Tusgen

Forståelse for MS-relateret træthed

Hvis du har multipel sklerose (MS), chancerne er du kan lide af træthed. Omkring 80 procent af mennesker med MS menes at kæmpe dette potentielt invaliderende og overvældende symptom.

Men du behøver ikke at leve med problemet. I virkeligheden er der mange ting, du kan tage for at reducere følelser af træthed og øge din energi. Ved at anerkende træthed som en reel symptom og fokus på specifikke måder at forbedre det, har du mulighed for at føle sig bedre hver dag.

Mange årsager til træthed

Der er ikke kun én grund til, at mennesker med MS føler dig træt. Træthed kan skyldes en række faktorer. Ved at forstå årsagen til problemet, kan du og din læge bedre styre det. Her er nogle almindelige årsager til træthed hos personer med MS og nogle skridt til at drøfte med din læge:

Dårlig søvn. Andre symptomer på MS, såsom blære problemer eller natlig muskelspasmer, kan afbryde din søvn og forårsage søvnmangel. For at hjælpe, så spørg din læge om behandlingsmuligheder for de symptomer, berøve dig en god nats søvn. Midlertidig brug af sovemedicin, kan også hjælpe.

Depression. Depression er udbredt blandt mennesker med MS. Det kan være forbundet med dårlig søvn og spisevaner samt generelle lave følelser-som alle er knyttet til træthed. Hvis du har mistanke om du kan blive deprimeret, er det vigtigt at søge hjælp med det samme. Din læge kan aggressivt behandle din depression med rådgivning og medicin.

Nerveproblemer. Nogle mennesker med MS oplever en unormal affyringen af nerver, der kan forårsage svaghed i arme og ben. Derefter, når du bruger dine lemmer kontinuerligt som når du folde vasketøj eller gå en tur-du kan føle trætte. Tage regelmæssige pauser kan hjælpe, men at bygge udholdenhed og reducere den samlede træthed, prøv motion. Moderat motion kan faktisk øge din udholdenhed og styrke musklerne. Tal med en fysioterapeut, der har specialiseret sig i MS. Han eller hun kan skræddersy en øvelse program til dine behov.

Træthed. Den mest almindelige form for træthed blandt mennesker med MS kaldes træthed. Træthed er ikke helt forstået, men det ser ud til at stamme fra en kemisk reaktion i hjernen. Det forårsager pludselige og overvældende træthed, der bliver værre i løbet af dagen og kan forværres af varme eller stress.

Har vist en række medikamenter til at bekæmpe træthed. Amantadin (Symmetrel) er en medicin, der påvirker nervesystemet. Nogle antidepressiva, såsom fluoxetin (Prozac), paroxetin (Paxil), og sertralin (Zoloft), kan hjælpe, selvom du ikke er deprimeret. Stimulerende medicin såsom methylphenidat (Ritalin) kan også anvendes. Spørg din læge, hvis medicin kan være rigtigt for dig.

Du har magt til at øge energi

Uanset, hvad der forårsager din træthed, der er mange måder, du kan øge din energi niveauer. Tal med en fysioterapeut, der kan lære dig strategier til bedre at spare energi og foreslå hjælpemidler, der gør nogle opgaver mindre trættende. Tage din træthed alvorligt og gøre en indsats for at reducere det kan hjælpe dig føle sig bedre hver dag.

Key grillbarer

  • Omkring 80 procent af mennesker med MS håndtere træthed.

  • Almindelige årsager omfatter dårlig søvn, depression, nerve problemer, og en kemisk reaktion i hjernen kaldet træthed.

  • En fysioterapeut kan lære dig at spare energi og bruge nyttige hjælpemidler.