Tusgen

Typer af gigt: knæ arthritis

Millioner af mennesker besøger lægen hvert år for smerter i knæet. Dit knæ er den største fælles i din krop. Det forbinder knæskallen til bunden af ​​din lårbensknoglen og toppen af ​​din skinnebenet. Det er også en meget kompleks fælles med mange strukturer, såsom brusk og ledbånd, der hjælper med at holde den stabil. Det gør dit knæ sårbare over for en lang række skader og handicap, herunder arthritis.

Hvordan kan jeg vide, om jeg har knæ gigt?

Du kan mistænke du har knæ gigt, hvis dit knæ er stiv, smertefuld og hævede. Disse symptomer starter som regel langsomt. Du vil måske bemærke, at symptomerne er værre om morgenen, eller hvis du har været inaktiv. Dog kan også opstå dine symptomer efter aktiviteter, stress dit knæ, såsom vandreture og løb. Til sidst, kan du have problemer med at bøje og glatning dit knæ, og det kan føles som om dit knæ låser, giver ud, eller foldning.

Hvis du har symptomer på knæ gigt, skal du kontakte din læge. At diagnosticere knæ gigt, vil din læge udfylde en sygehistorie og fysisk eksamen og kan bestille bestemte test, såsom blodprøver og røntgenbilleder. Blodprøver bruges til at diagnosticere leddegigt (RA) og X-stråler anvendes til at kontrollere for skader på dit knæled.

Er der forskellige typer af knæ gigt?

Slidgigt (OA) er den mest almindelige form for knæ arthritis. Det er også kaldet degenerativ ledsygdom eller slidgigt. I OA, den beskyttende brusk af Deres fælles slidt væk langsomt med tiden. Dette giver knoglerne til at gnide direkte sammen uden dæmpning, der forårsager smerte, hævelse og stivhed. OA kan påvirke en af ​​dine knæ eller begge dele.

Post-traumatisk arthritis ligner OA. Det udvikler sig efter en knæskade, og kan ikke være synlige i mange år efter skaden.

Leddegigt (RA) er inflammatorisk gigt og en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet begynder at angribe dine egne fælles væv. Dette forårsager betændelse, der kan nedbryde din brusk, knogler, muskler, sener og ledbånd. RA vil næsten altid påvirke begge dine knæ samt andre led i din krop.

Septisk arthritis er forårsaget af en fælles infektion. Din knæled kan blive smittet fra spredningen af ​​en allerede eksisterende infektion i blodet til din fælles eller fra en åben knæ sår, for eksempel. Kunstige knæled er også risiko for septisk arthritis.

Din læge kan fortælle forskellen mellem OA, RA, septisk arthritis, og post-traumatisk arthritis med blodprøver, biopsier og røntgenstråler. Din læge vil også vurdere, hvilke samlinger er berørt, når du har symptomer, og hvis du har andre symptomer, såsom træthed, low-grade feber, og muskelsmerter, som alle er symptomer på leddegigt.

Hvem får knæ gigt?

Sundhed eksperter ved ikke præcis, hvad der forårsager slidgigt i knæet, men de véd, at følgende faktorer øger din risiko for at udvikle denne form for gigt:

  • Slægtshistorie for gigt

  • Overvægtige eller fedme

  • Ældre alder, især 50 år og ældre

  • Kvindelige køn

  • Gentagne stress skader på dine knæ. Dette er fælles med aktiviteter, der kræver, at du knæler eller squat en masse. Udøvende kunstnere og gulv eller tæppe lag ofte lider disse typer af skader.

  • High-impact sport, især løb, tennis og fodbold

  • Historie af sygdomme, der påvirker dine knæ såsom septisk arthritis

Hvad kan der gøres for at afhjælpe knæ gigt?

Du kan ikke vende ledskader forårsaget af RA eller OA. Men du kan behandle både RA og OA til at mindske din smerte og hævelse og muligvis forhindre yderligere skade på din joint. Behandlingen omfatter anti-inflammatoriske medicin, fysioterapi og knæ styrke øvelser og varme eller kulde terapi. Hvis du deltager i high-impact-aktiviteter, bør du nok undgå dem eller stoppe dem helt for at forhindre yderligere forværring af din joint.

Glucosamin og chondroitin sulfat kosttilskud kan hjælpe med at lindre hævelse og smerter og forbedre ledfunktion i nogle mennesker i tidlige stadier af OA, selv om deres effektivitet varierer meget. Hvis ingen af ​​disse behandlinger lindre dine symptomer, kan lægen overveje operation. Lægerne kan dukke op igen knoglerne i knæleddet til at hjælpe dem glide lettere. De kan også udskifte din fælles med kunstige komponenter.

Hvis du har leddegigt, vil du også brug for medicin til at stoppe eller i det mindste hæmmer dit immunforsvar fra at angribe leddene. Din læge vil sandsynligvis ordinere sygdomsmodificerende anti-reumatiske lægemidler (DMARD) for at hjælpe bremse permanent ledskader og biologiske respons modifiers ned for at reducere inflammation og forebygge ledskader.