Tusgen

Vaccination opdatering til ældre voksne

Vacciner er ikke kun for børn. Hvert år tusindvis af europæiske voksne bliver syge, handicappede eller dør af sygdomme, der kunne have været forhindret af vacciner.

Selv infektionssygdomme er ikke længere de mest almindelige dødsårsager for ældre mennesker, lungebetændelse og influenza forblive blandt de 10 bedste dødsårsager for seniorer, ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC).

Følgende guide kan hjælpe dig med at afgøre, om du har brug for at blive vaccineret. Hvis du har en kronisk sundhed sygdom eller en sygdom, der påvirker dit immunforsvar, kan du blive nødt til at følge en anden tidsplan end den, der er anført nedenfor. Check med din sundhedspleje udbyder om, hvilke vaccinationer du muligvis.

Influenza

En årlig influenza skud anbefales til alle voksne 50 og ældre, for voksne i alle aldre, der har diabetes eller kronisk hjerte-, lunge-eller nyresygdom, og for voksne, der bor på plejehjem eller andre langsigtede pasningsmuligheder. Den influenza skud er især vigtigt for ældre voksne, fordi influenza kan forårsage store komplikationer og død, især blandt dem i dårligt helbred. (Folk der ikke er i denne aldersgruppe, der er i tæt kontakt med en person med høj risiko for influenza også bør blive vaccineret.)

Selv om en næsespray influenza vaccine er nu tilgængelig som et alternativ til en vaccine, der gives ved injektion, er næsespray vaccine ikke godkendt til folk ældre end 49.

Det bedste tidspunkt at få vaccineret i oktober eller november, da influenza-sæsonen begynder. Hvis du går glip af at få en vaccination dengang, at få vaccinen i december eller senere kan stadig være gavnlig, ifølge CDC. Tal med din læge, hvis du har spørgsmål om influenza skud.

Bakteriel lungebetændelse

Pneumokokvaccinen anbefales til alle voksne 65 og ældre, og for yngre voksne, der har hiv eller sukkersyge, er alkoholiker eller har kronisk lever-, hjerte-, lunge-eller nyresygdom, siger CDC. Hvis du er 65 år eller ældre, bør du få en booster, hvis du har modtaget din første vaccination før alder 65 år og mere end fem år er gået. Voksne med visse medicinske sygdomme, bør også modtage en engangs-booster fem år efter den første vaccination. Tal med din sundhedspleje udbyder, før at få denne vaccination, hvis du har en kronisk sundhedsproblem.

Stivkrampe / difteri / pertussis

En booster for stivkrampe-difteri anbefales hvert 10 år for voksne 65 og ældre. Dette er især vigtigt for ældre voksne, fordi de har tyndere hud og kan være mere sårbare over for tetanus-inficerede snitsår og stiksår. Ring til din læge, hvis du har en punktering sår eller skade, der bryder huden og du har ikke haft en stivkrampe vaccination eller booster i fem år.

På grund af aftagende immunitet mod pertussis (kighoste), har to boostere blevet udviklet, som kombinerer beskyttelse mod pertussis, samt stivkrampe og difteri. Den amerikanske Food and Drug Administration godkendt de to nye vacciner i 2005. Vaccinerne er udpeget som Tdap (stivkrampe / difteri / pertussis) og anbefales til folk fra alderen 10-64. Den booster bør gives hvert 10 år for at opretholde tilstrækkelig immunitet mod disse tre sygdomme. Anbefalinger til Tdap booster i mennesker alderen 65 og ældre er ikke blevet formuleret.

Polio

De fleste ældre voksne behøver ikke en polio-vaccine, fordi de blev vaccineret som børn. Hvis du er i en højrisikogruppe, men CDC anbefaler, at du taler med din sundhedspleje udbyder om polio vaccine:

 • Hvis du rejser til de områder af verden, hvor polio er fælles

 • Hvis du er et laboratorium arbejdstager, der kunne håndtere poliovirus

 • Hvis du er en sundhedspleje arbejdstager, der beskæftiger sig med patienter, som kunne have polio

Hvis du er i en af ​​disse grupper, kan din sundhedspleje udbyder anbefaler, at du får en polio booster, selvom du har haft tre af flere doser af vaccinen i fortiden. Hvis du ikke modtager mindst tre doser af vaccinen, kan din udbyder anbefaler, at du får de doser, du mangler.

Hepatitis A

Du skal have hepatitis A-vaccine, hvis du er i en af disse højrisikogrupper:

 • Du rejser til områder i verden, hvor hepatitis A er almindeligt

 • Du har kronisk leversygdom

 • Du arbejder som en fødevare handler

CDC anbefaler mindst to doser af vaccinen for varig beskyttelse bør disse doser mindst seks måneders mellemrum.

Hepatitis B

Hepatitis B-vaccine anbefales, hvis du har en øget risiko for udsættelse for hepatitis B. Det er omstændigheder, der øger din risiko:

 • Du har haft sex med mere end én person i de sidste seks måneder, har du haft en seksuelt overført sygdom, eller du er en mand, der har sex med andre mænd

 • Du er behandlet med koagulationsfaktor produkter

 • Du har kronisk leversygdom

 • Du er en dialysepatient

 • Du er på et plejehjem eller anden institution

 • Du er en sundhedspleje arbejdstager eller arbejde i et sundhedsvæsen indstilling

 • Du rejser i udlandet

 • Du brugte injiceret stoffer

 • Du er udsat for hepatitis B gennem et familiemedlem eller en live-i ven

Mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR)

Voksne født før 1957 anses immune over for mæslinger og fåresyge. Voksne født under 1957 eller efter bør modtage mindst én dosis af MFR-vaccinen, medmindre de har en medicinsk sygdom, der gør det tilrådeligt, eller har haft mæslinger eller fåresyge, eller har haft en blodprøve, der viser, at de har immunitet. En anden dosis af MFR-vaccinen anbefales til voksne, der for nylig blev udsat for mæslinger. Kvinder i den fødedygtige alder, der ikke er gravid, har ikke planer om at blive gravid inden for fire uger, og som ikke har rutine immunisering som et barn skal have en dosis af MFR-vaccinen.

Skoldkopper

Skoldkopper eller skoldkopper, anbefales vaccination, hvis du ikke har haft skoldkopper, og hvis du er en sundheds-eller pædagog, eller en beboer eller ansat i en institutionel ramme. Det anbefales også, hvis du er i militæret eller rejse internationalt.

CDC Rådgivende Udvalg for Vaccination Practices nu anbefaler en anden dosis af varicella vaccine til alle voksne, der tidligere vaccineret mod skoldkopper.

Hvis du er ældre end 60, en vaccine til at forebygge helvedesild er tilgængelig. Den Zostavax vaccinen licenser af FDA i 2006. Helvedesild er en sygdom forårsaget af varicella-zoster virus, det samme virus, der forårsager skoldkopper. Efter et angreb af skoldkopper, virus ligger sovende i visse nervevæv. Som mennesker alder, er det muligt for viruset at dukke op i form af helvedesild, som skønnes at påvirke to i hver 10 personer i deres levetid. Helvedesild er karakteriseret ved klynger af vabler, som udvikler sig på den ene side af kroppen. De blærer kan medføre alvorlige smerter, der kan vare i uger, måneder eller år efter virussen igen. Undersøgelser viser, at vaccinen reducerer forekomsten af helvedesild med 50 til 64 procent.