Tusgen

Skoldkopper (varicella)

Hvad er det?

Skoldkopper er en infektion, der forårsager en kløende, blærer udslæt og er meget smitsom, hvilket betyder at det er spredt let fra én person til en anden. Det er forårsaget af varicella-zoster virus (VZV), som kommer ind i kroppen gennem munden og næsen efter kontakt med en inficeret person.

En person med skoldkopper kan sprede sygdommen til en anden person fra den ene dag før udslæt vises, indtil alle skoldkopper vabler har crusted forbi. Når nogen har haft en skoldkopper infektion, han eller hun næsten altid udvikler en livslang immunitet, hvilket betyder, at personen normalt ikke får skoldkopper en anden gang. Undtagelsen er et barn, der er inficeret i en meget ung alder. Små børn har normalt mildere tilfælde og kan ikke opbygge tilstrækkelig beskyttelse mod sygdommen. Derfor kan disse børn udvikler sygdommen igen senere i livet.

Fordi skoldkopper er så smitsom, 90 procent af en patients familie også vil udvikle sygdommen, hvis de bor i samme hus, og der ikke allerede er immune. I fortiden, skoldkopper tilfælde ofte skete i grupper (epidemier), normalt i løbet af slutningen af ​​vinteren og det tidlige forår. Imidlertid er antallet af tilfælde af skoldkopper faldet drastisk på grund af skoldkopper (varicella) vaccine, som blev godkendt i 1995 og anbefales til alle børn.

Skoldkopper er en ubehagelig infektion, der i de fleste tilfælde går væk af sig selv. Men skoldkopper også er blevet forbundet med alvorlige komplikationer, herunder dødsfald. Omkring en ud af hver 100 børn smittet med skoldkopper vil udvikle en alvorlig lunge infektion (lungebetændelse), en infektion i hjernen (encephalitis), eller et problem med leveren. Farlige hudinfektioner kan også forekomme. Før indførelsen af ​​vaccinen, blev omkring 100.000 mennesker indlagt og 100 mennesker i Europa døde hvert år af skoldkopper, de fleste af dem tidligere raske børn. Unge og voksne, der udvikler skoldkopper er også i høj risiko for at udvikle alvorlige komplikationer.

Efter en person har skoldkopper, virus bor typisk stille i nervesystemet af kroppen for resten af ​​en persons liv. Det kan genaktivere (komme til live igen) på ethvert tidspunkt, når kroppens immunforsvar er svækket af stress eller sygdom (såsom kræft eller HIV -infektion) eller ved medicin, der svækker immunforsvaret. Den mest almindelige årsag til virus til at genaktivere bliver ældre. Reaktivering af virus forårsager en sygdom kaldet helvedesild, et smertefuldt blærer hududslæt, der typisk opstår på ansigt, bryst eller ryg, i det samme område, hvor en eller to af kroppens sensoriske nerver rejse.

Symptomer

Symptomer på skoldkopper begynde mellem 10 og 21 dage efter en person er udsat for. Sygdommen omfatter typisk feber og generelt syge fornemmelse. Dette efterfølges snart af kløende, røde knopper, der hurtigt bliver væskefyldte og er let anerkendt som skoldkopper. Disse blærer på huden er runde, cirka 5 millimeter til 10 millimeter på tværs (ca. på størrelse med en blyant viskelæder), med en rød bund. Nogle gange bliver de beskrevet som en "dug drop på et rosenblad". De optræder i forskellige stadier i løbet af de næste par dage, og til sidst skorpe over. Disse blærer kan forekomme overalt, hvor der er hud, selv inde i munden, halsen eller vagina. Nogle patienter har kun 50 vabler eller færre. Andre har for mange til at tælle.

Diagnose

Hvis du eller nogen i din husstand udvikler hududslæt, se din læge. Han eller hun kan mistænke skoldkopper over telefonen, især hvis denne person ikke har haft skoldkopper vaccine eller skoldkopper sygdom før, men det er vigtigt for lægen at se på hududslæt. Det vil også hjælpe at vide, om patienten har været udsat for en person med skoldkopper, selv om dette ikke er nødvendigt at stille diagnosen. Særlige blodprøver, såsom FAMA test (fluorescerende antistof til membran antigen) og ELISA (enzymmaerket assay), er også tilgængelige, men de behøver ikke at blive gjort i de fleste patienter. Nogle gange din læge kan skrabe en skoldkopper blister til at undersøge under mikroskop.

Forventet varighed

Skoldkopper vabler dannes over en periode på 3 til 5 dage og derefter skorpe over i løbet af de næste 7 til 10 dage.

Forebyggelse

Skoldkopper engang blev anset for at være en uundgåelig barndom sygdom, hvilket betyder, at alle ville få det. Men da skoldkopper vaccine var licenseret, denne sygdom kan forebygges nemt. Denne vaccine er godkendt til brug i de fleste børn på 12 måneder og ældre, og det kan også gives til unge og voksne, der ikke har haft skoldkopper. De fleste børnelæger og praktiserende læger nu anbefaler, at alle børn vaccineres mod skoldkopper på 12 til 15 måneders alderen. Anbefales vaccinen, også når en person, der aldrig har haft sygdommen eller vaccinen før har været udsat for en person med aktiv skoldkopper. Dette kan hjælpe med til at forhindre vedkommende i at få sygdommen.

Nogle mennesker er i høj risiko for alvorlige komplikationer fra skoldkopper, herunder folk, der har problemer med deres immunsystem, visse gravide kvinder og for tidligt fødte spædbørn. Hvis en person med høj risiko er udsat for en person med skoldkopper, en indsprøjtning af varicella zoster immunglobulin (VZIG) kan også bidrage til at forhindre skoldkopper. VZIG indeholder beskyttende antistoffer mod skoldkopper, der er taget af blod fra raske mennesker, der har høje niveauer af beskyttelse mod skoldkopper virus. Men VZIG sjældent gives, medmindre en person med risiko for alvorlige komplikationer har været udsat for en person med skoldkopper i mere end en time.

Behandling

Læger kan bruge antiviral medicin acyclovir (Zovirax) for at hjælpe med at minimere symptomerne på skoldkopper hos voksne, men det er kun effektiv, hvis den er startet inden for de første 24 timer efter eksponering. Enhver forælder uden en personlig historie af skoldkopper, hvis barn udvikler skoldkopper, bør kalde sin egen læge med det samme at se, om behandling anbefales. Sunde børn, der får skoldkopper normalt ikke brug for acyclovir, fordi det ikke ser ud til at hjælpe meget. Hvis dit barn udvikler skoldkopper, vil hans eller hendes læge afgøre, om der bør anvendes denne medicin eller andre former for behandling.

De fleste af behandling mod skoldkopper fokuserer på at lindre den irriterende kløe af skoldkopper vabler og forebygge knækkede vabler fra at blive smittet fra ridser. Havregryn bade og Calamine lotion kan bidrage til at mindske kløen. Trim neglene til at mindske risikoen for infektion og ardannelse fra ridser. Hvis kløen ikke kan kontrolleres med bade og lotion, oral (indtaget gennem munden) antihistaminer, såsom diphenhydramin ( Benadryl og andre mærker), kan give en vis lettelse. Brug en ikke-aspirin medicin såsom acetaminophen (Tylenol og andre navne) for at sænke dit barns feber. Aldrig give aspirin til et barn med skoldkopper fordi det kan forårsage Reyes syndrom, en potentielt dødelig sygdom. Nogle gange kan skoldkopper blister blive smittet med bakterier og kræver behandling med antibiotika.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge, hvis et barn eller voksen i din familie udvikler symptomer på skoldkopper, især hvis:

  • Du er usikker på diagnosen.

  • Nogen i husstanden ikke kan bekæmpe infektioner godt (for eksempel tager steroider regelmæssigt eller har kræft og er på kemoterapi).

  • Nogen i husstanden, især en voksen, ikke har haft skoldkopper eller vaccinen.

  • Nogen i husstanden er gravid.

Ring til din læge for hans eller hendes anbefalinger, hvis du eller dit barn har været udsat for skoldkopper og ingen af ​​jer har haft sygdommen eller vaccinen før.

Hos mennesker med bekræftet skoldkopper, ringe til din læge, hvis nogen af ​​følgende symptomer udvikler sig:

  • Feber af 103 grader Fahrenheit eller derover

  • Kløe, der ikke afhjælpes ved medicin og bade

  • Vabler, der er betændt, smertefuld, hævede, eller fyldt med pus

  • Vabler nær øjnene

  • Tegn på hjerne-infektion (encephalitis), herunder svær hovedpine, søvnighed og opkastning

  • Tegn på lunge-infektion (lungebetændelse), herunder hoste og åndedrætsbesvær

For at mindske udbredelsen af ​​skoldkopper, bør den person med skoldkopper undgå at udsætte mennesker, der ikke har haft sygdommen, især dem, der ikke kan bekæmpe infektion godt.

Hvis du eller dine børn (i alderen 1 år og ældre) har aldrig haft skoldkopper, så spørg din læge om skoldkopper vaccinen. Hvis du er en kvinde, der aldrig har haft skoldkopper, og du overvejer at blive gravid, skal du tale med din læge straks om at reducere din risiko for skoldkopper og andre forebyggelige infektioner, før du bliver gravid.

Prognose

I øvrigt raske børn, skoldkopper er normalt en mild infektion, med huden vender tilbage til normal inden for to til fire uger. Nogle gange, er fortsat et par milde ar, hvor nogle af skoldkopper udslæt havde været. Ridse i blærer kan resultere i mere mærkbare ar. Husk, at i et lille antal tilfælde, skoldkopper forårsager mere alvorlige infektioner, der kræver hospitalsindlæggelse og undertiden forårsage langvarig invaliditet og død.

Yderligere info

Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC)
1600 Clifton Road
Atlanta 30333
Telefon: 404-639-3534
Toll-Free: 1-800-311-3435
http://www.cdc.gov/