Tusgen

Fritliggende nethinde

Hvad er det?

Nethinden er den lysfølsomme lag på bagsiden af ​​øjet, der konverterer lys billeder til nerveimpulser, der videresendes til hjernen til at producere syne. Når nethinden løsner sig fra de dybere lag af øjeæblet, der normalt støtter og nærer den, er nethinden siges at være fritliggende. Uden denne næring og støtte, er nethinden ikke fungere ordentligt, og det kan forårsage en række visuelle symptomer. For eksempel, hvis nethinden løsner nær den gule plet, den del af øjet, der er ansvarlig for midten af ​​synsfeltet (læsning for eksempel), kan der være en pludselig, signifikant sløring eller tab af synet. Men hvis området for løsrivelse er tættere på de ydre kanter af nethinden, så visuelle tab kan være mere som et forhæng trækkes over den ene side af det visuelle felt ("gardin-effekten"). Andre symptomer på nethindeløsning kan omfatte flydende figurer i synsfeltet eller korte lysglimt.

Selv om der er flere typer af nethindeløsning, den mest almindelige starter, når en tåre eller hul udvikler sig i nethinden, og nogle af gel-lignende stof, der fylder indersiden af ​​øjet (glaslegemet væske) siver igennem åbningen. Til sidst, den lækkende glasagtigt får væsken bag nethinden, adskillelse af nethinden fra andre lag af øjet.

Den retinarift der udløser en nethindeløsning undertiden er forårsaget af traumer. Oftere er det forårsaget af en ændring i den gelagtige konsistens glasagtigt fluid, som kan forekomme som en del af aldring. Denne aldersrelaterede forandringer kan forekomme uforudsigeligt hos ældre mennesker, og der er ingen måde at forhindre det. Når denne type af nethindeløsning udvikler og giver symptomer, kan det udvikle sig til total blindhed, hvis det ikke er repareret hurtigt.

I Europa, nethindeløsning er en forholdsvis sjælden sygdom, der kun rammer én ud af hver 10.000 mennesker hvert år. Der er dog visse grupper, der har en usædvanlig høj risiko for at udvikle dette problem, herunder:

 • Folk, der har haft operation for grå stær - Op til 3% af befolkningen, der har haft operation for grå stær i sidste ende udvikle en løsrevet nethinde, hvilket gør nethindeløsning den mest alvorlige postoperative komplikation af grå stær behandlinger. Den høje retinaløsninger efter operation for grå stær kan være relateret til den glasagtige væske inde i øjet at blive våde i stedet for gel-lignende efter operationen. Hvis der har været en komplikation ved operation for grå stær, især hvis den posteriore kapsel af den menneskelige linse har revet og der har været tab af glaslegemet, gelé retinale komplikationer især løsrivelse er endnu mere udbredt.

 • Alvorligt nærsynede mennesker - Disse mennesker ofte er nærsynet, fordi de har en øjeæblet, som er usædvanlig lang. Den aflange skaber mere stress mellem glaslegemet væske og overfladen af nethinden.

 • Folk, der har haft stumpt traume på øjet eller penetrerende øjenskader

I mange tilfælde er flere risikofaktorer en person har, jo større er risikoen for nethindeløsning. For eksempel er en meget nærsynet person, der også gennemgår operation for grå stær sandsynligvis vil have en højere risiko for nethindeløsning end nogen, der har grå stær og er ikke nærsynet. Samlet set er risikoen for nethindeløsning øges jo ældre man bliver, og mænd er omkring 50% mere tilbøjelige til at udvikle problemer end kvinder.

Mennesker med diabetes har også en større risiko for en anden type nethindeløsning som en komplikation af diabetisk retinopati, en familie af sygdomme i retina menes at være relateret til unormale eller uregelmæssige blodsukkeret.

Symptomer

Symptomer på en løsrevet nethinde kan omfatte:

 • Den pludselige tilsynekomst af "flydere" (mørke, semi-transparent, flydende former) i synsfeltet. Mest bekymrende er en byge af sorte prikker. Disse er faktisk røde blodlegemer, fordi alle retinale tårer bløder lidt, når de opstår.

 • Korte, lyse lysglimt - Disse blinker kan være mest mærkbar, når du flytte dine øjne i mørket.

 • Tab af det centrale syn

 • Tab af perifert syn (gardinet effekt)

Diagnose

Efter at have gennemgået dine symptomer, vil din læge bede om din sygehistorie, især enhver historie operation for grå stær, nærsynethed og diabetes eller øjne traumer. Dernæst vil lægen undersøge dit øje, og vil teste, hvor godt du kan se og dit perifere syn (side vision). Endelig vil lægen bruge specielle øjendråber til at spile (åben) dine elever, så han eller hun kan undersøge indersiden af ​​øjet, herunder nethinden. I løbet af denne retinal undersøgelse, vil lægen tjekke for nethinden tårer og områder af udstationering ved hjælp af en speciel håndholdt oftalmoskop (en tændt instrument til at kigge inde i øjet) eller en spaltelampe. Hvis det er nødvendigt, vil lægen gøre flere tests for at bestemme omfanget af din tab af synsfelt.

I tilfælde, hvor lægen ikke kan se en nethindeløsning, når de undersøger dit øje, kan en ultralydsscanning af øjet være nødvendig. Dette kan forekomme, når eleven ikke kan fuldt udspilede eller der er en vis uklarhed i øjet, der forhindrer lægen i at se nethinden.

Forventet varighed

Når en nethindeløsning udvikler og forårsager symptomer, bør det behandles hurtigt for at bevare så meget vision som muligt. Ideelt set bør reparationen ske mindre end en uge efter detachement begyndte. For afdelinger, der truer den gule plet (det centrale syn), er det bedst at behandle problemet inden for de første 24 timer.

Forebyggelse

De fleste retinaløsninger er aldersrelateret, og der er ingen måde at forhindre dem. Hvis du er midaldrende eller ældre, kan du være i stand til at identificere øjenproblemer i deres tidlige faser ved at planlægge en øjenundersøgelse med en øjenlæge hver et til to år.

For at forhindre retinaløsninger der er forårsaget af diabetisk retinopati, mennesker med diabetes bør forsøge at fastholde næsten normale blodsukkerniveauer og for at undgå store udsving mellem højt og lavt blodsukker. Desuden bør alle diabetikere har en grundig øjenundersøgelse gennem forstørrede pupiller mindst en gang om året. Hvis der opdages nogen retinopati undersøgelserne bør ske hvert halve år.

Behandling

Hvis du har en løsrevet nethinde, bør du blive behandlet af en øjenlæge, en læge, som har specialiseret sig i øjenproblemer. Flere teknikker er til rådighed til at reparere retinale tårer og for at fjerne det område adskillelse bag fritliggende nethinden. Nogle muligheder omfatter (i nogle tilfælde mere end én af mulighederne nedenfor kan kombineres):

 • Scleral buckling - Først en lille hul i sclera (den hårde lag under nethinden, også kendt som det hvide i øjet). Gennem denne lille hul er enhver glasagtigt fluid, som er lækket bag nethinden drænet, så fritliggende nethinden at falde tilbage i sin normale position. Dernæst en lille guf eller fordybning lavet i sclera og sikret med en silicone spænde.

 • Kryoterapi - Den retinarift er forseglet med en frysning probe.

 • Laserfotokoagulation - En laserstråle er fokuseret på retinarift at forsegle den.

 • Pneumopexy - En boble særlig gas injiceres nær området af nethindeløsning at trykke på nethinden på plads igen.

 • Vitrectomy - del af glaslegemet væske fjernes nær tilknytning og derefter erstattet med sterilt saltvand (saltopløsning) eller en anden væske.

Når behandlingen er færdig, vil du nødt til at vende tilbage til din øjenlæge for regelmæssige opfølgende besøg. Disse besøg er nødvendige for at kontrollere for tegn på, at nethinden har løsnet igen i dit behandlede øje, eller hvis problemet der sker i dit ubehandlede øje. Folk, der allerede har haft en nethindeløsning på det ene øje har en øget risiko for løsrivelse i det andet øje.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge straks, hvis du har symptomer på en løsrevet nethinde, især hvis du har en historie af operation for grå stær, svær nærsynethed, øjet traumer, diabetes, eller tidligere behandling for en løsrevet nethinde.

Prognose

Med den rette behandling, prognosen er fremragende. Mere end 90% af fritliggende nethinder kan påsættes igen med succes. I nogle tilfælde er behov for mere end én behandling.

Vision er mest sandsynligt, at vende tilbage til næsten normal, hvis problemet bliver behandlet mindre end syv dage efter løsrivelse begynder. Nogle sløring af synet kan forblive i mennesker, der har afdelinger, der involverer den gule plet (centrale syn).