Tusgen

Motion hjælper med at lette smerter af psoriasisgigt

Fysisk aktivitet er sundt for alle. Men hvis du har psoriasisgigt, det er mere end en god idé: Det er et afgørende element i din behandling.

Holde dine led i bevægelse kan forbedre dine symptomer, dit helbred og din livskvalitet. Specielt, hvis du træner, vil du:

 • Har mindre ledsmerter og stivhed

 • Flyt mere nemt og frit

 • Nå eller opretholde en sund vægt

 • Vær mere fleksibel og koordineret

 • Har mere udholdenhed

 • Sover bedre

 • Føler sig gladere og mindre stresset

 • Har stærkere muskler, inklusive hjertemusklen

Jo før du begynder at træne, jo bedre er dine chancer for at bevare ledfunktion. Men du vil få fordele, uanset hvornår du begynder. I nogle tilfælde, motion gendanner bevægelse du troede, du havde tabt.

Trin til at starte

Det første skridt i enhver øvelse program er at tale med din læge. Han eller hun kan give dig personlig rådgivning om de typer af øvelser, der er bedst for dig.

Din læge kan også skrive dig en recept på fysisk terapi. En fysioterapeut kan vurdere dine bevægelser og designe en øvelse program, der behandler dine svagheder og plads til dine begrænsninger.

Et program, der virker

De fleste mennesker med psoriasisgigt skal gøre tre typer øvelser: stretching og andre fleksibilitet bevægelser, styrke øvelser, og hjerte-kar-træning.

Fleksibilitet øvelser reducere din risiko for at skade dine led, hjælper dig varme op for andre typer af træning, og frigøre spændinger fra din krop. Arbejde op til at gøre 15 minutter af fleksibilitet øvelser hver dag.

Styrke øvelser opbygge muskler, der absorberer stød og afbøde dine led. Du behøver ikke at gå til gymnastik og løfte tunge vægte. Du kan bruge lys håndvægte eller vægten af ​​din egen krop til at yde modstand. Må styrke øvelser hver anden dag.

Aerobic eller "cardio" træningsprogrammer få dit hjerte til at pumpe og dine store muskler arbejder. Populære valg omfatter svømning, cykling eller til fods. Du skal inkludere dem i din rutine tre til fire gange om ugen.

De rigtige bevægelser

Selvom alles behov er forskellige, nogle øvelser tendens til at hjælpe mange mennesker med psoriasisgigt og andre typer af gigt. For eksempel har den blide strækning af yoga og tai chi vist sig at lindre ledsmerter.

Tilsætning af vand til din træning kan opbygge styrke og fleksibilitet med ringe indflydelse på dine led. Fordyber dig i en pulje kan forbedre cirkulation og støtte dine led, som du bevæger dig. Spørg din læge om svømning, vandaerobic og vand gå.

Ofte kan du finde specielle fitness klasser målrettet mod mennesker med psoriasisgigt. Spørg din lokale hospital, KFUM, park-distriktet, fitness, eller medborgerhus.

Strike den bedste balance

Arbejde ud med psoriasis arthritis kan være en balanceakt. Der er tidspunkter, hvor du bliver nødt til at hvile i stedet. Under en opblussen når dine samlinger er røde og hævede-tage det let at undgå ledskader. Og stoppe enhver aktivitet, der får dig ekstrem smerte.

Din læge og fysioterapeut kan også rådgive om du bør undgå bestemte bevægelser, i det mindste for en stund. For eksempel, hvis din psoriasis arthritis påvirker dine fødder og ankler, kan du blive nødt til at undgå vægtbærende øvelser såsom løb.

Den træthed forårsaget af psoriasisgigt, kan betyde, at du nødt til at starte langsomt og tage hyppige pauser. Men over tid skal du finde, at motion giver dig mere energi.

Key grillbarer

 • Motion er en vigtig del af behandling af psoriasisgigt. Det kan reducere ledsmerter og stivhed og forbedre livskvaliteten.

 • For de fleste mennesker med psoriasisgigt, er tre typer øvelser anbefales: stretching og andre fleksibilitet bevægelser, styrke øvelser, og hjerte-kar-træning.

 • Yoga, tai chi, og svømning er også gode muligheder.

 • Tag dig tid til at hvile, når det er nødvendigt, især hvis du oplever en flare.