Tusgen

Urinveje og nyre infektioner

En urinvejsinfektion (UTI) er en meget almindelig medicinsk komplikation af graviditeten. Medmindre behandles, kan en UTI forårsage alvorlige problemer i graviditeten. Normal urin er steril. Den indeholder væske, salte og affaldsprodukter, men er fri for bakterier, vira og svampe. Væv af blæren er isoleret fra urin og giftige stoffer med en belægning, som modvirker bakterier fastgørelse og vokser på blærevæggen.

De vigtigste dele af urinvejene er:

  • To nyrer. Et par lilla-brun organer placeret under ribbenene mod midten af ​​ryggen.

  • To urinlederne. Smalle rør, der bærer urin fra nyrerne til blæren.

  • Blære. En trekant-formet, hule organ placeret i den nederste del af maven.

  • To lukkemuskler. Cirkulære muskler, der hjælper med at holde urin at lække ved at lukke tæt som en elastik omkring åbningen af ​​blæren.

  • Urinrøret. Røret, der tillader urin at passere uden for kroppen.

Illustration af anatomien i urinvejene, set forfra

Graviditet og urinvejsinfektioner

Under graviditet, der er normale ændringer i funktion og opbygning af urinvejene. Disse omfatter nyre udvidelsen, og komprimering af urinlederne og blæren ved den voksende livmoder. Under graviditet, er blæren ikke tømmes så godt. Urinen er ikke så sure og det indeholder mere sukker, proteiner og hormoner. Alle disse faktorer kan bidrage til en øget følsomhed over for UTI.

Typer af UTI i graviditet omfatter følgende:

  • Asymptomatiske bacteriuria. En tavs (uden symptomer) infektion ofte forårsaget af bakterier i kvindens systemet før graviditeten. Denne type infektion forekommer i omkring 5 til 10 procent af gravide kvinder. Asymptomatiske bacteriuria kan føre til akut blærebetændelse eller nyre-infektion, hvis venstre ubehandlet.

  • Akut urethritis eller blærebetændelse. En urethral eller blære infektion, der forårsager symptomer, herunder smerter eller brændende med vandladning, hyppig vandladning, følelse af behov for at urinere, og feber.

  • Pyelonefritis. En nyre-infektion. Symptomer på pyelonefritis kan omfatte dem af akut blærebetændelse plus flanke (tilbage) smerter. Pyelonephritis kan føre til for tidlig fødsel, alvorlig infektion og adult respiratory distress syndrome.

De mest almindelige organisme, der forårsager urinvejsinfektioner er Escherichia coli (E. coli), en normal organisme i skeden og rektal område. Andre organismer kan også forårsage urinvejsinfektion, herunder gruppe B streptokokker og seksuelt overførte gonoré og klamydia.

Ud over en fuldstændig anamnese og fysisk undersøgelse, er diagnose af UTI lavet af urin test og kultur for bakterier. De fleste kvinder er testet ved første prænatale og under graviditeten, hvis det er nødvendigt.

Behandling af UTI er vigtigt at forebygge alvorlige komplikationer. Antibiotika kan administreres. Kvinder med pyelonefritis i graviditeten ofte brug for at blive indlagt for at modtage intravenøs (IV) antibiotika.