Tusgen

Gigt - fra myte til virkeligheden

Der er masser af medicinske "myter" om gigt:

 • Sprængning din knoer forårsager gigt.

 • Gigt er en sygdom i de rige og kongelige.

 • Koldt vejr forårsager gigt.

Så vidt vi ved, er hver af disse udsagn er usande. Men alle tager det er sund medicinsk forskning til at omdanne en medicinsk myte i medicinsk sandhed.

Gigt er et godt eksempel. Der er meget, vi ikke ved om denne sygdom, herunder dens årsager eller risikofaktorer. Men efterhånden som vi lærer mere gennem forskning, kan hvad der virker som en langt ude tilslutning i dag vise sig at være en accepteret risikofaktor i morgen.

Følgende risikofaktorer for gigt kan lyde som myter, men der er tegn på at de er sande.

Kaffe og rhematoid arthritis

Nylige undersøgelser tyder på, at indtag af kaffe kan have en indvirkning på risikoen for leddegigt (RA). For eksempel:

 • I 2000 viste en undersøgelse viste, at folk, der drak fire eller flere kopper kaffe hver dag havde en slående øget risiko for at have en unormal antistof, reumatoid faktor i deres blod. Dette antistof er stærkt forbundet med leddegigt. Forskerne konkluderede, at kaffe indtag kan øge risikoen for at udvikle denne form for gigt.

 • En undersøgelse fra 2002 af mere end 31.000 kvinder i Iowa fandt, at drikke mindst fire kopper koffeinfri kaffe hver dag øget risiko for at udvikle leddegigt. Kvinder drikker koffeinholdige kaffe havde ingen øget risiko, mens de drikker mindst fire kopper te dagligt havde en nedsat risiko for RA.

 • En undersøgelse fra 2006 af patienter diagnosticeret med leddegigt i Danmark fandt, at høje indtag af kaffe (mindst 10 kopper om dagen), var forbundet med en mere alvorlig form for leddegigt.

 • En undersøgelse fra 2003 af mere end 80.000 kvinder, i mellemtiden, fundet noget bevis for en sammenhæng mellem RA og kaffe (koffeinfri eller almindelig) eller te forbrug.

Disse resultater er ikke afgørende. Så vil vi brug for mere forskning for bedre at forstå konsekvenserne af at drikke kaffe (eller te) på risikoen for leddegigt.


Rygning og rhematoid arthritis

I løbet af de sidste mange år har en række undersøgelser etableret en fast forbindelse mellem rygning og RA:

 • En undersøgelse fra 2002 blandt kvinder i Iowa (samme gruppe nævnt ovenfor vedrørende indtag af kaffe) fandt, at rygning øger risikoen for RA, men at tidligere rygere, der holder op i mindst 10 år, ikke var en øget risiko.

 • En undersøgelse fra 2006 af folk med tidlig RA fandt, at rygning var forbundet med mere ledskader, hurtigere progression af gigt eller flere led, der berøres.

 • En anden undersøgelse fra 2006 knyttet cigaretrygning med en mere alvorlig form for leddegigt.

 • I en undersøgelse af næsten 15.000 mennesker med leddegigt, rygestop var forbundet med en forbedring i arthritis.

På grund af disse og efterfølgende undersøgelser, er rygning nu betragtes som en risikofaktor for RA.


Amning og leddegigt

Så godt som amning er for nyfødte, kan der være yderligere fordele for nye mødre: en reduceret risiko for RA.

En undersøgelse i 2004 viste, at jo længere en kvinde ammet, jo lavere er risikoen for leddegigt.

En anden undersøgelse af forskellige forfattere, der er offentliggjort i 2008 kom til en lignende konklusion. Forskerne fandt, at kvinder, der ammede i 13 måneder eller længere havde halvdelen af ​​risikoen for RA som kvinder, der ikke ammede. Forfatterne foreslog, at hormoner stimuleres ved amning kan forklare observationen.


Graviditet og rhematoid arthritis

Kvinder med RA ofte mærke en markant forbedring i deres fælles symptomer under graviditeten. Nylige undersøgelser bekræfter dette, herunder en 2008 landsdækkende undersøgelse i Nederlandene.

Visse medikamenter, såsom methotrexat, kan skade fostret, så det er heldigt, at RA forbedrer ofte under graviditeten. Det ofte giver kvinder med RA at nedsætte eller ophæve potentielt skadelige medicin eller at skifte til mildere medicin, der er sikrere for barnet.


Kost og gigt

Forbindelsen mellem alkoholindtag og gigt er blevet anerkendt i århundreder. Men først for nylig har andre kosten forbindelser til gigt er blevet anerkendt:

 • En undersøgelse fra 2004, der undersøgte mere end 47.000 mænd fandt, at spise en masse af kød og skaldyr øgede risikoen for at udvikle gigt, mens man spiser mejeri var beskyttende.

 • I 2007 forskere i Canada offentliggjort en undersøgelse, der forbinder langvarig indtag af kaffe med en reduceret risiko for gigt.

 • En 2008 undersøgelse konkluderede, at drikke fruktose læskedrikke sødet øgede risikoen for at udvikle gigt.


Den nederste linje

Sygdomsrisiko og sværhedsgraden kan ændres af faktorer, der synes usandsynligt, at noget. Bare 20 år siden, kan følgende udsagn er blevet afvist som myte, fordi ingen af ​​dem var veletableret eller bevist:

 • Kaffe og rygning kan øge risikoen for leddegigt, mens du ammer, kan være beskyttende.

 • Kvinder med leddegigt kan forbedre, mens gravid.

 • Kaffe-og mejeriprodukter kan sænke gigt risiko, mens kød, skaldyr og læskedrikke sødet kan øge den.

Dette blot tjener til at minde os: Før diskontering en idé, der kan lyde aparte, er det vigtigt at erkende, at høj kvalitet medicinsk forskning kan fremme gårsdagens medicinsk myte til nutidens medicinsk kendsgerning.