Tusgen

Akut bronkitis

Hvad er det?

Akut bronkitis er en betændelse i bronkierne, de hule luft passager, der forbinder lungerne til luftrør (trachea). Betændelsen kan være forårsaget af en infektion eller andre faktorer, der irriterer luftvejene, såsom rygning, allergi og udsættelse for dampe fra visse kemikalier.

Akut bronkitis forårsaget af en infektion starter som regel med en øvre luftveje sygdom, såsom almindelig forkølelse eller influenza (influenza), der breder sig fra din næse og hals ned i luftvejene. Akut bronkitis påvirker ikke lungerne ligesom lungebetændelse gør. Lungebetændelse dukker op på et røntgen af thorax, men akut bronkitis ikke.

De fleste tilfælde af akut bronkitis er forårsaget af virus, men sygdommen kan også være forårsaget af bakterier.

Akut bronkitis er meget almindelige, som rammer ca 5% af den amerikanske befolkning hvert år.

Symptomer

Det vigtigste symptom på akut bronkitis er en hoste. Hosten kan være tør eller det kan producere spyt, slim-lignende stof bragt op fra lungerne. Spyt kan være klar, overskyet, brun, gul eller grønlig. Andre symptomer kan omfatte hvæsen, trykken for brystet eller smerter, åndenød, ondt i halsen, tilstoppet næse, feber og træthed.

Diagnose

At diagnosticere akut bronkitis, vil din sundhedspleje udbyder bede om din sygehistorie, især om du for nylig har haft en øvre luftvejsinfektion. Din læge vil også lytte til brystet med et stetoskop til at forsøge at opdage lyden af ​​hvæsen eller blokeret luftvejene. Niveauet af ilt i blodet, kan testes ved hjælp af en lille enhed, der lukker forsigtigt over en finger. Hvis din sundhedspleje udbyder hører enhver mistænkelig lungelyde under den fysiske undersøgelse, eller hvis din ilt niveauet er lavere end normalt, kan han eller hun bestiller en røntgenundersøgelse for at kontrollere for lungebetændelse.

Forventet varighed

De fleste tilfælde af akut bronkitis gå væk uden behandling inden for fem dage, selv om hoste varer normalt syv til 10 dage. I nogle tilfælde fortsætter hoste uger eller endda måneder efter infektionen er forsvundet, fordi de bronchiale foringer er stadig irriteret og kan blive smal, som i astma. Inhalatorer kan hjælpe med at behandle hoste i disse tilfælde. Når bronkitis kommer tilbage ofte, eller der opstår de fleste dage i en måned i mindst tre måneder af et år to år, kaldes det kronisk bronkitis, som ofte er relateret til rygning.

Forebyggelse

Der er ingen måde at forhindre alle tilfælde af akut bronkitis. Imidlertid kan risikoen for bronkitis og komplikationer reduceres ved ikke at ryge og ved at få influenza skud for at reducere risikoen for at få influenza, hvilket kan føre til akut bronkitis.

Behandling

De fleste tilfælde af akut bronkitis ikke kræver medicinsk behandling. Mennesker diagnosticeret med akut bronkitis vil blive fortalt til at hvile og drikke masser af væske for at holde slim tynd, vandig og let at hoste op. Varm, fugtig luft kan også løsne opspyt og gøre hoste og vejrtrækning lettere. Grund af, at mange læger anbefaler mindst ét ​​af følgende for mennesker med bronkitis:

  • Ved hjælp af en fordamper eller luftfugter

  • Stående i eller i nærheden af ​​et varmt brusebad

  • Drikke varm te eller suppe

  • Indånding af dampen fra en vask eller potte fyldt med varmt vand. Du kan fange mere af damp ved udspiling et håndklæde over dit hoved, mens bøjet over vandet. Af sikkerhedsmæssige grunde ikke trække vejret fra en gryde med kogende vand, der stadig er på komfuret.

Hvis du har en feber, vil de fleste læger anbefaler at tage aspirin, ibuprofen (Advil, motrin og andre) eller acetaminophen (Tylenol) for at reducere feber. Imidlertid bør aspirin ikke gives til børn under 19 år for at undgå risikoen for Reyes syndrom, en sjælden, men alvorlig, potentielt dødelig sygdom, der kan opstå, når et barn med feber tager aspirin.

Mennesker, der ryger, bør undgå at ryge under sygdom for at reducere irritation i luftvejene.

Hvis bronkitis er forårsaget af en bakteriel infektion, og ikke få bedre på egen hånd, kan et antibiotikum kan ordineres. Antibiotika vil blive givet, når der er en stærk formodning om, at bronkitis er forårsaget af en bakteriel infektion. Det er på grund af stigende bekymringer om antibiotikaresistens, hvor bakterier udvikler sig på måder, som tillader dem at overleve antibiotika. Dette problem er stigende og er forårsaget, delvist af antibiotika bliver brugt forkert, og når de ikke er nødvendige. Hvis du får et antibiotikum, tage al medicinen nøjagtigt som foreskrevet. Det er vigtigt at sørge for, at alle de bakterier, der forårsager sygdommen bliver dræbt.

I nogle tilfælde kan læger ordinere en bronkodilatator, en inhaleret medicin, der hjælper luftvejene åbne. Det er de samme medicin, der bruges af nogle mennesker med astma at lette vejrtrækningen under et astmaanfald.

Hvornår skal kalde en professionel

Lav en aftale med din sundhedspleje udbyder, hvis en mild hoste bliver værre efter en uge eller hvis du har en hoste, der producerer tyk, blodig, ildelugtende eller grøn-farvet slim. Du skal ringe til din læge, hvis:

  • Din vejrtrækning bliver vanskelig eller smertefuld.

  • Du bemærker ny hvæsen eller har forværret astma symptomer.

  • Du har en høj feber, der ikke kommer ned efter at have taget en feber-dæmpende medicin, såsom aspirin.

  • Hvis feber varer mere end tre dage.

Hver gang du har smerter i brystet, bør du ringe til din læge til råds. Brystsmerter kan komme fra hjertet samt lungerne.

Folk med høj risiko for komplikationer fra akut bronkitis - såsom spædbørn, ældre eller folk med kronisk lunge-eller hjertesygdomme - skal ringe en læge ved det første tegn på bronkitis.

Symptomer på akut bronkitis er ofte ligner symptomer på mild astma. Folk, der har hyppige anfald af akut bronkitis vil måske overveje at lave en aftale med en læge for at se, om de kunne have udiagnosticeret astma.

Prognose

På en gennemsnitlig, rask person, akut bronkitis typisk rydder op hurtigt på eget eller med antibiotika-behandling. Nogle mennesker, herunder ældre, spædbørn, rygere eller folk med hjerte-eller lungesygdomme, har større risiko for at udvikle lungebetændelse fra akut bronkitis.

Yderligere info

National hjerte, lunge og blod Institute (NHLBI)
6701 Rockledge Drive
PO Box 30105
Bethesda, MD 20824-0105
Telefon: (301) 592-8573
http://www.nhlbi.nih.gov

Europæiske Lung Association
1740 Broadway
New York, NY 10019
Telefon: (212) 315-8700
Toll-Free: (800) 586-4872
http://www.lungusa.org