Tusgen

Par rådgivning øger sexliv efter prostatakræft

Bivirkningerne af prostatakræft behandlinger, herunder kirurgi og strålebehandling, kan alvorligt forstyrre et pars sexliv.

Men en ny undersøgelse fastslår, at rådgivning hjulpet gifte mænd og kvinder regne ud, hvad slags behandlinger for erektil dysfunktion arbejdede for dem, og hvordan man kan indarbejde disse metoder under sex. Dermed vendte de tilbage nogle glans til deres kærlighed liv.

Forskere indskrevet mere end 200 mænd, der havde været behandlet for prostatakræft og deres koner i en af tre grupper: Den ene fik tre ansigt-til-ansigt rådgivning sessioner, den anden blev tilbudt internet-baseret rådgivning, og den tredje blev sat på en venteliste.

Ved en seks måneders opfølgning (omkring tre måneder efter rådgivning), mænd, der modtog enten ansigt-til-ansigt eller web-baseret rådgivning rapporterede en forbedring i seksuelle funktion og tilfredshed med sex. Da manden indberettet hans seksuelle funktion forbedret, hans kones rapporter om seksuel funktion og tilfredshed gjorde samt.

Dem i afventende børsnoteret koncern oplevede ingen forbedringer, hvilket tyder på, at "tid alene ikke helbrede de spørgsmål," sagde undersøgelse forfatter Leslie Schover, professor i adfærdsmæssige videnskab og en klinisk psykolog ved University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston.

Undersøgelsen er offentliggjort i september 26 online udgave af kræft.

Trods nerve-besparende kirurgi, prostatakræft behandling stadig medfører væsentlig erektil dysfunktion, siger eksperter. Andre problemer kan omfatte svært ved at nå orgasme, nedsat intensiteten af ​​orgasme, smerter og lækker urin ved orgasme.

Mange mænd, der har prostatakræft er ældre, og deres erektil funktion muligvis allerede kompromitteret på grund af kræft selv eller andre underliggende vaskulær eller nervesygdom, forklarede Dr. Bruce Gilbert, direktør for reproduktiv og seksuel medicin på North Shore-Long Island Jewish Health System Smith Institute for Urologi.

"Før fjernelse af blærehalskirtlen [kirurgisk fjernelse af prostata], ville 100 procent af mændene har erektil dysfunktion bagefter, "sagde Gilbert. "Det er kommet ned en hel del. Men du har at gøre med en befolkning på mænd, der generelt ikke er 30 eller 40 år gammel. De er ældre og måske allerede har en underliggende problem med erektil dysfunktion."

De fleste mænd har en vis grad af erektionsproblemer efter prostatakræft kirurgi, siger eksperter.

Ud over at behandle med, at "rådgivning program fokuseret på kvindens ret til at glæde i sex og om fastsættelse af problemer som postmenopausal vaginal tørhed eller tab af lyst relateret til dårlig seksuel kommunikation," Schover sagt.

"Vi har uddannet begge parter om tilgængelige behandlinger for at genoprette erektioner og havde dem udfylde en» beslutning støtte «at regne ud, hvad behandling for at prøve, baseret på gensidige meninger," sagde hun. "Hvis denne behandling ikke fungerer godt for dem, tilskyndede vi dem til at prøve et andet valg."

Efter næsegrus kræft, mange mænd forsøger piller for erektil dysfunktion, siger eksperter. Men de kan ikke være nok. Andre valgmuligheder omfatter penis injektioner, vakuumpumper og eller penisimplantater, men Schover sagde hun mistænker mange mænd kaste håndklædet i ringen, når de ikke får de resultater, de ønsker, og ikke forfølge de andre alternativer.

Mænd og kvinder fik spørgeskemaer, der bad om en bred vifte af foranstaltninger af seksuel funktion og seksuel tilfredsstillelse, herunder deres erektil funktion (for mænd), evne til at opnå orgasme, og deres niveau af begær.

"Hver subscale forbedret undtagen begær, som vi ikke var overrasket, fordi meget få havde lav lyst til at begynde med, så der var ikke så langt at gå på det," Schover sagt.

Mænds evne til at opnå "nær-normale" erektioner også forbedret efter rådgivning. Før rådgivning, omkring 12 procent til 15 procent af mændene rapporterede få erektionsproblemer. Det hæves til mellem 36 procent og 44 procent for dem, der gennemgik rådgivning.

Efter et år var mænd, der rapporterede, at de fandt en vellykket erektil dysfunktion behandling havde scores på seksuel funktion og tilfredshed skala, der var omtrent den samme som raske mænd.

En begrænsning af undersøgelsen er, at omkring 34 procent af par indskrevet i rådgivning droppede ud af ukendte årsager, siger Dr. Bruce Gilbert, direktør for reproduktiv og seksuel medicin på Smith Institut for urologi ved North Shore Lij Health System.

Alligevel tilføjede han, "en undersøgelse som denne er meget vigtigt, og understreger, at der er en masse, der sker, hvis du engagere par eller patienten i nogle type rådgivning," sagde Gilbert.

Par og læger bør heller aldrig glemme, at mens prostatakræft er skræmmende, så er det bekymring, at selv om det er hærdet, "de kan ikke være den samme efter en procedure, end før," sagde Gilbert. "Det er en reel frygt for mænd."

Ideelt set bør patienterne start "penis rehabilitering", selv før at have den behandling, som har vist sig at forbedre resultaterne.

Urologer bør være i stand til at foreslå metoder til forbedring af erektil funktion, bemærkede eksperter. De foreslog, at hvis du ikke får al den hjælp du har brug for fra din urolog, bede om en henvisning til en urolog, der har specialiseret sig i seksuel medicin, eller en mental sundhed professionel, der behandler spørgsmål vedrørende kræftbehandling, der ofte findes på de store universitetshospitaler i de større byer.

Dr. Elizabeth Kavaler, en urolog på Lenox Hill Hospital i New York City, sagde, at "ideen om at give internet-baseret rådgivning til par oplever seksuel dysfunktion efter prostata kirurgi er fremragende."

"Denne undersøgelse viser, at patienter og deres partnere reagere på lærerig sex terapi. Da forsikringsdækning for psykoterapi er sparsom, er det opmuntrende at vide, at web-baseret hjælp er til rådighed for disse par," Kavaler sagt.

Mere information

Den Us National Kidney og Urologiske sygdomme Information Clearinghouse har mere om erektil dysfunktion.