Tusgen

Uterin arterie embolisering

Procedure oversigt

Hvad er uterine arterie embolisering?

Uterin arterie embolisering (UAE) er en procedure, der tilbyder et alternativ til traditionel kirurgisk fjernelse af uterine fibromer. Proceduren kan også blive omtalt som livmoderen fibroid embolisering (UFE).

Uterin arterie embolisering krymper fibromer ved at blokere off deres blodforsyning. Blodforsyningen er blokeret ved at indsprøjte meget små partikler ind i arterierne, som forsyner fibromer. Partiklerne klæber til karvæggen og forårsage en blodprop for at udvikle, blokering af blodforsyningen. Når blodforsyningen er væk, fibromer skrumpe og symptomerne som regel mindskes eller forsvinder. Den mest almindeligt anvendte partikel middel er polyvinylalkohol (PVA), et stof, der sikkert er blevet anvendt i medicinske procedurer i mange år.
Uterin arterie embolisering er en minimalt invasiv (uden en stor abdominal incision) teknik, der består i at identificere hvilke arterier leverer blod til fibromer og derefter blokerer off disse arterier.

Uterin arterie embolisering udføres ved en interventionel radiolog, en læge specialiseret inden for radiologi, der behandler en bred vifte af kroppens indre sygdomme uden at et kirurgisk snit. Forskellige små instrumenter eller værktøjer, såsom katetre eller ledninger, der bruges, sammen med forskellige x-ray og billeddannende teknikker (f.eks computertomografi (CT scanning), magnetisk resonans (MRI), fluoroskopi, og ultralyd). Interventionel radiologi tilbyder et alternativ til kirurgisk behandling af mange sygdomme og kan eliminere behovet for indlæggelse, i nogle tilfælde.

Hvad er kvindelige bækken organer?

Anatomi af den kvindelige bækken området

De organer og strukturer i de kvindelige bækken er:

 • Endometrium-foring af livmoderen

 • Livmoder-også kaldet livmoderen, livmoderen er en hul, pæreformet organ placeret i en kvindes underliv, mellem blæren og endetarmen. Livmoderen kaster sin foring hver måned under menstruation, medmindre et befrugtet æg (æg) bliver implanteret og graviditet følger.

 • Æggestokke-to kvindelige kønsorganer placeret i bækkenet, hvor ægceller (æg) udvikle og er gemt, og hvor den kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron produceres

 • Livmoderhalsen-den nedre, smalle del af livmoderen ligger mellem blæren og endetarmen, danner en kanal, der åbner ind i vagina, hvilket fører til ydersiden af kroppen

 • Vagina-passagen, hvorigennem væsken passerer ud af kroppen under menstruation. Også kaldet "fødselskanalen," vagina forbinder livmoderhalsen og vulva (ydre kønsorganer)

 • Vulva-den eksterne del af de kvindelige kønsorganer

Andre beslægtede procedurer, der kan udføres for at diagnosticere eller behandle problemer i livmoderen omfatter livmoderhalskræft biopsi, colposcopy, dilatation og curettage (D og C), endometrie ablation, endometriebiopsi, hysterektomi, hysteroskopi, laparoskopi, loop elektrokirurgisk excision procedure (LEEP) og bækken ultralyd. Se venligst disse procedurer for yderligere oplysninger.

Årsager til den procedure,

De primære grunde til at udføre en livmoder arterie embolisering omfatter:

 • Fibroid tumorer. Fibromer, også kendt som uterine myomas, leiomyoma eller fibromer, er fast og kompakt tumorer, der er lavet af glatte muskelceller og fibrøst bindevæv, der udvikler sig i livmoderen. Det skønnes, at mellem 20 til 50 procent af kvinder i den fødedygtige alder har fibromer, selv om ikke alle er diagnosticeret. Nogle skøn angiver, at op til 30-77 procent af kvinderne vil udvikle fibromer engang i løbet af deres fødedygtige år, selv om kun omkring en tredjedel af disse fibromer er store nok til at blive opdaget af en læge under en fysisk undersøgelse.
  I mere end 99 procent af fibroid tilfælde er tumorerne godartede (non-kræft). Disse tumorer er ikke forbundet med cancer og ikke øger en kvindes risiko for livmoderkræft. De kan variere i størrelse fra størrelse med en ært til størrelsen af ​​en softball eller lille grapefrugt.

 • Overdreven uterin blødning. Generelt er blødning betragtes overdreven, når en kvinde opsuger igennem nok sanitære produkter (sundheds-servietter eller-tamponer) at kræve ændring hver to timer. Desuden er blødning betragtes forlænget, når en kvinde oplever en menstruation, der varer længere end syv dage i varighed.

Andre grunde til at udføre en uterin arterie embolisering, indbefatter, men er ikke begrænset til, følgende:

 • Anæmi (lavt blodtal) fra overdreven blødning fra livmoderen

 • Abdominal / bækken fylde eller smerte

 • Et udvidet livmoderen

 • Unormalt forstørret mave størrelse

 • Infertilitet

 • Blære pres fører til en konstant trang til at tisse

 • Pres på tarmen, hvilket fører til forstoppelse og oppustethed

 • Smerter under samleje

 • Smerter i ryggen eller benene, da fibromer trykker på nerver, der forsyner bækken og ben

Der kan være andre årsager til din læge til at anbefale en livmoder arterie embolisering.

Risici i proceduren

Som med enhver procedure, der kan opstå komplikationer. Nogle mulige komplikationer indbefatter, men er ikke begrænset til, følgende:

 • Blødninger (unormal blødning)

 • Skader på livmoderen

 • Infektion i livmoderen eller indstiksstedet i lysken

 • Hæmatom (stor blodansamling såsom med et blåt mærke) på indstiksstedet i lysken

 • Skade på arterie bliver manipuleret

 • Blodpropper

 • Infertilitet

 • Amenorré (tab af menstruation)

Nogle kvinder oplever postembolization syndrom. Symptomer på denne sygdom kan omfatte, men er ikke begrænset til, følgende:

Symptomer på postembolization syndrom vare cirka 2 til 7 dage. Smertestillende medicin og anti-inflammatoriske medicin kan ordineres, samt agenter til at hjælpe med kvalme.

Den første kliniske undersøgelse af uterin arterie embolisering til behandling af uterine fibromer blev offentliggjort i 1995. Siden da har undersøgelser, der vurderer både kort-og langsigtede effektivitet og resultater fundet UAE at være en sikker og effektiv løsning for mange kvinder. Sammenlignet med kirurgiske metoder såsom hysterektomi eller myomectomy fleste kvinder havde mindre post-kirurgi smerter, og havde en hurtigere genopretning efter en UAE procedure. Dog fandt nogle langtidsstudier kvinder, der gennemgår UAE var mere tilbøjelige til brug for en anden fremtidig behandling eller operation, sammenlignet med kvinder, der havde kirurgiske procedurer, såsom hysterektomi til behandling af uterine fibromer.

Nogle kvinder, især dem, der er ældre end 45 til 50 års alderen, vil gå ind i overgangsalderen efter UAE.

En fordel ved UAE over nogle kirurgiske behandlinger for fibromer er, at livmoderen ikke er fjernet, forlader mulighed for en fremtidig graviditet. Der er dog flere undersøgelser er nødvendige for at bestemme virkningerne af denne procedure på fremtidige fertilitet og graviditet.

Der kan være andre risici afhængigt af dine specifikke medicinske sygdom. Vær sikker på at drøfte eventuelle bekymringer med din læge forud for proceduren.

Før proceduren:

 • Din læge vil forklare den uterine arterie embolisering procedure til dig og give dig mulighed for at stille spørgsmål, du måtte have.

 • Du vil blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring, der giver tilladelse til at gøre proceduren. Læs formularen omhyggeligt og stille spørgsmål, hvis noget ikke er klar.

 • Ud over en komplet sygehistorie, kan din læge udføre en komplet fysisk undersøgelse for at sikre, at du er ved godt helbred, før de undergik proceduren. Du kan gennemgå blodprøver eller andre diagnostiske tests.

 • Du vil blive bedt om at hurtigt i otte timer før proceduren, som regel efter midnat.

 • Hvis du er gravid eller har mistanke om at du kan blive gravid, skal du underrette din læge.

 • Informer din læge, hvis du er følsom over for eller er allergisk over for noget medicin, jod, latex, tape, eller bedøvende midler (lokale og generelle).

 • Informer din læge om al medicin (receptpligtig og over-the-counter) og naturlægemidler kosttilskud, som du tager.

 • Informer din læge, hvis du har en historie af blødningsforstyrrelser eller hvis du tager nogen antikoagulant (blodfortyndende) medicin, aspirin, eller andre medikamenter, der påvirker blodets evne til at størkne. Det kan være nødvendigt for dig at stoppe disse medikamenter forud for proceduren.

 • Du vil blive bedøvet for proceduren og vil blive givet lokalbedøvelse ved lysken site.

 • Du bør sørge for nogen til at hjælpe omkring huset for en dag eller to efter indgrebet.

 • Baseret på din medicinske sygdom, kan din læge anmode andre specifikke forberedelse.

Under proceduren

Uterin arterie embolisering kan udføres som en ambulant procedure eller kan kræve en overnatning på et hospital. Procedurer kan variere afhængigt af din sygdom og din læges praksis.

Generelt en livmoder arterie embolisering følger denne proces:

 1. Du vil blive bedt om at fjerne eventuelle smykker eller andre genstande, der kan interferere med proceduren.

 2. Du vil blive bedt om at fjerne tøj og der gives en kjole til at bære.

 3. En intravenøs (IV) linje vil blive indsat i din arm eller hånd.

 4. Du kan få et antibiotikum forud for proceduren.

 5. Du vil blive placeret på den procedure bordet liggende fladt på ryggen.

 6. Et kateter (tyndt, smalt rør) vil blive indsat i din blære til at dræne urin.

 7. Din puls, blodtryk, vejrtrækning, og blod ilt niveau vil løbende blive overvåget under proceduren.

 8. Lysken vil blive renset med en antiseptisk løsning.

 9. En kappe (lille rør) vil blive indsat i din lysken, der skal bruges som en vejledning til indsættelse af kateteret til området for at emboliseres (blokeres).

 10. For at lokalisere det specifikke arterie placering skal emboliseres, vil kontrasten farvestof injiceres ind i katetret. Denne kontrastfarvestoffet får blodkarrene til at blive vist uigennemsigtige på x-ray billede, således at lægen bedre at visualisere arterierne under undersøgelse. Brug x-ray vejledning, vil lægen visualisere de fartøjer, der leverer blod til hver fibroid.

 11. Efter arterien visualiseres, vil en lille kateter indsat i den femorale (lysken) arterie. Meget små partikler vil blive injiceret i de fartøjer, som giver blodforsyningen til fibromer. Partiklerne kan være fremstillet af polyvinylalkohol (PVA), Trisacryl gelatine eller gelatine svamp.

 12. Yderligere røntgenbilleder vil blive taget for at kontrollere, blokering af arterierne.

 13. Nogle læger vil bruge en lyske websted for at behandle både venstre og højre uterine arterier hvis det er nødvendigt, mens andre kan bruge to lyske sites at indsætte behandling katetre ind i begge uterine arterier.

 14. Hylsteret og kateteret fjernes efter embolisering er blevet gennemført.

Efter proceduren

På hospitalet

Konstant pres vil blive anvendt til kateteret i lysken, så længe det er nødvendigt for at styre blødningen fra punkturstedet, normalt omkring 20 minutter.

Du vil derefter blive taget til opvågningsstuen til observation. Du vil blive bedt om at ligge fladt i fire til seks timer. Helbredelsesprocessen vil variere afhængigt af typen af ​​sedation, som er givet. Når dit blodtryk, puls og vejrtrækning er stabile, og du er opmærksom, vil du blive taget til dit hospital værelse eller udledes hjem, hvis det er relevant.

Mavekramper kan opstå efter indgrebet. Du kan modtage smertestillende medicin efter behov, enten af ​​en sygeplejerske eller ved at administrere det selv gennem en anordning er tilsluttet din intravenøs linje.

Du har måske små til moderate mængder af vaginal afløb for flere dage. Sygeplejersken vil tjekke hygiejnebind jævne mellemrum for at overvåge mængden af ​​dræning.

Du vil blive opfordret til at komme ud af sengen inden for et par timer. Derudover bør du udføre hoste og dyb vejrtrækning øvelser som anvist af din sygeplejerske.

Afhængig af din situation, kan du få væsker til at drikke et par timer efter indgrebet. Din kost kan gradvist avancerede til mere fast føde som tolereres.

Ordninger vil blive lavet til et opfølgende besøg med din læge, som regel en til to uger efter indgrebet. På det tidspunkt en ultralyd eller MR kan planlægges inden for seks måneder efter den procedure for at bestemme dens effektivitet.

Derhjemme

Når du er hjemme, er det vigtigt at holde lysken indsnit rent og tørt. Din læge vil give dig specifikke badning instruktioner. Hvis der anvendes klæbestrimler, skal de holdes tørre og vil generelt falde inden for et par dage.

Snittet, abdominal og bækken muskler kan gøre ondt, især efter lange perioder med stående. Tag en smertestillende for ømhed som anbefalet af din læge. Aspirin eller visse andre smertestillende medicin kan øge risikoen for blødning. Vær sikker på at tage kun anbefalede medicin.

Gåture og begrænset bevægelse er generelt tilskyndes, men anstrengende aktivitet bør undgås. Din læge vil instruere dig om, når du kan vende tilbage til arbejdet og genoptage normale aktiviteter.

Undgå at blive forstoppet ved at inkludere fibre og masser af væske i din kost, som belastende at have afføring kan forårsage problemer. Din læge kan anbefale en mild afførende.

Du bør ikke bruge en douche, tamponer, engagere sig i samleje eller tilbagevenden til arbejde, indtil din læge råder dig til at gøre det.

Informer din læge til at rapportere et af følgende:

 • Feber og / eller kuldegysninger

 • Rødme, hævelse eller blødning eller anden drænvand fra indsnit site (s)

 • Øget smerter omkring incisionssted (r)

 • Mavesmerter, kramper, eller hævelse

 • Øget vaginal blødning eller anden dræning

Efter en livmoder arterie embolisering, kan din læge give dig yderligere eller alternative instruktioner, afhængigt af din særlige situation.

Online ressourcer

Den leveres her Indholdet er kun til orientering, og var ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle et sundhedsmæssigt problem eller sygdom, eller erstatte professionel lægelig rådgivning, du modtager fra din læge. Kontakt din læge med eventuelle spørgsmål eller problemer du måtte have vedrørende din sygdom.

Denne side indeholder links til andre hjemmesider med oplysninger om denne fremgangsmåde og relaterede sundhedsproblemer sygdomme. Vi håber du finder disse websteder hjælpsom, men husk vi ikke kontrollerer eller godkender de oplysninger, der præsenteres på disse hjemmesider, heller ikke disse websteder godkender oplysningerne her.

European College of fødselslæger og gynækologer

Europæiske samfund for reproduktiv medicin

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine

National kvinders sundhed informationscenter

Radiologisk Society of North America - Radiologyinfo

Society of interventionel radiologi