Tusgen

Koronar hjertesygdom

Hvad er kranspulsårerne?  

Kranspulsårerne leverer blod til hjertemusklen. Ligesom alle andre væv i kroppen, hjertemusklen har behov for ilt-rige blod til at fungere, og iltfattige blod skal transporteres væk. Kranspulsårerne består af to hovedfærdselsårerne: højre og venstre koronararterier. Den venstre koronar systemet grene ind i cirkumfleks arterie og venstre forreste faldende arterie.

Hvad er de forskellige kranspulsårerne?  

De to vigtigste koronararterier er venstre vigtigste og højre koronararterier. Den venstre vigtigste koronararterie (LMCA), som deler ind i den venstre forreste nedadgående arterie og cirkumfleks gren, der leverer blod til den venstre ventrikel og venstre atrium. Den højre kranspulsåre (RCA), som deler ind i den højre bageste faldende og akut marginale arterier leverer blod til højre hjertekammer, højre atrium, sinusknude (klynge af celler i højre atrium mur, der regulerer hjertets rytmiske rate), og AV-knuden (AV-knuden, en klynge af celler mellem atrierne og ventriklerne, der regulerer den elektriske strøm).

Yderligere arterier forgrener sig til venstre vigtigste koronararterie for at levere den venstre side af hjertemusklen med blod. Disse omfatter følgende:

 • cirkumfleks arterie (Cx)
  Cirkumfleks arterie afgrenes venstre koronararterie og omkranser hjertemusklen. Denne arterie leverer blod til den laterale side og bagsiden af ​​hjertet.

 • venstre forreste nedadgående arterie (LAD)
  Den venstre forreste nedadgående arterie grene ud af venstre koronararterie og leverer blod til forsiden af ​​den venstre side af hjertet.

Mindre grene af kranspulsårerne omfatter: akut marginal (AM), posterior faldende (PDA), stump marginal (OM), septal perforator (SP), og diagonaler.

Hvorfor er kranspulsårerne vigtigt?  

Da kranspulsårerne leverer blod til hjertemusklen kan enhver koronararterie lidelse eller sygdom har alvorlige konsekvenser ved at reducere tilførslen af ​​ilt og næringsstoffer til hjertet, hvilket kan føre til et hjerteanfald og eventuelt død. Åreforkalkning (en ophobning af plak i den indvendige foring af en arterie får det til at indsnævre eller blive blokeret) er den mest almindelige årsag til hjertesygdomme.

Hvad er koronararteriesygdom?  

Koronar hjertesygdom eller koronararteriesygdom (CAD), er kendetegnet ved ophobning af fedtdepoter langs det inderste lag af kranspulsårerne. De fede indskud kan udvikle sig i barndommen og fortsætter med at blive tykkere og udvide hele levetiden. Denne fortykkelse, kaldet åreforkalkning, indsnævrer arterier og kan reducere eller blokere for strømmen af ​​blod til hjertet.

Næsten 16 millioner mennesker lider af koronararteriesygdom - den hyppigste dødsårsag for både mænd og kvinder i USA.

Hvad er de risikofaktorer for koronararteriesygdom?  

Risikofaktorer for CAD omfatter ofte:

 • højt LDL-kolesterol, høje triglycerider og reduceret HDL-cholesterol

 • forhøjet blodtryk ( hypertension )

 • fysisk inaktivitet

 • rygning

 • fedme

 • høje mættet fedt kost

 • diabetes

Styring risikofaktorer er nøglen til at forebygge sygdom og død fra CAD.

Hvad er symptomerne på koronararteriesygdom?  

Symptomerne på koronar hjertesygdom, vil afhænge af sværhedsgraden af sygdommen. Nogle personer med CAD har ingen symptomer, nogle har episoder af mild brystsmerter eller angina, og nogle har mere alvorlige smerter i brystet.

Hvis der er for lidt iltet blodet når hjertet, vil en person opleve brystsmerter kaldet angina. Når blodforsyningen er helt afskåret, er resultatet et hjerteanfald og hjertemusklen begynder at dø. Nogle personer kan have et hjerteanfald, og aldrig genkende symptomerne. Dette kaldes en "tavs" hjerteanfald.

Når symptomerne er til stede, kan hver person oplever dem forskelligt. Symptomer på koronararteriesygdom kan omfatte:

 • tyngde, tæthed, tryk og / eller smerter i brystet - bag brystbenet

 • smerter udstrålende i arme, skuldre, kæbe, nakke og / eller ryg

 • åndenød

 • svaghed og træthed

Hvordan er koronararteriesygdom diagnosticeret?

Ud over en fuldstændig anamnese og fysisk undersøgelse, kan diagnostiske procedurer for koronararteriesygdom omfatte enhver, eller en kombination af følgende:

 • elektrokardiogram (EKG eller EKG) - en test, der registrerer den elektriske aktivitet i hjertet, viser unormale rytmer ( arytmi eller disrytmier) og registrerer hjertemusklen skader.

 • stresstest (som regel med EKG, også kaldet løbebånd eller motion EKG) - en test, der er givet, mens patienten går på et løbebånd til at overvåge hjertet under træning. Vejrtrækning og blodtryk satser også overvåges. En stress -test kan bruges til at detektere koronararteriesygdom, og / eller at fastslå sikre niveauer af motion efter et hjerteanfald eller hjertekirurgi.

 • hjertekateterisering - med denne procedure er røntgenbilleder taget efter et kontrastmiddel indsprøjtes i en arterie - at lokalisere indsnævring okklusioner og andre afvigelser specifikke arterier.

 • nuklear scanning - radioaktivt materiale indsprøjtes i en vene, og derefter observeres ved hjælp af et kamera, da det er taget op af hjertemusklen. Dette indikerer de sunde og beskadigede områder af hjertet.

Behandling for koronar hjertesygdom:

Specifik behandling vil blive fastlagt af din læge på basis:

 • din alder, generelle sundhed og medicinsk historie

 • omfanget af sygdommen

 • din tolerance for specifikke medikamenter, procedurer, eller behandlinger

 • forventninger til forløbet af sygdommen

 • din mening eller præference

Behandlingen kan omfatte:

 • modifikation af risikofaktorer - Risikofaktorer, som kan ændres på, rygning, forhøjet kolesterol niveauer, forhøjet blodsukker, manglende motion, dårlige kostvaner, overvægt / fedme og forhøjet blodtryk.

 • medicin - Medicin, der kan anvendes til behandling af koronararteriesygdom omfatter:

  • trombocythæmmende medicin - medicin bruges til at nedsætte evnen af blodplader i blodet til at holde sammen og forårsage blodpropper. Aspirin, clopidogrel (Plavix), ticlopidin (Ticlid) og prasugrel er eksempler på trombocythæmmende medicin.

  • antikoagulanter - også beskrevet som "blodfortyndende medicin", disse medikamenter arbejde anderledes end antitrombotiske medicin for at nedsætte blodets evne til at størkne. Et eksempel på en antikoagulant er warfarin (Coumadin).

  • antihyperlipidemics - medicin anvendes til lavere lipider (fedt) i blodet, især Low Density Lipid (LDL) kolesterol. Statiner er en gruppe af lipidsænkende medicin og indbefatter simvastatin (Zocor), atorvastatin (Lipitor), og pravastatin (Pravachol), blandt andre. Galdesyrekompleksdannere - colesevelam, colestyramin og colestipol - og nikotinsyre (niacin) er to andre typer af medicin, der kan anvendes til at reducere kolesterol niveauer.

  • antihypertensiva - medicin anvendes til at sænke blodtrykket. Der er flere forskellige grupper af medicin, der virker på forskellige måder at sænke blodtrykket

 • koronar angioplastik - med denne procedure, er en ballon bruges til at skabe en større åbning i beholderen til at øge blodgennemstrømningen. Selvom angioplasti udføres i andre blodkar andre steder i kroppen, perkutan koronar intervention (PCI) henviser til angioplasti i kranspulsårerne at muliggøre en mere blodgennemstrømningen i hjertet. PCI kaldes også perkutan transluminal koronar angioplastik (PTCA). Der findes flere typer af PCI procedurer, herunder:

  • ballonudvidelse - en lille ballon pustes inde blokeret arterie for at åbne blokerede område.

  • koronar stent - en lille spole er udvidet inde i blokeret arterie for at åbne blokerede område og efterlades på plads for at holde arterien åben.

  • atherektomi - det blokerede område inde i arterien er skåret væk af en lille enhed på enden af et kateter.

  • laserangioplastik - en laser bruges til at "fordampe" blokeringen i arterien.

 • koronar bypass - Mest almindeligt omtalt som blot "bypass-operation", denne operation er ofte udført i mennesker, der har angina (brystsmerter) og koronar sygdom (hvor plak har opbygget i arterierne). Under operationen, er en bypass skabt ved podning af et stykke af en vene over og under det blokerede område af en koronararterie, så blodet strømmer omkring forhindringen. Vener er normalt tages fra benet, men arterier fra brystet eller arm kan også anvendes til at skabe en bypass graft.

Medicinsk Reviewer: Daphne Pierce-Smith MSN FNP RN CCRC
Medicinsk Reviewer: Joy Fincannon RN MN
Medicinsk Reviewer: Kelley Gaskin RN MN
Medicinsk Reviewer: Louise Akin RN BSN
Medicinsk Anmelder: Nancy Bowers RN MPH RN MPH
Medicinsk Reviewer: Sara Foster RN MPH
Medicinsk Anmelder: Brown, Carolyn RN, MN, CCRN, CNS
Medicinsk Anmelder: Foody, Joanne MD, FACC, FAHA
Medicinsk Anmelder: Lee Jenkins
Medicinsk Reviewer: T. David O'Halloran, MD