Tusgen

Cøliaki

Cøliaki fakta

Cøliaki er en arvelig lidelse, der forstyrrer optagelsen af ​​næringsstoffer fra maden. Når folk med cøliaki spiser fødevarer, der indeholder gluten, deres immunsystem reagerer ved at beskadige tyndtarmen. Lær mere om cøliaki ›

Symptomerne på cøliaki

Cøliaki er en genetisk sygdom, der påvirker dit fordøjelsessystem og skader din tyndtarmen. Hvis du har cøliaki, din krop er følsom over for gluten og dit immunsystem reagerer unormalt på fødevarer, du spiser, der indeholder gluten. Gluten er et protein, der findes i fødevarer, og produkter, der indeholder visse kornsorter, såsom hvede, havre, byg og rug.

Foring af dine tarme er lavet af mange små fingerlike bump, kaldet villi, som er ansvarlige for at fordøje og absorbere næringsstoffer. I cøliaki, villi flade ud og beskadiges eller ødelægges, når de udsættes for gluten. Dette nedsætter mængden af ​​overfladeareal, der er tilgængelig til at fordøje og absorbere næringsstoffer i tyndtarmen.

Lær mere om cøliaki ›

Cøliaki: mere udbredt end du tror

Antag, at du eller en ven har hyppig abdominal nød, oppustethed og andre symptomer, der synes at puslespillet læger.

I dag, mener eksperter disse læger bør overveje cøliaki. Også kendt som cøliaki sprue, kan denne sygdom forårsager en række symptomer og problemer. Blandt dem: diarré, forstoppelse, oppustethed, abdominal smerte, træthed, irritabilitet, infertilitet hos kvinder, depression og anæmi.

Lær mere om hvordan cøliaki kan skade fordøjelsen ›

Gluten intolerance

Mennesker med denne sygdom ikke kan tåle gluten, et protein i hvede, byg og rug. Når gluten er forbrugt, kroppens immunsystem angriber slimhinden i tyndtarmen, som er dækket med bittesmå små finger-lignende fremskrivninger kaldet villi. Disse villi, som absorberer næringsstoffer fra mad, bliver ødelagt. Resultatet er en glat tarm foring, der absorberer færre næringsstoffer. Venstre ubehandlet, kan cøliaki forårsage fejlernæring, osteoporose, vitamin-og mineralmangel, barnløshed, tarmkræft og andre helbredsproblemer. Skaderne skrider langsomt og kan begynde på alle alderstrin.

Symptomerne varierer meget, med ingen "typiske" symptomer, størrelsen af ​​tarmen påvirkes, og graden af ​​fejlernæring påvirke sværhedsgraden af ​​symptomerne. De kan omfatte tilbagevendende abdominal oppustethed og smerte, kronisk diarre, vægttab, lys afføring, muskelkramper, forsinket vækst hos børn og uforklarlige anæmi. Da disse symptomer er de samme som for andre sygdomme kan diagnose være vanskeligt og ofte forsinket. Diagnose kræver som regel din sundhedspleje udbyder beder om detaljerede oplysninger om din sygehistorie og symptomer. Kan også være nødvendigt at tage blodprøver og en biopsi af tyndtarmen.

Lær mere om glutenallergi ›

Kom ud af gluten

Gluten synes at være fødevareingrediens non grata i disse dage. Bagere kommer op med opskrifter til glutenfri cupcakes og baguettes. Anheuser-Busch sælger Redbridge, en gluten-fri øl fremstillet af sorghum. Og, selvfølgelig, gange at være, hvad de er, kan du nemt glide ind i en internet hvirvel af blogs og Twittering om glutenfrie fødevarer. Det er ikke bare tale: kasseapparater ringer. Ifølge nogle skøn, har salget af gluten-fri fødevarer tredoblet siden 2004.

Gluten-fri mad er blevet mere populært, dels fordi lægerne diagnosticere flere tilfælde af cøliaki, en autoimmun sygdom, hvis symptomer er udløst af gluten, proteinindholdet i hvede, byg, rug og spelt (en gammel form for hvede, der er fange på som en helsekost). Cøliaki specialister siger at sygdommen ikke diagnosticeres så ofte som det burde være. Som et resultat, mange mennesker lider med det i årevis, ofte efter at få andre - og forkerte - diagnoser og ubrugelige behandlinger.

Lær mere om at komme ud af gluten ›

Den hvede allergi kost

Nøglen til en allergi-fri kost er at undgå alle fødevarer eller produkter, der indeholder de fødevarer, som du er allergisk. En hvede allergi er en unormal reaktion i kroppen til det protein i hvede. Hvede produkter findes i mange fødevarer. For at undgå fødevarer, der indeholder hvede, er det vigtigt at læse mærkningen.

Lær mere om hvede allergi kost ›

Cøliaki kører i familier

Cøliaki er en genetisk sygdom, der løber i familier. En person kan have sygdommen og ikke vide det, indtil det er udløst af alvorlig stress, graviditet, kirurgi, fysisk skade, infektion eller fødsel.

Lær mere om cøliaki ›