Tusgen

Typer af gigt: septisk arthritis

Hvis der pludselig udvikler smerter, hævelse og rødme i et af dine led, se din læge straks. Det kunne være en infektion kaldet septisk arthritis eller infektiøs arthritis. Bakterier er den mest almindelige årsag til septisk arthritis. Men, septisk arthritis kan også være forårsaget af vira, svampe og parasitter. Leddene kan blive beskadiget meget hurtigt ved septisk arthritis, så hurtig behandling er afgørende.

Hvordan kan jeg vide, om jeg har septisk arthritis?

Fuger er de rum, hvor to eller flere knogler mødes. De er lavet af brusk, ledbånd, sener, slimsække (væskefyldte sække, der hjælper afbøde fælles), og ledhinden (foring af ledkapslen, der udskiller ledvæske at smøre leddet). Oftere end ikke forekommer septisk arthritis med et fælles rum, men det kan påvirke mange samlinger. De mest almindelige samlinger til septisk arthritis er dine knæ, hofter, skuldre, albuer, håndled og fingre. Du vil normalt udvikler symptomer på septisk arthritis hurtigt over et par dage eller endda et par timer. Du kan have en eller alle følgende symptomer:

 • Rød, varm, hævede led

 • Stiv fælles, der er vanskeligt at flytte

 • Smerte, når du rører den fælles eller flytte det

 • Feber og kulderystelser

 • Feeling konstant træt og svag

Hvis du er bekymret for et spædbarn, kan du opleve kræsenhed, feber, og græd, når du rører det fælles. Desuden kan barnet ikke bevæge leddet. Hoften er den mest almindelige sted for septisk arthritis hos spædbørn. Små børn og ældre mennesker kan nægte at gå eller bruge fælles, vil ikke lade dig røre fælles, og som regel har feber.

At diagnosticere septisk arthritis, vil din læge udføre en komplet sygehistorie og fysisk eksamen. Lægen kan også udføre en fælles aspiration. Dette indebærer at indsætte en nål ind i leddet og trække ud ledvæske at teste det for en infektion.

Blodprøver kan omfatte en komplet blodtælling og blod kulturer til at hjælpe afgøre, om der er en infektion i blodet, eller et andet sted i din krop. Din læge kan også tage et røntgenbillede af de berørte fælles.

Hvem får septisk arthritis?

Du får septisk arthritis fra bakterier, der invaderer dine led. Bakterierne normalt rejser til dine led gennem din blodbanen fra andre steder i kroppen. De kan også komme ind i din joint under fælles operation, indsprøjtning af medicin i et fælles, eller skade. Der er visse faktorer, der øger din risiko for at få septisk arthritis. De omfatter:

 • Arthritis, herunder rheumatoid arthritis, osteoarthritis, gigt, og post-traumatisk arthritis

 • Blodforgiftning kaldet sepsis

 • Åbent hudsår

 • Nylige fælles operation, udskiftning, artroskopi, injektion eller tilskadekomst

 • Svækket immunforsvar fra en kronisk sygdom eller medicin

 • Fremskreden alder (80 og ældre) eller en ung alder (3 år og yngre)

 • Alkohol orintravenous stofmisbrug

Hvad er de forskellige typer af septisk arthritis?

Det meste af tiden, septisk arthritis er akut, hvilket betyder, at det udvikler sig hurtigt. Mindre almindeligt kan det være kronisk, hvilket betyder, at den udvikler sig langsomt og fortsætter med tiden. Symptomerne på kronisk septisk arthritis tendens til at være mindre intens med mindre smerte og en lav kvalitet feber.

Hvad kan der gøres for at afhjælpe septisk arthritis?

Du bør se din læge, hvis du har symptomer på septisk arthritis. Infektionen kan medføre permanente ledskader hurtigt.

Antibiotika er den vigtigste behandling for septisk arthritis. Din læge kan også foreslå non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), såsom ibuprofen (Advil, Motrin). NSAID behandle din smerte og mindske hævelse.

Ud over medicin, kan lægen dræne den inficerede væske fra fælles hjælp af en nål og sprøjte. Det aflaster din joint og letter smerter. Det er muligt, at din joint vil kræve dræning på daglig basis for en periode.

Hvis dræning med en nål ikke er mulig eller effektiv, kan din læge anbefale artroskopisk dræning. Denne procedure indebærer dræne din joint med kirurgiske instrumenter indsat i små snit. I nogle tilfælde kan en åben kirurgi ved hjælp af et større indsnit (artrotomi) være forpligtet til at dræne inficeret væske fra din joint.