Tusgen

Forudsigelse styrke efter prostatakræft

Ny forskning giver mænd med tidlig-fase prostatacancer en måde at vurdere deres chancer for at holde den seksuelle funktion efter behandlingen. Undersøgelsen involverede omkring 1.000 mænd. De fik et spørgeskema før og efter behandling. Spørgeskemaet var temmelig præcist forudsige efterbehandling seksuelle funktion. Hos mænd, der havde kirurgi, var det 77% nøjagtige. I dem, der havde stråling, var 90% nøjagtig. Oddsene for seksuel funktion varierede betydeligt. For eksempel mellem 53% og 92% af mænd, der havde standard stråling fastholdt deres seksuelle funktion. En mands specifikke odds afhang hans prostata-specifikt antigen (PSA) niveau, og om han havde også hormonbehandling. Resultaterne kan hjælpe mænd får en idé om, hvad der venter efter behandlingen. Undersøgelsen blev offentliggjort i Journal of European Medical Association. The Associated Press skrev om det 20. september.

Hvad er lægens reaktion?

For nogle kræftformer, behandlingsmuligheder er få. Også de faktorer, der påvirker beslutningsprocessen er mere ligetil.

Dette er bestemt ikke tilfældet for prostatakræft. Mange faktorer har indflydelse på behandling valg. De omfatter:

 • Alder

 • Generelle sundhed og levealder. I almindelighed, hvis levealder fra tidspunktet for prostatakræft diagnose er mindre end 10 år, er livskvalitet normalt bedre uden specifik behandling.

 • Den fase af kræft

 • Hvor aggressiv kræften vises under mikroskop

Der er også valget af nogen umiddelbar behandling. Dette er, hvad lægerne kalder vagtsomme venter. Vagtsomme venter er ikke en "ikke gør noget" strategi. Det er en beslutning til aktivt at overvåge aktiviteten af ​​prostatacancer. De fleste mænd dør med prostatakræft, snarere end på grund af prostatakræft. Så vagtsomme venter kan være en klog behandling beslutning for mange mænd.

For mænd, der vælger at få behandling af prostatakræft, er der tre muligheder:

 • Kirurgi

 • Ekstern stråling - stråling leveret en maskine, der sigter stråler på prostata

 • Stråling frø - små radioaktive pellets placeret direkte i prostata

Hver har bivirkninger, såsom urininkontinens og manglende evne til at opretholde en erektion ( erektil dysfunktion eller erektil dysfunktion for korte).

I dagens udgave af Journal of European Medical Association, forskere rapporterer resultaterne af en undersøgelse, der giver en gennemsnitlig risiko for erektil dysfunktion fra de tre behandlingsmuligheder. Men behandlingen var kun én faktor, der bestemmes, hvis en mand kunne have erektil dysfunktion efter operationen. De andre vigtige faktorer inkluderet om manden havde erektil dysfunktion før prostatakræft behandling, patientens alder og blodniveauet af prostata-specifikt antigen (PSA). Højere PSA niveauer indikerer ofte mere fremskreden sygdom.

Til denne undersøgelse blev erektil dysfunktion defineres som en manglende evne til at opretholde en erektion fast nok til samleje.

Mænd, selv ellers raske mænd, oplever ofte erektil dysfunktion. Undersøgelser har vist, at op til 20% af mænd i alderen 50 til 59 rapport erektil dysfunktion. I mænd i alderen 70 til 75, ca 35% rapport erektil dysfunktion. I denne undersøgelse, mere end 25% af mænd med prostatakræft rapporterede erektil dysfunktion inden du starter nogen behandling.

Forskerne fokuserede deres opmærksomhed på de mænd, der sagde, at de havde fast nok erektioner for samleje før prostatakræft behandling. I lighed med andre undersøgelser, kirurgi var den mest sandsynlige til at forårsage erektil dysfunktion. Tres procent af mænd med noget seksuelt problem forud for operationen havde erektil dysfunktion 2 år efter operationen. For mænd, der har modtaget ekstern stråling, erektil dysfunktion forekom i 42%. For mænd, der havde radioaktive frø, var det 37%.

Omfanget af kirurgi og om nervebevarende prostata kirurgi blev anvendt gjort nogle forskel i risikoen for erektil dysfunktion.


Hvilke ændringer kan jeg gøre nu?

Kendte tilskynde ofte mænd for at få en blodprøve for PSA at screene for prostatakræft. Men PSA-test kan være vildledende. De fleste høje PSA-resultater er ikke forårsaget af prostatakræft. Og mænd med en normal PSA kan have en meget aggressiv form for prostatakræft.

Så selv før mænd nå et punkt for at vælge behandling, de først nødt til at beslutte, om de ønsker at have PSA-test udført.

For 50-årige mænd i gennemsnit risiko for prostatakræft, der har en forventet levetid på mere end 10 år, screening er et rimeligt valg, hvis de svare "ja" til disse to spørgsmål:

 • Er du villig til at gå videre med en prostata biopsi, hvis PSA eller digital rektal eksamen antyder muligheden af prostatakræft?

 • Vil du acceptere behandling baseret på resultatet af biopsiinstrumentet?

Afrikansk-europæiske mænd og mænd med en familie historie tidlig alder prostatakræft har en højere risiko for prostatakræft og prostatakræft død. Jeg råde screening starter ved en tidligere alder, som regel 45.

Der er nogle ting, du kan gøre for eventuelt at reducere din risiko for prostatakræft:

 • Spis en kost rig på frugt og grøntsager. Broccoli og rosenkål kan have nogle særlige fordele.

 • Spis minimale mængder af animalsk fedt.

 • Må ikke char kød på grillen.

 • Opretholde en sund vægt.

 • Træne regelmæssigt.

Selv om ingen af disse viser sig at nedsætte risikoen for prostatacancer, de nedbringer din risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og potentielt andre former for kræft.


Hvad kan jeg forvente at se på fremtiden?

Denne undersøgelse gav en gennemsnitlig risiko for erektil dysfunktion efter de forskellige typer af prostatakræft behandling. Men det er vigtigt for mænd at vide, at risikoen for erektil dysfunktion efter behandling varierede betydeligt.

Så er valget for et individuelt menneske kun delvist påvirket af tallene. Hvor vigtigt er seksuel aktivitet for dig? Og andre bivirkninger nøjedes være endnu mere vigtigt. For eksempel, ville du blive ødelagt, hvis du har udviklet urininkontinens?

Denne undersøgelse ser ikke på mænd, der har valgt vagtsomme venter, uden umiddelbar behandling af deres prostatakræft. Spørg altid din læge, hvis dette er en rimelig mulighed for dig.