Tusgen

Diagnosticering gigt

Diagnosticering gigt er en betydelig udfordring for enhver læge på grund af det store antal af sygdomme, der kan forårsage fælles ubehag og fordi der er sjældent tester til rådighed til at etablere en endelig diagnose. Derfor skal en læge er stærkt afhængige af din beskrivelse af symptomer og andre relevante oplysninger, plus en fysisk undersøgelse. Det er derfor, du skal forberede din udnævnelse ved at lave en liste over dine symptomer og de omstændigheder, hvorunder de forekommer. Har du opdager dem under eller efter en bestemt aktivitet? Eller første ting om morgenen?

Primær pleje læger kan normalt bestemme på det første besøg, om problemet er en form for gigt eller andre muskuloskeletale problem. Men det kan tage flere besøg til din læge til at lave en mere specifik diagnose. Mens denne forsinkelse kan være frustrerende for patienten og familien, kortlægning løbet af dine symptomer er ofte den eneste måde, en læge kan præcist diagnosticere gigt.

Din sygehistorie

Dine symptomer - hvad de er, når de først begyndte, og hvordan de har ændret sig over tid - give potente fingerpeg om gigt er inflammatoriske eller ikke-inflammatoriske. Din læge bliver nødt til at vide om følgende:

 • type ledsymptomer (såsom smerte eller stivhed)

 • effekt af aktivitet (såsom øget smerte eller lindring af stivhed under eller efter en bestemt aktivitet)

 • generelle mønster af ledsymptomer (begyndte gradvist eller pludselig forværret over tid eller opholdt sig om det samme, udvandrede fra et led til et andet, eller svinget i intensitet)

 • andre symptomer ( feber, træthed, vægttab, hudproblemer, tarmproblemer)

 • hændelser, der forekom tæt på tidspunktet symptomerne først dukkede (såsom viral sygdom, bakteriel infektion, skade, vaccination ny medicin, eller ændring i aktivitet)

 • tidspunkt på dagen, ledsymptomer er værst (langvarig morgenstivhed tyder inflammatorisk gigt, nat smerter er mere typisk for ikke-inflammatoriske ledsygdom)

 • nærvær eller fravær af ledhævelse, rødme eller varme

 • tidligere episoder af lignende symptomer

 • familie historie af gigt eller reumatiske sygdomme.


Smerter og stivhed

I reumatiske sygdomme, smerter og stivhed går hånd i hånd. Smerte er en subjektiv oplevelse, der ofte er vanskeligt for folk at beskrive, kvantificere, eller endda lokalisere. Kronisk artritis producerer ømme smerter, når de angrebne led flyttes, i modsætning til den brændende eller prikkende smerte relateret til bevægelse, der kendetegner neurologiske lidelser. De fleste mennesker kan beskrive placeringen af ​​smerter i de små led, såsom hænder og fødder. Men med store led, smerten er generelt mere diffus og kan udstråle, hvilket gør det svært at lokalisere. For eksempel kan hofteslidgigt forårsage smerte i lysken, lår, balder, eller knæ.

Folk beskriver ofte vage muskelsmerter som stivhed, men reumatologer bruger udtrykket mere specifikt til fælles ubehag, når en person forsøger at flytte: stivhed er tendensen til en fælles ikke at bevæge sig let og kan være fremtrædende, selv når ledsmerter er ikke. Varigheden af stivhed om morgenen eller efter en periode med inaktivitet kan hjælpe lægerne skelne slidgigt fra leddegigt og andre typer af gigt.

Mild morgenstivhed er almindelig i slidgigt og forsvinder efter et par minutter af aktivitet. Sommetider mennesker med slidgigt mærke mere stivhed i løbet af dagen efter hvile i en time eller deromkring. Ved reumatoid arthritis, men morgenstivhed kan ikke begynde at forbedre i en time eller længere. Lejlighedsvis, morgenstivhed er det første symptom på rheumatoid arthritis.

Arten og varigheden af ​​dine ledsymptomer kan være nyttig. For eksempel, smerter og stivhed, der udvikler sig gradvist og intermitterende over flere måneder eller år tyder slidgigt. Leddegigt eller anden inflammatorisk gigt kan forårsage smerte, stivhed og træthed, der forværres over flere uger eller et par måneder. I modsætning hertil pludselig smerte er mere sandsynligt et resultat af skade eller brud, og smerte, intensiveres over flere timer er typisk for bakteriel infektion eller gigt.


Fysisk undersøgelse

Fordi mange andre lidelser kan maskerade som gigt, en komplet fysisk undersøgelse er en nødvendig del af den diagnostiske proces. Under dit besøg, lægen ure, hvordan du bevæger dig og ser på leddene for abnormiteter. Lægen flytter dine led gennem deres sortiment af bevægelse til at afsløre eventuelle smerter, modstand, usædvanlige lyde eller ustabilitet. Lægen får også oplysninger fra en visuel vurdering af, hvordan du bruger dine led, og så bede dig om at tage et par skridt, flytte dine hænder og arme, og så videre.

Hævelse. En betændt ledhinden ofte producerer mild ledhævelse. Folk kan beskrive en følelse af trykken eller fylde inde i leddet, eller det kan føle bud. Læger beskriver fælles som følelse "sumpet" eller blød at røre ved. Markeret hævelse normalt indikerer overdreven ledvæske, et tegn på betændelse eller måske blødning ind i fugen.

Udvidelse. Udvidelsen af en fælles er ikke det samme som hævelse. Bony udvidelse uden ledhævelse føles hårdt at røre ved og er normalt ikke bud. Denne konstatering er typisk for slidgigt, selvom det også kan forekomme hos mennesker, der ikke har ledsmerter og som en konsekvens af andre fælles sygdom, såsom rheumatoid arthritis.

Begrænset bevægelse Læger vurderer fælles mobilitet på to måder:. Aktiv vifte af bevægelse, hvor den pågældende person frivilligt bevæger leddene, og passiv vifte af bevægelse, hvor eksaminator bevæger persons leddene. Ved at sammenligne aktiv og passiv bevægelse, kan lægerne ofte afgøre, om årsagen er muskelsvaghed, bursitis eller tendinitis (i hvilket tilfælde fælles har bredere vifte af bevægelse under passiv bevægelse), eller om problemet er med den fælles selv. Læger lytte og føler for krepitation, en knasende eller knitrende fornemmelse og lyd forårsaget af ru overflader gnider sammen inde i leddet.

Spine fleksibilitet. At evaluere rygsøjlen fleksibilitet, kan lægen bede dig om at stå og uden at flytte dit bækken, bøjede sig frem, som om at røre dine tæer, bøje bagud, magert fra den ene side til den anden, og vride overkroppen fra side til side.

Hvornår skal se en læge

Da gigt er normalt ikke en medicinsk nødsituation, kan du planlægge en rutine aftale for evaluering. Men visse situationer og symptomer kræver øjeblikkelig opmærksomhed. Heriblandt

 • fælles skade, specielt hvis det fælles ikke kan fungere, eller der er en følelse af ustabilitet (kan kræve ortopædisk behandling)

 • ledsmerter ledsaget af feber, udslæt eller andre systemiske tegn, såsom træthed, hovedpine eller vægttab (kan indikere andre autoimmune sygdomme, kroniske infektioner eller kræft)

 • svære smerter i en eller nogle få samlinger (kan indikere fælles infektion eller gigt)

 • neurologiske symptomer, såsom følelsesløshed eller smerter i hænder eller ben, udstrålende fra halsen eller i lænden (kan indikere nerve kompression).


Diagnostiske undersøgelser

I de fleste typer af gigt, kan laboratorieforsøg og x-stråler eller andre billeddiagnostiske teknikker være nyttige, men i sig selv sjældent give tilstrækkelig information til lægerne at etablere en specifik diagnose. Men der er undtagelser. En bakteriel infektion af det fælles, gigt, og pseudopodagra kan diagnosticeres ved at fjerne og teste en prøve af ledvæske (se "arthrocentesis"). X-stråler er lejlighedsvis diagnostiske så godt. For eksempel kan x-ray abnormiteter i bækken og ryg afslører ankyloserende spondylitis (se "Diagnosticering ankyloserende spondylitis").

Blodprøver

Læger ofte bestille en komplet blodlegemer og blod kemi tests for at lede efter tegn på systemiske sygdomme, herunder anæmi og infektion.

Antistof-test. Denne test afslører forskellige antistoffer, hvis tilstedeværelse kan foreslå bestemte typer af gigt. Når leddegigt er en mulighed, mange læger bestille en test for reumatoid faktor, et antistof, der er til stede i 70% til 80% af mennesker med leddegigt. Men testen er ikke endelig, så ofte en anden, nyere blodprøve, den anticitrullinated cykliske protein (anti-CCP) test, vil normalt blive bestilles så godt (se "Blodprøver for leddegigt "). Antistof-test findes også for andre typer af gigt. Når lupus er en overvejelse, for eksempel, vil lægerne ofte bestille en blodprøve til påvisning af antinukleære antistoffer.

. Blodsænkning og blod niveau af C-reaktivt protein Disse blodprøver er generelle målinger af betændelse af nogen art: Jo højere resultat, jo mere alvorlig er inflammation. De fleste mennesker med slidgigt har normale værdier, men dem, der har inflammatoriske sygdomme, såsom rheumatoid arthritis, normalt har forhøjede niveauer (se "Blodprøver for rheumatoid arthritis").

Serumurinsyre test. Denne test måler niveauet af urinsyre i blodet, som er sædvanligvis forhøjet hos personer med gigt (se "Diagnosticering gigt ").

Andre blodprøver. En persons historie kan indikere behovet for at teste for Lyme sygdom eller andre infektioner, som kan forårsage reaktiv arthritis og andre typer af smitsom arthritis.

Nyttige tip

En smerte helhed er nyttigt. For to uger forud dit lægebesøg, føre et register over din smerte, dens intensitet, varighed,-kendetegn og enhver handling, der gør det værre eller bedre. Din læge vil bruge disse oplysninger i diagnose.


Imaging tests

Læger kan bestille en eller flere billeddannende undersøgelser for bedre at vurdere dine led. Den type test bestilt afhænger af den formodede diagnose.

X-stråler. De fleste former for gigt kan forårsage fælles abnormiteter synlige på røntgenbilleder (se figur 4). Men i de fleste tilfælde ikke kan påvises sådanne ændringer, før måneder efter starten af ​​sygdommen. Undertiden ændringer er rimeligt specifik og foreslå en særlig form for arthritis. I andre tilfælde er de mere generelt. For eksempel er skader knogle (kaldet erosion) ofte findes i leddegigt og kan forekomme i gigt, men skaden fra hver årsag adskiller nok i udseende, at en radiolog normalt kan fortælle dem fra hinanden.

Ofte ændringer afsløret i røntgenbilleder bære lidt forhold til de faktiske symptomer, især i slidgigt. En x-ray, der viser store knogle Sporer på fingerleddene kan tilhøre en kvinde med lejlighedsvis mild ømme i hendes hænder, mens en x-ray afslører langt mindre dramatisk abnormiteter kan være, at en kvinde, der ikke længere kan have på grund af hånd smerter.

I de tidlige stadier, kan slidgigt og leddegigt synes ganske anderledes på røntgenundersøgelse, men senere kan de se ens. I rheumatoid arthritis, den pannus (betændt væv) udhuler brusk, og i mange tilfælde ledskader i sidste ende fører til sekundær slidgigt, selv efter betændelse aftager.

Magnetic resonance imaging (MRI). Ved vurdering af patienter med ledproblemer, denne test er det nyttigt at vurdere bløde væv, brusk, sener og ledbetændelse. Det er også ganske god til rygmarven og nerve rod kompression, som kan være forårsaget af spondylitis eller degenerative disk sygdom. MR er blevet brugt til at hjælpe med at diagnosticere leddegigt (se "Diagnosticering leddegigt").

Ultralyd. Denne teknik bruger lydbølger til at vurdere væske i blødt væv og abnormiteter i muskler eller sener. Mange læger er allerede ved hjælp af ultralyd til at identificere inflammation og ledskader og vejlede procedurer såsom arthrocentesis (til højre). Forskere studerer hvorvidt ultralyd også kan afsløre erosioner i leddegigt og andre typer af gigt.

Computertomografi (CT). CT-scanning bruges et roterende røntgenrør til huse i en doughnut-formet maskine til at tage tynde, x-ray skiver af din anatomi. En computer, så samler disse skiver i et tredimensionalt billede. Læger lejlighedsvis bestille CT-scanninger til at vurdere samlinger for skjulte brud, revet brusk og andre strukturelle abnormiteter.

Figur 4: slidgigt i hoften

Slidgigt i hoften

Denne x-ray eller røntgenbillede, viser osteoartrotiske ændringer i venstre hofte. Den normale "kugle-i-sokkel" form er mærkbart forværret.


Arthrocentesis

I denne diagnostiske procedure, som er mest almindeligt udføres, når en person udvikler pludselig eller uforklarlig ledhævelse, en læge anvender en nål til at fjerne nogle af synovialvæsken til undersøgelse. Overskydende ledvæske kan indikere en bakteriel infektion i leddet, krystal aflejringer, skade, blødning i leddet, eller synovial inflammation. I tilfælde af relativt mild kronisk gigt, kan arthrocentesis hjælpe med at skelne mellem slidgigt og inflammatoriske ledsygdom, og det kan bidrage til at indsnævre de diagnostiske muligheder og guide behandling.

Læger kan ofte få en god idé om, hvorvidt problemet er provokerende ved fremkomsten af ​​væsken. Normalt er det gennemsigtigt og bleg-til-medium gul. Betydelig inflammation kan producere en dyb gul eller grønlig-gul uigennemsigtig væske. Skyet fluid kan være et tegn på krystaller eller infektion.

En laborant undersøger væske under et mikroskop for krystaller, som indikerer gigt eller lignende lidelser. Din læge kan anmode om andre laboratorieundersøgelser på væske, såsom en hvide blodlegemer, et stort antal af hvide blodlegemer kan indikere enten infektion eller alvorlig betændelse. Arthrocentesis selv er ofte en fordel, fordi fjerne nogle af de overskydende ledvæske kan lindre smerter og tryk.