Tusgen

Prostatakræft

Prostatakræft statistik:

Frygten for at have prostatakræft kan være ødelæggende for mænd. Men det er mest held behandlet, når fundet tidligt. Overvej disse statistikker fra den europæiske Cancer Society:

 • Ninety-én procent af alle prostatakræft bliver opdaget, mens de enten er lokaliseret (begrænset til prostata) eller regional (i nærheden). Den fem-årige overlevelsesrate for mænd diagnosticeret med prostata tumorer opdaget på disse faser er 99 procent.

 • I de sidste 20 år har de fem-års overlevelsesraten for alle faser tilsammen steget fra 67 procent til 99 procent.

 • Prostatakræft er den mest almindelige kræftform blandt mænd, bortset fra hudkræft.

 • Europæiske Cancer Society (ACS) skøn for 2008 omfatter 186.320 nye tilfælde af prostatakræft i USA.

 • Året 2008 skøn omfatter 28.660 dødsfald af prostatakræft i USA alene, hvilket gør det den anden hyppigste årsag til kræft død hos mænd.

Fakta om prostata:

Prostata er en køn kirtel hos mænd. Det er på størrelse med en valnød og omgiver blærehalsen og urinrøret - røret, der bærer urin fra blæren. Det er dels muskulær og dels glandulær, med kanaler åbner ind i prostata del af urinrøret. Det består af tre dele: en central lap med en lap på hver side.

Prostata udskiller et let basisk væske, der udgør en del af sædvæsken, en væske, der bærer sædceller.

Hvad er symptomerne på prostatakræft?

Der er normalt ingen specifikke tegn eller symptomer på tidlig prostatakræft. En prostata-specifikt antigen (PSA) blodprøve og digital rektal eksamen (DRE) kan yde den bedste chance for at identificere prostatakræft i dets tidligste stadier, men disse tests kan have ulemper. Tal med din læge om, hvorvidt prostatakræft screening er rigtige for dig.

Følgende er de mest almindelige symptomer på prostatakræft. Men den enkelte kan opleve symptomer forskelligt. Symptomerne kan omfatte:

 • svag eller afbrudt strømmen af ​​urin

 • tisser ofte (især om natten)

 • vandladningsbesvær eller holde urinen tilbage

 • manglende evne til at tisse

 • smerter eller brændende ved vandladning

 • blod i urin eller sæd

 • nagende smerter i ryggen, hofter eller bækken

 • smertefuld ejakulation

Symptomerne på prostatacancer kan ligne andre sygdomme eller medicinske problemer. Altid konsultere din læge for en diagnose.

Som en mand bliver ældre, kan hans prostata vokser sig større og spærre for strømmen af ​​urin, eller forstyrre den seksuelle funktion. En forstørret prostata kirtel - en sygdom kaldet benign prostatahyperplasi - kan kræve behandling med medicin eller kirurgi til at lindre symptomerne. Denne fælles benign prostata sygdom, som ikke er cancer, kan medføre mange af de samme symptomer som prostatakræft.

Hvad er risikofaktorer for prostatakræft?

I almindelighed alle mennesker er i risiko for prostatakræft. Men der er særlige risikofaktorer, der øger sandsynligheden for, at visse mænd vil udvikle sygdommen, herunder følgende:

 • alder
  Alder er en risikofaktor for prostatakræft, især mænd 50 år og ældre. Mere end 70 procent af alle prostatakræft er diagnosticeret hos mænd over 65 år.

 • løb
  Prostatakræft er næsten 60 procent mere udbredt blandt afrikansk-europæiske mænd, end det er blandt kaukasiske europæiske mænd. Japanske og kinesiske mænd naturligt hjemmehørende på deres land, har de laveste satser for prostatakræft. Det er interessant, hvor de kinesiske og japanske mænd emigrere til USA, de har en øget risiko og dødeligheden fra prostatakræft, sammenlignet med deres indfødte befolkninger. I Japan, er forekomsten af ​​prostatakræft steg som vestlige kost og livsstil er blevet vedtaget.

 • kost
  Epidemiologiske data tyder på, at kost, der forbruges i vestlige industrialiserede lande kan være en af de vigtigste medvirkende faktorer for at udvikle prostatacancer. Overvej følgende oplysninger om kost og dens effekt på risikoen for prostatakræft:

  • fedt
   Undersøgelser tyder på, at mænd, der spiser en fedtrig kost kan have en større chance for at udvikle prostatakræft.

  • fiber
   Indtagelsen af ​​kostfibre kan påvirke cirkulerende niveauer af testosteron og østradiol, hvilket igen kan reducere udviklingen af ​​prostatacancer.

  • sojaprotein
   Udover lavere fedtindtag, en anden stor forskel mellem asiatiske og europæiske kost er forbruget af soja, i gennemsnit 35 g / dag per indbygger. Soja indeholder isoflavon, som i flere undersøgelser, er blevet fundet at inhibere væksten af prostatakræft.

  • vitamin E og selen
   E-vitamin, en antioxidant, kombineret med selen, har vist sig at hæmme tumorvækst i forsøgsdyr.

  • carotenoider
   Carotenoider indeholder lycopener har vist sig at hæmme væksten af ​​humane prostatacancerceller i vævskulturer (celler dyrket i laboratoriet). Den primære kilde til lycopener behandles tomater i tomatsaft og tomatpuré.

  • urtepræparater
   Kombination urtepræparater bør anvendes med forsigtighed, da de indberettede bivirkninger har inkluderet venetrombose, brystspænding, og tab af libido. Mange urtepræparater er ikke blevet undersøgt hos mænd med prostatakræft.

 • fedme
  Fedme bidrager ikke kun til diabetes og højt kolesteroltal, men har også været forbundet med nogle almindelige kræftformer, herunder hormon-afhængige tumorer, såsom prostata-, bryst, og kræft i æggestokkene.

 • miljøeksponeringer
  Nogle undersøgelser viser en øget chance for prostatakræft hos mænd, der er landmænd, eller dem, der udsættes for metallet cadmium, samtidig med at batterier, svejsning eller galvanisering. Der er behov for yderligere forskning på dette område for at bekræfte, om dette er en sand forening.

 • at have en vasektomi, BPH (benign prostatahyperplasi) eller STD (seksuelt overført sygdom)
  Forskere har kigget på, om mænd, der har haft en vasektomi, BPH, eller dem, der har været udsat for en seksuelt overført sygdom har en øget risiko for prostatakræft. Nogle undersøgelser tyder på en sammenhæng, mens andre ikke understøtter disse påstande.

 • familie historie af prostatakræft
  At have en far eller bror med prostatakræft mere end fordobler en mands risiko for at udvikle denne sygdom. Risikoen er endnu højere for mænd med flere ramte pårørende, især hvis de pårørende var unge på tidspunktet for diagnosen. Genetikere (læger og forskere, der studerer arv og årsagerne til genetisk sygdom) opdele familier i tre grupper, afhængig af antallet af mænd med prostatakræft og deres alderen indtræden, herunder følgende:

  • sporadisk - en familie med prostatakræft til stede i én mand, på en typisk alder debut, sporadiske midler sker tilfældigt.

  • familiær - en familie med prostatakræft til stede i mere end én person, men med ingen endelig mønster af arv og som regel en ældre alder for debut.

  • arvelig - en familie med en klynge af tre eller flere berørte slægtninge inden nogen kernefamilie (forældre og deres børn), en familie med prostatakræft i hver af tre generationer på enten mor eller fars side, eller en klynge af to slægtninge påvirket på en ung alder (55 eller mindre). Fem til 10 procent af prostatakræft tilfælde anses for arvelig.

 • genetiske faktorer
  I centrum af hver celle i den menneskelige krop, vores genetiske materiale - kromosomer - er fundet. Normalt celler indeholder 46 kromosomer eller 23 par, hvoraf halvdelen er arvet fra vores mor, halvdelen fra vores far. Kromosomerne indeholder kroppens blueprint, vores gener. Gener kode for egenskaber såsom øjenfarve og blodtype, og også styre vigtige regulerende funktioner i kroppen, såsom hastigheden af ​​cellevækst. Nogle gener, når ændrede eller muterede give en højere risiko for ukontrolleret cellevækst, hvilket igen kan føre til tumorudvikling. Disse gener har forskellige navne, men samlet omtales som "kræft modtagelighed gener." Ca. 5 til 1 procent af alle prostatakræft er kendt for at tilskrives en nedarvet DNA forandring, såsom kræft modtagelighed genet. Nyere forskning peger på fund, som tyder der er et sæt af fælles DNA-varianter, der fører til en højere risiko for arvelig prostatakræft i afrikanske europæiske mænd og mindre end halvdelen af ​​denne procentsats i kaukasiske mænd.

Procedurer, der anvendes til at vurdere prostata problemer:

Ud over en årlig fysisk undersøgelse, der omfatter blod, urin og eventuelt andre laboratorieprøver, National Cancer Institute og den europæiske Cancer Society tyder konsultere din læge om disse anbefalinger til evaluering af prostata:

 • DRE (digital rektal eksamen)
  Som anbefalet af din læge, er DREs normalt foretages årligt for mænd over 50 år. Mænd i høj-risiko grupper, såsom afrikansk-folk, eller dem med en stærk familie historie af prostatakræft bør konsultere deres læge om at blive testet på 45 år.

 • PSA (prostata-specifikt antigen)
  Som anbefalet af din læge, er PSA test normalt udføres årligt for mænd over 50 år. Mænd i høj-risiko grupper, såsom afrikanske folk, eller dem med en stærk familie historie af prostatakræft, bør konsultere deres læge om at blive testet i en tidligere alder.

Hvad er nogle andre prostata evaluering kræft procedurer?

Hvis DRE eller PSA er usædvanlige, kan din læge gentage prøverne eller anmode om en ultralyd og andre procedurer. Disse evalueringsværktøjer kan omfatte:

 • transrektal ultralyd (TRUS) - en test med lydbølge ekkoer at skabe et billede af prostata til visuelt at inspicere for unormale sygdomme såsom kirtel udvidelse, knuder, penetration af tumor gennem kapsel af kirtel, og / eller invasion af sædblærer; kan også anvendes til styring af nålebiopsier af prostata og / eller vejlede nitrogen prober cryosurgery.

 • CT-scanning (også kaldet en CT-eller CAT-scanning.) - en diagnostisk billeddannelse procedure, der bruger en kombination af x-stråler og edb-teknologi til at producere tværsnitsdata billeder (ofte kaldet skiver), både horisontalt og vertikalt, af kroppen. En CT-scanning viser detaljerede billeder af en del af kroppen, herunder knogler, muskler, fedt og organer. CT-scanninger er mere detaljerede end almindelige røntgenbilleder.

 • magnetisk resonans (MR) - en diagnostisk procedure, der bruger en kombination af store magneter, radiofrekvenser, og en computer til at producere detaljerede billeder af organer og strukturer i kroppen.

 • radionuklid knoglescanning - en nuklear billeddannelse metode, der hjælper til at vise, om kræften har spredt sig fra prostata til knoglerne. Denne procedure indebærer en injektion af radioaktivt materiale, der hjælper til at finde syge knogleceller i hele kroppen, hvilket tyder på mulig metastatisk kræft.

 • lymfeknude og / eller prostata biopsi - en procedure, hvor vævsprøver fjernes (med en nål eller under kirurgi) fra kroppen til undersøgelse under et mikroskop, for at afgøre, om kræft eller andre unormale celler er til stede.

Diagnosen kræft bekræftes kun af en biopsi.