Tusgen

Problemet med seksuelle bivirkninger af depression behandling

En ulempe SSRI er, at de ofte dæmpe seksuelle respons. Seksuelle bivirkninger er en mulighed med andre antidepressiva, også, men de er meget mere almindeligt med SSRI-præparater. En undersøgelse antydede, at så mange som halvdelen af ​​alle mennesker, der tager disse medikamenter kan opleve nogle seksuelle problemer. Ud over at reducere interesse i sex, kan SSRI gøre det vanskeligt at blive vakt, opretholde ophidselse, og nå orgasme. Nogle mennesker, der tager SSRI ikke er i stand til at få orgasme på alle. Disse symptomer har en tendens til at blive mere almindeligt med alderen.

Hvis du oplever seksuelle problemer, mens du tager en SSRI, tale med din læge eller terapeut. Undersøgelser har vist, at omkring 35% til 50% af mennesker med ubehandlet større depression erfaring vis form for seksuel dysfunktion før behandling. Så i nogle tilfælde kan seksuelle problemer ikke skyldes den medicin, men snarere fra den underliggende depression.

Hvis medicin er problemet, seksuelle bivirkninger til tider aftager med tiden, så det er værd at vente et stykke tid at se, om problemerne aftage. Dette er en særlig god strategi, hvis medicinen aftager din depression betydeligt. Hvis bivirkningerne fortsætter, kan din læge eller terapeut foreslå en af ​​følgende strategier:

1.. Sænkning af dosis. Seksuelle bivirkninger kan stilne af på et lavere, men stadig terapeutisk dosis.

2. Planlægning sex. Din medicin kan producere mere udtalte bivirkninger på bestemte tidspunkter af dagen, for eksempel inden for et par timer efter indtagelse af det. Hvis ja, kan du prøve at planlægge seksuel aktivitet for det tidspunkt, hvor bivirkninger er mindst generende - eller tage medicinen på et andet tidspunkt.

3. Tage et lægemiddel ferie. Afhængigt af hvor længe stoffet sædvanligvis forbliver i din krop, kan du stoppe med at tage det for et par dage, for eksempel, før en weekend, hvis det er når du håber at have sex. Dette er ikke spontan, men det kan fungere, hvis du nøje følger lægens anvisninger om, hvordan at stoppe og genoptage din medicin. Men der er altid en chance for, at det kan medføre et tilbagefald, især hvis det er et af de stoffer, der forlader dit system hurtigere.

4.. Skift til et andet lægemiddel. Visse antidepressive midler, såsom bupropion (Wellbutrin), mirtazapin (Remeron), TCA og MAO-hæmmere, er mindre tilbøjelige til at forårsage seksuelle problemer. Bupropion kan undertiden forbedre den seksuelle respons.

5.. Tilføjelse af et lægemiddel. Undersøgelser har vist, at sildenafil ( Viagra ) og tadalafil (Cialis) kan lindre SSRI-induceret erektil dysfunktion i nogle mænd. For kvinder, har disse stoffer ikke vist sig meget nyttigt. Dog kan både mænd og kvinder gavn af at tilføje bupropion til deres behandling. Denne medicin har vist sig at imødegå SSRI-induceret seksuel dysfunktion, øge seksualdrift og ophidselse, og øge intensiteten eller varigheden af ​​en orgasme. Et andet lægemiddel, buspiron (BuSpar) kan genskabe evnen til at få orgasme og øge libido.

6.. Møde med en terapeut. Selv når fysiske problemer eller medicin er roden af seksuelle problemer, psykiske problemer bliver ofte sammenvævede. For eksempel, et par episoder af erektil dysfunktion kan forårsage en mand til at trække sig fra sex og hans partner at føle afvist. Disse spørgsmål kan føre parret til at trække sig tilbage længere fra intimitet. Arbejde med en sexolog eller generel terapeut kan hjælpe par udforske deres seksuelle bekymringer, lære at bedre at kunne kommunikere deres behov, og udvide deres repertoire af seksuelle aktiviteter.