Tusgen

Problemet med fødevareallergi

For en person med en fødevareallergi, spise problemet mad udløser en unormal reaktion fra kroppens immunsystem.

De mest almindelige fødevarer, der forårsager en allergisk reaktion hos voksne er mælk, æg, jordnødder, nødder, fisk, skaldyr, frugt og soja og hvede produkter. Børn med fødevareallergi har en tendens til at reagere på æg, mælk eller peanuts.

Selv om mange mennesker tror, ​​de har en fødevareallergi, sande fødevareallergi er ikke så almindelige. Kun omkring 3 procent af børn og 1 procent af alle voksne har vist allergi over for fødevarer, ifølge National Institute of Allergy og smitsomme sygdomme (NIAID).

En fødevareintolerance er meget mere almindelige og henviser til en stofskiftesygdom, der ikke involverer immunsystemet. En person med laktoseintolerans, for eksempel, ikke producerer nok af enzymet nødvendig for at fordøje mælkesukker. Spise mejeriprodukter kan forårsage oppustethed, diarré eller kramper, ifølge NIAID.

En fødevareallergi forårsager en reaktion, når kun en lille mængde af problemet maden er spist. For en person med en fødevare intolerance, bliver symptomerne værre, efterhånden som flere af fødevarer er spist.

Andre typer af fødevarer intolerance inddrage reaktioner på tilsætningsstoffer, såsom farvestoffer, smagsstoffer og konserveringsmidler, siger NIAID. Visse sygdomme kan give symptomer, der efterligner en fødevareallergi. Heriblandt sår, kræft i mave-tarmkanalen og cøliaki. Fødevarer forurenet med mikroorganismer, såsom bakterier og deres toksiner kan give symptomer, der synes at være en reaktion på mad. Naturlige stoffer, såsom histamin, kan forekomme i fødevarer som ost og vin, og disse stimulerer en reaktion svarende til en allergisk reaktion.

Allergisymptomer

Disse er mulige symptomer på en fødevareallergi:

 • Nældefeber og hævelse

 • Eksem (kløende, skællende og rød hud)

 • Tilstoppet næse, nysen, kløende øjne, vanding øjne

 • Udslæt

Disse svære symptomer er en medicinsk nødsituation (ringe 911):

 • Hoste, hvæsen, hæshed, klump i halsen eller åndedrætsbesvær

 • Mavekramper, diarré, opkastning

 • Hævelse af tunge eller hals

 • Prikken af ​​hænder, fødder eller hovedbund

Tunge eller svælg hævelse kan være livstruende, fordi det kan blokere luftvejene. Nogle mennesker også kan være genstand for en pludselig systemisk reaktion kaldet anafylaksi, som er sjælden, men potentielt dødelig. Anafylaksi er oftest forbundet med at spise nødder, jordnødder og skaldyr.

Mennesker, der er allergiske over for en bestemt fødevare vil sandsynligvis også være allergiske over for andre lignende fødevarer. Hvis du er allergisk over for rejer, for eksempel, bør du også undgå at spise krabber, hummer og krebs, siger NIAID. Denne "krydsreaktivitet" også kan forekomme mellem forskellige typer af allergi. En person, der er allergiske over for ragweed kan udvikle allergi symptomer, når de spiser meloner løbet ambrosia sæson. Ligeledes kan en person allergisk over for birkepollen også udvikle allergiske symptomer, når de spiser et æble skræl.

Beskæftiger sig med en allergi

Tage disse skridt til at holde bivirkninger til mad fra herskende dit liv:

 • Besøg din læge. At diagnosticere en fødevareallergi, vil din sundhedspleje udbyder tage en detaljeret historie, der vil omfatte den type symptomer, når de opstod og fødevarer, spist før symptomerne opstod.

 • Hold en fødevare dagbog. Hold regnskab med, hver gang du har en bivirkning, herunder dato og klokkeslæt, type og sværhedsgrad af symptomer, og hvad du husker laver og spiser i de foregående seks timer. Gennemgå dagbog med din læge.

 • Undgå fødevarer, der udløser din allergi, når de er identificeret. Lær de forskellige navne på de fødevarer, som du er allergisk, så du kan identificere dem på fødevaremærker. For eksempel kan mælkeprodukter kaldes "kaseinater" æg kan kaldes "albumin" peanuts kan kaldes "jordnødder". Ingen medicin eksisterer for at helbrede en fødevareallergi. I nogle tilfælde, hvis du undgår en fejlende mad længe nok - måske i flere år - din krop kan miste sin følsomhed over for det.

 • Lad folk vide, at du har en fødevareallergi. Venner, familie og andre, der kan tjener du mad behøver at vide om din allergi. Spørg om menuen før bestilling fødevarer i restauranter, hvis du tror, ​​at de kan indeholde fødevarer, som du er allergisk.

 • Vær forberedt til nødstilfælde. Hvis du eller dit barn er i fare for en livstruende allergisk reaktion, så spørg din læge, hvordan man reagerer i tilfælde af en nødsituation. Forklar familiemedlemmer eller skolepersonale, hvordan man genkender og håndterer alvorlige reaktioner. Hvis foreskrevet, bære en levering af adrenalin at vende anafylaksi på alle tidspunkter. Lær dig selv og andre, hvordan man bruger det.

Mere om anafylaksi

Anafylaksi kan forekomme inden for minutter til to timer efter at have spist problemet fødevarer. Symptomerne kan variere fra mild til livstruende. Reaktionen kan begynde med en prikkende fornemmelse, kløe eller metallisk smag i munden, siger NIAID. Symptomerne kan derefter blive gradvist værre, nogle gange tager kun få minutter at gå videre. I andre symptomer kan opstå, lethed og derefter vende tilbage to til tre timer senere. Dette kaldes en tofaset reaktion.

Enhver anafylaktisk reaktion bør behandles som en medicinsk nødsituation. Adrenalin gives som behandling, fordi det hjælper med at forhindre progression af symptomer. Adrenalin er tilgængelig ved recept, hvis du har fået ordineret denne medicin, skal du tage det med dig på alle tidspunkter. Antihistaminer og steroider også kan gives som behandling, men aldrig i stedet for adrenalin, fordi disse medikamenter ikke vende symptomer på anafylaksi, siger NIAID.