Tusgen

Eksem oversigt

Eksem, også kaldet atopisk dermatitis, er en arvelig og kronisk hudsygdom, der får huden til at klø, bliver rød, og flage.

Eksem er meget almindeligt. Mere end 15 millioner europæiske voksne og børn har eksem.

The Academy of Dermatology vurderer, at mindst 20 procent af spædbørn og børn oplever symptomer på eksem. Af børn, der har eksem, vil de fleste vise tegn på eksem i det første år af livet, og 90 procent vil vise tegn på eksem inden for de første fem år.

Risikofaktorer

Eksem oftest påvirker spædbørn eller meget små børn. De fleste børn vokser fra eksem, men i nogle tilfælde kan det igen i teenage-årene eller i voksenalderen. Derefter bliver kronisk dermatitis.

Hvis en eller begge forældre havde eksem, er der en god chance deres barn vil også. Børn er også mere tilbøjelige til at have eksem, når der er astma, allergi, høfeber, eller en fødevare allergi i familien. Forskningen har også fundet en mulig forbindelse mellem eksponering for antibiotika som et spædbarn og en øget risiko for eksem og astma i barndommen.

Årsager

Forskerne kender ikke den præcise årsag, men mange faktorer kan gøre eksem værre, herunder miljømæssige irritanter og allergier. Sygdommen har tendens til at flamme op i perioder med stress, når temperaturen er ekstremt høj eller lav, når patienten har en bakteriel infektion, eller når huden er irriteret af stoffer eller detergenter.

Fordelingen af ​​eksem kan ændre sig med alderen. Hos spædbørn og småbørn, er eksem normalt placeret på forsiden, uden for albuerne, og på knæene. I ældre børn og voksne, eksem tendens til at være på hænder og fødder, arme, og på bagsiden af ​​knæene.

Symptomer

Børn med eksem er mere modtagelige for hudinfektion. Deres ridser kan sprede bakterier eller virus i de områder af udslæt. Symptomerne på eksem kan ligne andre hudsygdomme, så det er vigtigt altid at konsultere en læge for en diagnose.

Diagnose

Ud over en fuldstændig anamnese og fysisk undersøgelse, kan blodprøver udføres for at diagnosticere eksem. En læge vil også se på patientens familie historie og personlige historie af allergi og astma. Børn født af en mor, der har allergiske sygdomme er mere tilbøjelige til eksem.

Behandling

Der er ingen kur mod eksem. Målene for behandlingen er at reducere kløe og betændelse i huden, fugter huden, og forhindre infektion. Nogle fælles anbefalinger til at håndtere sygdommen omfatter undgå kontakt med irriterende stoffer, der ikke bruger barske sæbe, og tager korte bade eller brusere med lunkent vand. I svære tilfælde kan en læge også udskrive medicin, såsom antihistaminer, steroid cremer eller orale antibiotika.