Tusgen

Typer af behandling for CML

Du har måske netop en type behandling eller en kombination af forskellige behandlinger for kronisk myeloid leukæmi (CML). Her er nogle af de typer af behandling og deres mål for voksne, der har CML.

Målrettet behandling

Gleevec (imatinib)), Sprycel (dasatinib), og Tasigna (nilotinib) er lægemidler, der specifikt retter sig mod CML celler. De gør dette ved at hæmme den unormale molekyle, der kendetegner CML, som er et produkt af Philadelphia-kromosomet. Disse stoffer er mest effektive til behandling af tidlige stadier af CML. Mens disse lægemidler er ofte meget effektiv til lange perioder, de ikke helbrede CML, så de skal tages på ubestemt tid.

Stamcelletransplantation

Denne behandling er undertiden bruges som det første valg for CML, især for dem yngre end 60 år, fordi det giver den bedste chance for en kur. Andre gange er det bruges, når andre behandlinger har fejlet. Før transplantationen, får du høje doser af kemoterapi til at ødelægge næsten alt din knoglemarv. Derefter stamceller fra en rask donor anvendes til udskiftning af knoglemarv. Cellerne fra donoren også bidrage til at fjerne sygdommen.

Biologisk terapi

Denne form for terapi gør dit immunforsvar at bekæmpe leukæmi mere effektivt. Interferon er typen af ​​biologisk terapi anvendes til behandling af CML. Det bruges sjældnere nu end tidligere på grund af effektiviteten af ​​målrettede behandlinger.

Kemoterapi

Dette er ikke et almindeligt anvendt behandling for CML. Når det bruges, er målet at stoppe væksten af leukæmi celler, sætte din sygdom i remission og holde det der. Remission er, når der ikke længere er tegn på sygdommen. Den mest almindelige kemoterapi for CML Hydrea (hydroxyurinstof). Selv om det kan kontrollere antallet af leukæmiceller, kan det ikke fjerne sygdommen. Ara-C (cytarabine) kan også anvendes, og det er undertiden bruges med interferon, en biologisk behandling. Kemoterapi bruges også som en del af en stamcelletransplantation.

Strålebehandling

Denne form for terapi bruger høj energi x-stråler til at dræbe leukæmi celler. Det kan bruges til at dræbe leukæmi celler, der har spredt sig til hjernen eller rygsøjlen. Mindre almindeligt anvendt til CML, kan stråling kan anvendes lige før en stamcelletransplantation. I sjældne tilfælde, er det bruges til at skrumpe en forstørret milt.

Kirurgi

En splenektomi er operation for at tegne din milt. Milten er et organ i maven nær maven, der hjælper filter og opbevare blodet. Din milt kan fjernes for at forbedre blodlegemer eller for at mindske presset på andre organer forårsaget af at det er hævede. Kirurgi er sjældent nødvendigt i dag for CML.