Tusgen

Typer af gigt: hånd artritis

Det er nemt at tage hænderne for givet, fordi du bruger dem til næsten alt fra at køre til at skrive til at hjælpe med at udtrykke dig. Men dine hænder er vidundere af bevægelse og kontrol, der består af 19 knogler, plus otte flere knogler i håndleddet. Alle disse knogler og leddene mellem dem giver dig mulighed for at udføre utallige finmotoriske bevægelser. Men når man har hånd gigt, kan selv simple daglige aktiviteter være smertefuld og vanskelig.

Hvordan kan jeg vide, om jeg har hånd gigt?

Som med enhver form for gigt, almindelige symptomer på hånd gigt er ledsmerter, hævelse og stivhed. Du kan føle en kedelig smerte eller en brændende fornemmelse. Når gigt påvirker dine hænder, kan du også have svaghed i dine håndled og hænder. Du vil måske bemærke, at det er vanskeligt at åbne krukker, gribe redskaber, skrive, eller dreje en nøgle. Du kan også føle en slibning fornemmelse i leddene, når du bruger dine hænder.

Et fælles sted for hånd arthritis er i bunden af ​​din tommelfinger, hvor det forbinder til dit håndled. Dit håndled i sig selv er et andet fælles område for hånd gigt. Bump kan udvikle sig i disse områder fra knogle Sporer, og du måske bemærke området er varm. Nogle gange kan du have bløde cyster eller knuder på ryggen af ​​dine hænder.

Gigt kan også forekomme i bunden af ​​dine andre fingre, hvor de mødes din hånd. Når disse samlinger er involveret, kan du opleve dine fingre begynder at glide mod ydersiden af ​​din hånd i stedet for at komme lige ud fra din hånd.

Din læge kan sandsynligvis fortælle, at du har hånd gigt ved at se på dine hænder og fra dine symptomer. Din læge kan også anbefale nogle tests for at bekræfte din diagnose, såsom blodprøver og andre laboratorietests, røntgen og andre billeddiagnostiske undersøgelser, såsom en knoglescanning.

Er der forskellige typer af hånd gigt?

Slidgigt (OA) er den mest almindelige form for hånd gigt. OA udvikler sig fra slitage på dine led. Med tiden din brusk forringes, efterlader barebone til at gnide på knoglerne. Dette forårsager de ubehagelige og ofte smertefulde symptomer på gigt.

Leddegigt (RA) er en anden almindelig form for hånd gigt. RA er en autoimmun sygdom, der rammer oftest mindre led, såsom dem i dine hænder. Det har tendens til at påvirke begge hænder i et lignende mønster.

Andre former for gigt, der kan påvirke dine hænder kan nævnes:

 • Traumatisk arthritis, som kan opstå efter en hånd skade

 • Psoriasis arthritis, som kan optræde med psoriasis, en kronisk, inflammatorisk hudsygdom

 • Gigt, som oftest forekommer i din storetå, men kan undertiden påvirke dine hænder

 • Septisk arthritis, som er forårsaget af en fælles infektion

Hvem får hånd gigt?

De risikofaktorer for at udvikle hånd gigt svarer til dem for andre led. Heriblandt:

 • Ældre alder, især bliver 50 år og ældre

 • Slægtshistorie for gigt

 • Tidligere hånd skade eller operation

 • Rygning

Hvad kan der gøres for at afhjælpe hånd gigt?

Du behøver ikke at lide med hånden arthritis. En aktiv behandling plan vil hjælpe med at lindre dine symptomer og opretholde funktionen af ​​dine hænder. Du kan følge disse strategier til hånd arthritis relief:

 • Medikamenter, såsom non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), herunder ibuprofen (Advil, Motrin) og naproxen (Aleve, Naprosyn) for at mindske smerter og betændelse

 • Kortikosteroid injektioner at lindre smerter og betændelse

 • Fiksering med enten stive skinner eller bløde håndled ærmer

 • Adaptive udstyr til at hjælpe dig med at udføre daglige aktiviteter med mindre ubehag. Din læge kan sende dig til en hånd terapeut eller en ergoterapeut til at vurdere dine behov.

 • Kolde terapi og varme behandling med paraffin bade

Med visse former for hånd gigt, såsom leddegigt, kan du også brug for medicin til at styre dit immunforsvar. Disse behandlinger omfatter sygdomsmodificerende anti-reumatiske lægemidler (DMARD), som hjælper langsom ned fælles ødelæggelse. Biologiske respons modifiers (BRMs) kan reducere inflammation og permanente ledskader.

Trods dine bedste bestræbelser på at holde din gigt under kontrol, kan Deres læge anbefale operation for dig, hvis du ikke længere kan bruge din hånd, eller hvis din smerte er svær. Fælles fusion og fælles udskiftning er kirurgiske muligheder for hånd gigt. Du kan arbejde med din læge beslutte, om operation er det rigtige for dig.