Tusgen

Typer af allergi: peanut allergi

Peanuts er en sjov mad-jordnøddesmør og gelé, hot ristede jordnødder, pilning peanuts på en baseball spil-men de kan være direkte farligt, hvis du har en peanut allergi. Desværre, en peanut allergi er en af de mest almindelige typer af fødevarer allergi og det kan forårsage livstruende reaktioner.

Hvordan kan jeg vide, om jeg har en peanut allergi?

Hvis du har en peanut allergi, dit immunforsvar fejltagelser visse proteiner, der findes i jordnødder som farligt. For at bekæmpe den trussel, din krop gør antistoffer mod proteinerne. Dette fører til en frigivelse af histamin og andre kemikalier til at producere hævelser og betændelse i hele kroppen. De mest almindelige symptomer, du vil bemærke, er:

 • Løse, løbende afføring, diarré eller opkastning

 • Nældefeber eller udslæt på huden, der kan kradse

 • Problemer med at tale eller trække vejret. Din stemme kan lyde hæs.

 • Mavepine eller mavesmerter

 • Prikken, trykken eller hævelse af halsen, tunge eller læber

 • Skingre fløjtende lyd (hvæsen), når du trækker vejret

Hvis du nogensinde har haft disse typer af symptomer efter at have spist peanuts eller enhver anden form for mad, se din læge straks. Din krops reaktion på jordnødder kan blive værre hver gang du spiser peanuts. Mange mennesker ikke indser, at de kan have en livstruende reaktion kaldet anafylaksi, når de spiser en fødevare eller er udsat for et stof, de er allergiske. Anafylaksi er, når du har problemer med at trække vejret, fordi dine luftveje er hævelse op og lukker. Du kan også have en pludselig kløende udslæt eller nældefeber.

En allergolog kan diagnosticere en peanut allergi ved hjælp af en hudtest eller blodprøve. Allergi test er ikke altid afgørende. At vide med sikkerhed, at du har en peanut allergi, kan lægen har du spiser peanuts eller udsætte dig for jordnødder i kontoret, mens under lægelig overvågning.

Hvem får en peanut allergi?

Peanut allergi optræder hyppigst hos børn, især småbørn. Hvis dit barn har en peanut allergi, er det usandsynligt, at han eller hun vil "vokse ud" af allergi. Kun omkring 20% ​​af børn vokser jordnøddeallergi. Husk, at selvom du tror, ​​du er vokset fra din barndom jordnøddeallergi det kan gentage sig i voksenalderen.

Andre risikofaktorer for jordnøddeallergi omfatter at have eksem, astma, andre fødevareallergier, eller en familie historie af allergier, astma og eksem.

Hvilke fødevarer skal jeg undgå, hvis jeg har en peanut allergi?

Undgå jordnødder og produkter, der indeholder jordnødder er meget udfordrende, fordi jordnødder findes i mange almindelige og uventede fødevarer. Forskellige saucer, salatdressinger, og bagværk, samt mexicanske, asiatiske og afrikanske retter kan indeholde spor af jordnødder.

Din bedste plan for at undgå jordnødder er at læse etiketter og spørge om ingredienser, når de spiser ude.

Kig efter følgende ingredienser og undgå dem:

 • Jordnøddeolie, også kendt som arachisolie

 • Korn og bagværk, der indeholder jordnøddesmør, peanut mel, peanut proteinhydrolysat, og jordnøddeolie

 • Saucer og udenlandske fødevarer, der kan indeholde jordnødder eller jordnøddeolie

 • Slik, chokolade og nougat

 • Mandelonas, som jordnødder gennemvædet med mandelolie, og andre såkaldte "kunstige nødder"

Være sikker og undgå fødevarer, der er "produceret på delt udstyr med nødder eller peanuts" eller "produceret i et anlæg, der også behandler nødder." Er noteret disse sætninger på emballagen.

Hvad er nogle gode peanut erstatninger?

Nogle mennesker med jordnøddeallergi kan bruge soja og soja smør. Imidlertid er det muligt at have en allergi over for både soja og jordnødder. Derudover din peanut allergi gør det mere sandsynligt, at du er allergisk over for nødder, såsom mandler, valnødder, macadamias og cashewnødder. Trænødder er generelt ikke betragtes som gode erstatninger for jordnødder.

Du bør tjekke med din læge om, hvilken type peanut erstatninger er sikkert for dig.

Hvornår skal jeg ringe til lægen?

For at forhindre alvorlige allergiske reaktioner, bør du kontakte din læge, hvis du har mistanke om, at du eller dit barn har en allergi. Med de mange forskellige fødevarer til rådighed, er det muligt for en utilsigtet eksponering på et tidspunkt.

Hvis du har en alvorlig peanut allergi bør du bære injicerbare adrenalin på alle tidspunkter. I tilfælde af problemer vejrtrækning, pludselig hævelse, eller svimmelhed, injicere dig selv med din adrenalin som anvist af lægen. Ring 911 for akut behandling, selv hvis dine symptomer går væk.