalt en form for enten technetium eller iod. Den specifikke anvendte radionuklid i en nyre scanning afhænger af nødvendig information. Når absorberes i nyrevævet, radionuklid udsender en type stråling, der kaldes gamma-stråling. Gammastråling detekteres af en scanner, der behandler information i et billede af nyrerne.

Ved at måle opførslen af ​​radionuklidet i kroppen i løbet af en nuklear scanning, kan lægen vurdere og diagnosticere forskellige sygdomme, såsom tumorer, bylder, hæmatomer, orgel udvidelsen eller cyster. En nuklear scanning, kan også anvendes til at vurdere organfunktion og blodcirkulation.

De områder, hvor det pågældende radionukleid indsamler i større mængder kaldes "hot spots". De områder, der ikke absorberer radionuclidet og vises mindre lyse på scanningen billedet er benævnt "kolde pletter".

Andre beslægtede procedurer, der kan anvendes til at diagnosticere problemer i nyrerne omfatter abdominal røntgenundersøgelse, nyre, urinlederne og blæren (KUB) x-stråler, computertomografi (CT scanning) i nyrerne, nyrerne ultralyd, intravenøs pyelogram (IVP), cystografi, cystometry, cystoskopi, nyre angiogram, uroflowmetry, renal venogram, eller en nyre biopsi. Se venligst disse procedurer for yderligere oplysninger.

Hvordan nyrerne virker?

Illustration af anatomien i nyren

Kroppen tager næringsstoffer fra mad og omdanner dem til energi. Når kroppen har taget den mad, den har brug for, er affaldsprodukter efterladt i tarmen og i blodet.

Nyrer og urinveje holder kemikalier, såsom kalium og natrium, og vand i balance, og fjerne en type affald, kaldet urinstof, fra blodet. Urea er produceret, når fødevarer, der indeholder protein, såsom kød, fjerkræ og visse grøntsager, nedbrydes i kroppen. Urinstof transporteres i blodstrømmen til nyrerne.

To nyrer, et par lilla-brun organer, er placeret under ribbenene mod midten af ​​ryggen. Deres funktion er at:

 • fjerne flydende affald fra blodet i form af urin

 • holde en stabil balance af salte og andre stoffer i blodet

 • producere erythropoietin, et hormon, der hjælper dannelsen af røde blodlegemer

 • regulere blodtrykket

Nyrerne fjerner urinstof fra blodet gennem små filtrering enheder kaldet nephrons. Hver nephron består af en kugle dannet af små blodkapillærer, der kaldes en glomerulus, og et lille rør kaldes en nyre tubuli.

Urea, sammen med vand og andre affaldsstoffer, danner urinen som den passerer gennem nefroner og ned de renale tubuli i nyren.

Årsager til den procedure,

Der findes flere typer af nyre-scanninger anvendes til at vurdere nyrerne. En eller flere forskellige typer af scanninger kan udføres i løbet af en enkelt procedure, afhængigt af typen af ​​nødvendige oplysninger til at diagnosticere nyresygdom. En nyre scanning er især nyttig, når en patient har en kendt overfølsomhed over for kontrast medier eller underliggende nyreinsufficiens.

At evaluere perfusion til nyrevævet kan en nyreblodgennemstrømning scanning gøres. Denne type scanning kan vise nedsat blodgennemstrømning til nyrerne på grund af en blokering eller forsnævring af blodkar til nyrerne. En nyreblodgennemstrømning scanning kan også anvendes til at vurdere renovaskulær hypertension (forhøjet blodtryk i nyrens blodkar), afstødning af et transplanteret nyre, eller tilstedeværelsen af renalcellecarcinom (kræft i nyre).

En nyre strukturelle scanning kan anvendes til at undersøge strukturen af ​​nyrerne. Sygdomme, der kan påvirke størrelsen og / eller form af nyrerne omfatter tumorer, cyster, bylder, og medfødte lidelser. Denne type scanning, kan også anvendes til påvisning af afstødning af et transplanteret nyre.

Funktionen af ​​nyrerne kan vurderes ved en nyrefunktionen scanning (renogram). Denne scanning måler mængden af ​​nødvendige tid til at absorbere og / eller udskille radionuklid. En nyrefunktionen scanning kan gentages med jævne mellemrum for at vurdere respons nyrerne til behandling.

En af de primære årsager til nyreproblemer er renovaskulær hypertension. En renal hypertension scanning kan udføres for at detektere denne sygdom, såvel som kilde til sygdommen. En renal hypertension scanning, kan også anvendes til at vurdere den potentielle respons nedsat blodtryk behandlinger, såsom medicin, kirurgi eller vaskulære procedurer, såsom angioplastik.

Obstruktion af en eller flere dele af urinvejene kan forårsage nyreproblemer. En nyre obstruktion scanning kan udføres for at vurdere tilstedeværelsen og placeringen af ​​en forhindring.

Der kan være andre årsager til din læge til at anbefale en nyre scanning.

Risici i proceduren

Mængden af ​​radionuklid injiceres i en vene for den procedure er lille nok, at der ikke er behov for forholdsregler mod radioaktiv eksponering. Det meste af strålingen væk fra kroppen inden for 24 timer. Injektion med radionuklid kan medføre nogle mindre ubehag. Allergiske reaktioner over for radionuklidet er sjældne, men kan forekomme.

For nogle patienter kan der ligge stille på scanning tabel for længden af ​​proceduren forårsage noget ubehag eller smerte.

Patienter, som er allergiske over for eller følsom over for medicin, kontrast farvestoffer, eller latex bør informere deres læge.

Hvis du er gravid eller har mistanke om at du kan blive gravid, skal du underrette din læge på grund af risikoen for skade på fosteret fra en lever-scanning. Hvis du er diegivende eller ammer, skal du underrette din læge på grund af risikoen for forurening af modermælk med radionuklid.

Der kan være andre risici afhængigt af dine specifikke medicinske sygdom. Vær sikker på at drøfte eventuelle bekymringer med din læge forud for proceduren.

Visse faktorer eller sygdomme, kan interferere med nøjagtigheden af ​​en nyre scanning. Disse faktorer omfatter, men er ikke begrænset til, følgende:

 • tilstedeværelsen af ​​et radionuklid i kroppen fra en tidligere nuklearmedicinsk procedure inden for en bestemt periode

 • barium tilbage i den gastrointestinale (GI) kanal fra en nylig barium procedure

 • medikamenter såsom diuretika (vand piller), ACE-hæmmere (hjerte / blodtryk piller), og beta-blokkere (hjerte / blodtryk piller), der kan påvirke resultaterne af en nyrefunktionen scanning

 • intravenøs pyelogram (IVP) procedure gjort inden for 24 timer en nyre scanning kan påvirke nyrefunktionen

Før proceduren

 • Din læge vil forklare den procedure, til dig og give dig mulighed for at stille eventuelle spørgsmål, du måtte have om proceduren.

 • Du vil blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring, der giver din tilladelse til at gøre proceduren. Læs formularen omhyggeligt og stille spørgsmål, hvis noget ikke er klar.

 • Generelt ingen forudgående forberedelse, såsom faste eller sedation, der kræves forud for en nyre scanning.

 • Du kan blive bedt om at drikke flere glas vand forud for proceduren.

 • Informer radiologen eller tekniker, hvis du er allergisk over for eller følsom over for latex, medicin, kontrast farvestoffer, eller jod.

 • Hvis du er gravid eller har mistanke om du kan blive gravid, skal du underrette din læge.

 • Hvis du tager medicin mod for højt blodtryk, kan din læge bede dig om at stoppe medicin i en periode forud for proceduren.

 • Baseret på din medicinske sygdom, kan din læge anmode andre specifikke forberedelse.

Under proceduren

En nyre-scanning kan udføres på en ambulant basis eller som en del af dit ophold på et hospital. Procedurer kan variere afhængigt af din sygdom og din læges praksis.

Generelt en nyre scanning følger denne proces:

 1. Du vil blive bedt om at fjerne alt tøj, smykker eller andre genstande, der kan interferere med proceduren.

 2. Du vil blive bedt om at fjerne tøj, og vil blive givet en kjole til at bære.

 3. En intravenøs (IV) linje vil blive startet i hånden eller armen til injektion af radionuklid.

 4. Radionuklidet vil blive injiceret i en vene. Radionuklidet får lov til at koncentrere sig i nyrevævet i en kort periode.

 5. Du kan blive bedt om at enten ligge ned eller sidde oprejst på en scanning tabel. Du bliver nødt til at forblive stadig under proceduren, da enhver bevægelse kan påvirke kvaliteten af ​​scanningen. For en strukturel nyre scanning, vil du nødt til at ligge stille under hele proceduren.

 6. Scanneren vil blive placeret over nyrerne området for at detektere de gamma-stråler, der udsendes af radionuklider i nyrevævet.

 7. Afhængigt af den type scanning, der udføres, kan du få en vanddrivende medicin eller en ACE-hæmmer medicin under proceduren.

 8. Når scanningen er afsluttet, vil drop fjernes.

Mens nyrerne scanning selv forårsager ingen smerte, kan der fortsat vil være for længden af ​​proceduren forårsage noget ubehag eller smerte, især i tilfælde af en nylig skade eller invasiv procedure, såsom kirurgi. Den teknolog vil bruge alle mulige komfort foranstaltninger og afslutte proceduren så hurtigt som muligt for at minimere eventuelle gener eller smerter.

Efter proceduren

Du bør bevæge sig langsomt, når at komme op fra scanneren bordet for at undgå svimmelhed eller uklarhed fra liggende fladt for længden af proceduren.

Du kan blive bedt om at drikke masser af væske og tømme blæren ofte for omkring 24 timer efter proceduren for at hjælpe flush de resterende radionuklid fra kroppen.

Den IV site vil blive undersøgt for tegn på rødme eller hævelse. Hvis du bemærker nogen smerte, rødme og / eller hævelse på IV websted, efter du vender hjem efter din procedure, skal du underrette din læge, da det kan indikere en infektion eller anden form for reaktion.

Du kan genoptage din sædvanlige kost og aktiviteter, medmindre din læge rådgiver dig anderledes. Din læge kan give dig yderligere eller alternative instruktioner efter den procedure, afhængigt af din særlige situation.

Online ressourcer

Den leveres her Indholdet er kun til orientering, og var ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle et sundhedsmæssigt problem eller sygdom, eller erstatte professionel lægelig rådgivning, du modtager fra din læge. Kontakt din læge med eventuelle spørgsmål eller problemer du måtte have vedrørende din sygdom.

Denne side indeholder links til andre hjemmesider med oplysninger om denne fremgangsmåde og relaterede sundhedsproblemer sygdomme. Vi håber du finder disse websteder hjælpsom, men husk vi ikke kontrollerer eller godkender de oplysninger, der præsenteres på disse web-steder, heller ikke disse websteder godkender oplysningerne her.

Europæisk kræft samfund

European College of radiologi

Europæiske samfund af nefrologi

National Cancer Institute

Nationale Institut for diabetes og Digestive og nyresygdomme

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine