Tusgen

Gigt oversigt

Ifølge CDC, næsten 47 millioner mennesker i os har en form for gigt eller kroniske ledsymptomer.

Den mest almindelige form for gigt, slidgigt, er en kronisk, degenerative joint sygdom, der påvirker midaldrende og ældre voksne. Det er karakteriseret ved nedbrydning af ledbrusk.

Typer af gigt

Gigt, som bogstaveligt betyder betændelse i en fælles, refererer til mere end 100 forskellige sygdomme, der forårsager smerter, stivhed og hævelse i leddene eller andre støttende kroppens strukturer, såsom muskler, sener, ledbånd og knogler. Ud over slidgigt, andre udbredte former for arthritis er fibromyalgi, en kronisk, udbredte smerter i muskler og blødt væv omkring leddene i hele kroppen, og rheumatoid arthritis en inflammatorisk sygdom, der involverer foring af leddet.

Leddene er de områder, hvor to knogler mødes. De fleste samlinger er mobile, så knoglerne til at flytte. Selvom slidgigt kan forekomme i alle led, er det normalt påvirker hænder, knæ, hofter eller ryg.

Brusk er en type af væv, der dækker overfladen af en knogle ved et led. Det hjælper med at reducere friktionen bevægelighed i en joint. I slidgigt, brusken i leddet slides ned. Som et resultat heraf kan knogleenderne tykkere, danner benede vækster eller sporer, der interfererer med fælles bevægelse. Desuden kan bits af knogle og brusk flyde i det fælles rum, og væskefyldte cyster kan dannes i knoglen, hvilket begrænser fælles bevægelse.

Årsager

Slidgigt opstår i de fleste mennesker som de bliver ældre, men det kan også forekomme hos unge mennesker som følge af skader eller overanstrengelse. Det kan klassificeres som primær eller sekundær. Primær slidgigt har en ukendt årsag, mens sekundær slidgigt er forårsaget af en anden sygdom, infektion, skade eller deformitet.

Risikofaktorer

Flere risikofaktorer er forbundet med slidgigt, herunder følgende:

  • Arvelighed: Let fælles fejl eller genetiske defekter kan bidrage til udviklingen af slidgigt.

  • Fedme: Overvægt kan lægge unødig stress på sådanne samlinger som knæene.

  • Traumer / overforbrug: Betydelig skade på en fælles, såsom knæ, kan senere resultere i slidgigt. Traumer kan også skyldes gentagne overforbrug eller misbrug.

Diagnose og behandling

Ud over en komplet sygehistorie og fysisk eksamen, den mest almindelige måde en læge diagnosticerer slidgigt i en fælles er af X-ray. Målene for behandlingen er at reducere ledsmerter og stivhed og forbedre fælles bevægelse. Behandlingen kan omfatte aerobe og styrke øvelser, varmebehandling, fysisk og ergoterapi, vægt vedligeholdelse, medicin, eller fælles operation.