Tusgen

Personlighedsforstyrrelser

Hvad er personlighedsforstyrrelser?

For personer uden en personlighedsforstyrrelse, personlighedstræk er tankemønstre, reagerer og opfører der forbliver relativt ensartet og stabil over tid. Personer med en personlighedsforstyrrelse vise mere stive og utilpasset tænkning og reagerende adfærd, der ofte forstyrrer deres personlige, faglige og sociale liv.

Hvad er de mest almindelige typer af personlighedsforstyrrelser?

Generelt er personlighedsforstyrrelser opdelt i tre undertyper (eller klynger), og omfatter følgende:

Undertype

Klassifikation

Cluster A:

ulige / excentrisk

Cluster B:

dramatisk / uregelmæssig

Cluster C:

ængstelig / spærret

Eksempler på ulige / excentriske (klynge A) personlighedsforstyrrelser:

 • paranoid personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse er ofte kolde, fjernt, og ude af stand til at danne tætte, interpersonelle relationer. Ofte alt, alligevel uberettiget, mistænksom over for deres omgivelser, personer med paranoid personlighedsforstyrrelse generelt ikke kan se deres rolle i konfliktsituationer og ofte projicere deres følelser af paranoia som vrede på andre.

 • skizoid personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse er ofte kolde, fjern, indadvendt og har en intens frygt for intimitet og nærhed. Personer med skizoid personlighedsforstyrrelse er ofte alt for optaget af deres egen tænkning og dagdrømmer, at de udelukker sig selv fra vedhæftet fil med personer og virkelighed.

 • Schizotypal personlighedsforstyrrelse
  Svarende til skizoid personlighedsforstyrrelse, personer med denne lidelse er ofte kolde, fjern, indadvendt og har en intens frygt for intimitet og nærhed. Men med Schizotypal personlighedsforstyrrelse, personer udviser også rodet tænkning, perception, og ineffektive kommunikationsevner. Mange symptomer på Schizotypal personlighedsforstyrrelse ligner skizofreni, men er mindre milde og påtrængende.

Eksempler på dramatiske / uberegnelig (klynge B) personlighedsforstyrrelser:

 • borderline personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse til stede ustabilitet i deres opfattelse af sig selv, og har svært ved at opretholde stabile relationer. Stemninger kan også være inkonsekvent, men aldrig neutral - deres realitetssans er altid ses i "sort og hvid." Personer med borderline personlighedsforstyrrelse ofte føler som om de manglede et vist niveau af pleje, mens du vokser op, og som et resultat, uophørligt søge en højere grad af bevogtning fra andre som voksne. Dette kan opnås ved manipulation af andre, der forlader dem ofte tom følelse, vred, og forladt, som kan føre til desperate og impulsiv adfærd.

 • antisocial personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse karakteristisk se bort fra de følelser, ejendom, myndighed og respekt for andre, for deres egen personlig vinding. Dette kan omfatte voldelige eller aggressive handlinger, der involverer eller rettet mod andre personer, uden en følelse eller anger eller skyld for nogen af ​​deres destruktive handlinger.

 • narcissistisk personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse til stede alvorligt overdrevent oppustede følelse af selvværd, grandiositet, og overlegenhed over andre. Personer med narcissistisk personlighedsforstyrrelse ofte udnytter andre, der undlader at beundre dem, og de er alt for følsomme over for kritik, dømmekraft og nederlag.

 • histrionic personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse er alt for bevidste om deres udseende, søger konstant opmærksomhed, og ofte opfører sig dramatisk i situationer, der ikke berettiger denne type reaktion. De følelsesmæssige udtryk for personer med histrionic personlighedsforstyrrelse ofte bedømmes som overfladisk og overdrevet.

Eksempler på angste / hæmmede (klynge C) personlighedsforstyrrelser:

 • afhængig personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse er stærkt afhængige af andre for validering og opfyldelse af basale behov. Ofte ude af stand til korrekt pleje for sig selv, personer med afhængige personlighedsforstyrrelse mangler selvtillid og sikkerhed, og er mangelfuld i at træffe beslutninger.

 • undvigende personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse er overfølsomme over for afvisning og dermed undgå situationer med noget potentiale for konflikt. Denne reaktion er frygt-drevet, men personer med undvigende personlighedsforstyrrelse bliver forstyrret af deres egen sociale isolation, tilbagetrækning, og manglende evne til at danne tætte, interpersonelle relationer.

 • obsessiv-kompulsiv personlighedsforstyrrelse
  Personer med denne lidelse er ufleksible til at ændre og generet af en forstyrret rutine på grund af deres besættelse for orden. Således, de oplever angst og har problemer med at fuldføre opgaver og træffe beslutninger. Personer med obsessiv-kompulsiv personlighedsforstyrrelse ofte bliver ubehageligt i situationer, der er uden for deres kontrol, og som har svært ved at opretholde en positiv, sunde interpersonelle relationer som et resultat.

Behandling af personlighedsforstyrrelser:

Specifik behandling for hver personlighedsforstyrrelse vil blive fastlagt af din læge på basis:

 • din alder, generelle sundhed og medicinsk historie

 • typen og sværhedsgraden af ​​symptomerne

 • omfanget af sygdommen

 • din tolerance for specifikke medikamenter, procedurer, eller behandlinger

 • forventninger til forløbet af sygdommen

 • din mening eller præference

Personlighedsforstyrrelser er ofte vanskelige at behandle, og kan kræve langvarig opmærksomhed for at ændre den uhensigtsmæssige adfærd og tankemønstre. Behandlingen kan omfatte:

 • medicin (selvom medicin kan blive misbrugt, og har begrænset effektivitet)

 • psykologisk behandling (herunder inddragelse af familien)