Tusgen

Kort sagt: stimulerende behandling for ADHD, kan ikke øge risikoen for stofmisbrug

En undersøgelse offentliggjort i marts 2008 indeholder flere beviser på, at børn, som tager stimulanser til behandling af Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) er ikke øget risiko for at udvikle stofmisbrug problemer senere hen.

Forskere på Harvard-tilknyttede Massachusetts General Hospital revurderet 112 unge mænd alderen 16 til 27, et årti efter de blev diagnosticeret med ADHD. På tidspunktet for revurderingen, 73% af de unge mænd sagde, at de var blevet behandlet med stimulanser i fortiden, og 22% var stadig på en stimulerende medicin. Forskerne brugte også standardværktøjer til at vurdere psykiatriske symptomer og spurgte, om mændene nogensinde havde brugt alkohol, tobak og en række lægemidler, herunder hash, kokain, amfetamin, beroligende midler, og steroider.

Forskerne sammenlignede resultater for mænd, der nogensinde var blevet behandlet med stimulanser for barndommen ADHD med dem, der ikke havde. De fandt ingen sammenhæng mellem tidligere eller nuværende stimulerende terapi og brug af alkohol, tobak, eller narkotika. Den alder, hvor de unge mænd begyndte stimulerende behandling også havde ingen effekt på brug af alkohol, tobak, eller narkotika af enhver art.

Men det er vigtigt at påpege, at forskerne bevidst udelukket mænd med ADHD og co-forekommende adfærdsforstyrrelser, da denne profil øger risikoen for stofmisbrug senere.

Biederman J, et al. "Stimulerende Terapi og risikoen for de efterfølgende stofbrugsforstyrrelser i Malé Voksne med ADHD: en naturalistisk Kontrolleret 10 års opfølgningsundersøgelse, "European Journal of Psychiatry (3. marts 2008): Udgivet elektronisk ahead of print.