Tusgen

Reaktiv arthritis

Hvad er det?

Reaktiv arthritis er en sjælden sygdom, der forårsager inflammation i leddene og i mange tilfælde andre områder, navnlig i urinvejene og øjne. Det er udløst af en infektion, som regel ved en seksuelt overført organisme eller af visse gastrointestinale bakterier.

Den mest almindelige infektion forårsager reaktiv arthritis er den seksuelt overførte sygdomme (STD) klamydia. Reaktiv arthritis kan også være forårsaget af gastrointestinal infektion fra bakterier såsom salmonella, Shigella, Campylobacter eller Yersinia, infektioner, som kan forårsage diarré og opkastning. Disse bakterier ofte findes i forurenet mad eller vand. Selv om disse infektioner er almindelige, reaktiv arthritis er ikke. Forskerne mener, at mennesker, der udvikler reaktiv arthritis har en vis genetiske makeup. Støtte til teorien om, at genetiske makeup er en risikofaktor, omkring 50% af mennesker med reaktiv arthritis bære et gen kaldet HLA-B27, sammenlignet med 8% af den almindelige befolkning.

Reaktiv arthritis menes at være en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at kroppens immunsystem fejlagtigt angriber sine egne væv. I dette tilfælde er immunsystemet jolted til handling af en infektion, men fortsætter med at angribe efter infektionen er forsvundet.

Reaktiv arthritis typisk omfatter gigt, øjenbetændelse (conjunctivitis eller uveitis) og betændelse i urinrøret (urethritis). Men nogle mennesker udvikler kun en eller to af disse. Reaktiv arthritis er mest almindelig hos personer i alderen mellem 20 og 40, med en prævalens på ca 0,03% (30 per 100.000).

Symptomer

Symptomerne forekommer normalt inden for et par uger efter nogen har haft klamydia eller en diarré-infektion. De fleste mennesker føler sig lidt træt og har en svag feber, selv om et par har høj feber, betydelig træthed og vægttab. Andre tidlige symptomer omfatter muskelsmerter, stivhed og lav rygsmerter med udstråling til balder og lår. Tilbage ubehag normalt bliver værre, når du sidde eller ligge stille og bliver bedre, når du bevæger dig rundt. Gigt begynder pludseligt og normalt påvirker en eller flere led, især knæ, ankler, fødder eller håndled. Folk har ofte smerter på bagsiden af ​​en ankel eller ømhed på bunden af ​​en hæl (fra inflammation på det sted, hvor en sene tillægger en knogle).

Symptomerne varierer afhængigt af, hvad andre områder af kroppen er betændte:

 • Gigt - Ledsmerter, hævelse, begrænset bevægelse, især af ankler, knæ, fødder og mindre almindeligt af håndled, fingre eller andre leddene senesmerter, lav rygsmerter, hævelse i en finger eller tå

 • Conjunctivitis - Rødme nær en øjenlåg med klæbrig udflåd fra øjet, især om morgenen (oftest milde og forbigående)

 • Uveitis - rødme nær øjets iris, smerter (især når de udsættes for lys), sløret syn

 • Urethritis - Smertefuld vandladning, udflåd fra penis eller vagina

 • Dermatitis - Smertefri eller smertefulde sår i munden, en skællet udslæt på fodsålerne, inflammation på spidsen af penis

Andre symptomer er mere sjældne, herunder betændelse i prostata (prostatitis), blære (blærebetændelse) eller hjerte foring (pericarditis), og lækage af aortaklappen.

Diagnose

En læge kan mistænke du har reaktiv arthritis, når de typiske symptomer, efter at du havde en infektion. Din læge vil undersøge dig og vil bestille billeddannende undersøgelser såsom røntgenbilleder af bækken eller lavere rygsøjlen. Din læge kan fjerne væske fra et smertende led med en nål, så det kan undersøges i et laboratorium. Væske fra en inflammeret led vil indeholde et højt antal hvide blodlegemer, men der er ingen påviselig infektion i leddet.

Der er ingen enkelt test, der kan bekræfte diagnosen. Din læge vil diagnosticere reaktiv arthritis baseret på din historie for infektion, dine symptomer og den fysiske eksamen. Tests kan udføres for at kontrollere for andre sygdomme, der kan forårsage ledbetændelse, såsom en infektion eller gigt.

Forventet varighed

Af grunde, der endnu ikke er kendt, reaktiv arthritis bliver nogle gange bedre på egen hånd over et antal måneder eller år. Men det er ofte kronisk (langvarig), og behandling kan være nødvendig på lang sigt, selv for en menneskealder.

Forebyggelse

Der er ingen måde at forhindre reaktiv arthritis, men infektioner, der kan udløse det kan forhindres. Du kan hjælpe til at forebygge gastrointestinale infektioner ved korrekt madlavning og vask dine hænder grundigt efter kontakt med dyr, og før tilberedning af mad. Du kan forhindre kønssygdomme ved at praktisere sikker sex.

Behandling

Valget af behandling for reaktiv arthritis, afhænger af dine specifikke symptomer. Hvis du stadig har den infektion, vil Deres læge ordinere antibiotika, normalt for syv til 10 dage. Nogle læger behandle klamydia infektioner med antibiotika så længe tre måneder. Et begrænset antal undersøgelser har vist, at denne længere behandling hjælper til at forhindre reaktiv arthritis, men behandlingen forbliver kontroversiel. De seksuelle partnere en person med nyligt diagnosticeret klamydia, bør også behandles.

For mild arthritis, en non-steroide anti-inflammatorisk lægemiddel (NSAID) med eller uden en smertestillende såsom acetaminophen kan (Tylenol og andre mærker) være nok. For mere svær leddegigt, kan injektioner af kortikosteroider i det betændte fælles lindre smerter, selvom relief er ofte midlertidig. Andre medikamenter, der kan være nyttige omfatte dem, der anvendes til behandling af leddegigt, såsom sulfasalazin, hydroxychloroquin eller methotrexat (alt sælges som generika). Læger normalt ikke ordinere medicin, kaldet kortikosteroider, der anvendes til behandling af leddegigt, fordi de normalt ikke arbejde så godt for reaktiv arthritis. Nyere medicin anvendes til behandling af leddegigt kan også anvendes, herunder injicerbar adalimumab (Humira), etanercept ( Enbrel ) eller infliximab ( Remicade ). Kirurgi for at erstatte en fælles kan hjælpe svær leddegigt, der ikke reagerer på medicin.

Det er vigtigt at skabe balance mellem hvile og motion. Cykling og svømning, for eksempel, kan bidrage til at reducere stivhed og holde den fælles bevægelse. Din læge kan henvise dig til en fysioterapeut, ergoterapeut eller ortopæd. Benskinner, skoindlæg eller seler kan yde nødhjælp på måder at medicin ikke kan.

For de andre manifestationer af sygdom, behandlingsmuligheder omfatter:

 • Kortikosteroid creme eller salve til udslæt, er vigtig tilsyn af en hudlæge, især hvis udslæt involverer penis eller ansigt

 • Kortikosteroid dråber, injektioner eller piller til uveitis

 • NSAID eller andre smertestillende midler til urinvejene inflammation (urethritis)

Plejen af ​​mennesker med reaktiv arthritis bør koordineres af deres praktiserende læge med regelmæssig kontrol af relevante specialister, som kan omfatte en hudlæge, øjenlæge, reumatolog eller urolog.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge, hvis du har symptomer på reaktiv arthritis, såsom ledsmerter, hævelse, begrænset bevægelse, røde eller smertefulde øjne, eller smertefuld vandladning. Hvis du bemærker smerter eller brændende med vandladning, eller en udledning fra penis eller vagina, ringe til din læge med det samme. Lad din læge, hvis du har diarré, der er persistent, blodig eller forbundet med smerter.

Prognose

Med terapi, udsigterne for reaktiv arthritis er god, selv om sygdommen er ganske variabel. Svære tilfælde kan være forbundet med betydelig ledskader, problemer med synet og andre invaliderende manifestationer, mens andre tilfælde er meget mildere og kun sporadisk generende. Risikofaktorer for mere alvorlig sygdom omfatte en eller flere af følgende:

 • Mandlige køn

 • Kønssygdom (snarere end tarm-infektion)

 • Sacroiliac eller hofteleddet involvering

 • Hævelse af en finger eller tå

 • Blodprøver viser tegn på markant krop-dækkende inflammation

 • Tilstedeværelse af genmarkør, HLA-B27

 • Dårlig respons på initial behandling