Tusgen

Endometriecancer

Endometriecancer fakta

Endometrie (livmoder) kræft opstår, når unormale, kræftceller dannes i livmoderen. Livmoderen, også kaldet livmoderen, er et hult, pæreformet organ placeret i en kvindes underliv, mellem blæren og endetarmen. Læs mere om endometriecancer ›

Symptomer: blødning efter sex

Blødning efter sex er en sygdom, hvor der er nogen form for lys til alvorlig blødning fra skeden efter vaginalt samleje. Blødning efter sex, også kendt som blødning efter samleje, kan skyldes en række sygdomme eller sygdomme, der omfatter:

  • Unormale vækster (såsom polypper eller fibromer) på livmoderhalsen eller i livmoderen

  • Abnorme celler i cervix (eventuelt forstadier celler)

  • Infektion eller betændelse i skeden, livmoder eller livmoderhals

  • Malignitet (kræft)

  • Trauma vagina eller livmoderhals

Blødning efter sex er ikke normal. Men mange underliggende årsager til blødning efter sex, såsom vaginal tørhed og cervixdysplasi, er meget behandles, hvis de straks diagnosticeres og behandles. Behandling af blødning efter sex varierer og er skræddersyet til den enkelte sag, den underliggende årsag, sværhedsgraden af ​​symptomer, og tilstedeværelsen af ​​eventuelle komplikationer.

Lær mere om symptomer på endometriecancer ›

Typer af behandling for livmoderkræft

Behandling for livmoderkræft enten lokal eller systemisk. Lokale behandlinger fjerne, ødelægge eller kontrollere kræftceller i et bestemt område. Kirurgi og stråling er lokale behandlinger.

Systemiske behandlinger ødelægge eller kontrollere kræftceller i hele kroppen. Kemoterapi og hormonbehandling er systemiske behandlinger.

Du har måske kun én behandling. Eller du kan have en kombination af behandlinger. De almindelige typer af behandling for endometriecancer og livmoderkræft er de samme. Deres mål, orden og intensitet kan ændre baseret på den specifikke type og stadium af kræft, du har.

Kirurgi og strålebehandling er to lokale behandlinger for livmoderkræft. De arbejder til enten at fjerne eller udrydde tumoren fra livmoderen:

Lær mere om behandling af endometriecancer ›

Lever med: endometriecancer

Der er virkelig ingen måde at vide med sikkerhed, hvis du kommer til at få endometriecancer. Visse faktorer kan gøre dig mere tilbøjelige til at få denne kræft end en anden kvinde. Disse er dine risikofaktorer. Men bare fordi du har en eller flere risikofaktorer ikke nødvendigvis betyder du vil få endometriecancer. Faktisk kan du få alle de risikofaktorer, og stadig ikke få det. Eller du kan have ingen kendte risikofaktorer og stadig få det.

De fleste af de risici, der er forbundet med endometriecancer kommer fra for megen eksponering for hormonet østrogen. Østrogen og progesteron er de to hovedtyper af kvindelige hormoner. Balancen mellem disse to hormoner i din livmoder skifter hver måned i løbet af din menstruationscyklus. Disse to hormoner har brug for at være i den rette balance for din livmoder for at være sund.

Lær mere om at leve med endometriecancer ›