Tusgen

Er jeg med risiko for endometriecancer?

Der er virkelig ingen måde at vide med sikkerhed, hvis du kommer til at få endometriecancer. Visse faktorer kan gøre dig mere tilbøjelige til at få denne kræft end en anden kvinde. Disse er dine risikofaktorer. Men bare fordi du har en eller flere risikofaktorer ikke nødvendigvis betyder du vil få endometriecancer. Faktisk kan du få alle de risikofaktorer, og stadig ikke få det. Eller du kan have ingen kendte risikofaktorer og stadig få det.

De fleste af de risici, der er forbundet med endometriecancer kommer fra for megen eksponering for hormonet østrogen. Østrogen og progesteron er de to hovedtyper af kvindelige hormoner. Balancen mellem disse to hormoner i din livmoder skifter hver måned i løbet af din menstruationscyklus. Disse to hormoner har brug for at være i den rette balance for din livmoder for at være sund.

Hvis du er enig med nogen af følgende fed udsagn, du er på en øget risiko for endometriecancer. Mange af disse risikofaktorer kan være ude af din kontrol, såsom din alder eller familiens historie. Nogle risikofaktorer, såsom de typer af mad, du spiser, er faktorer, du kan kontrollere. Spørg din sundhedspleje team og dine kære til at hjælpe dig at tænke på måder, du kan få succes på at sænke din risiko.

Livmoderkræft eller tyktarmskræft kører i min familie.

Hvis flere af dine familiemedlemmer har haft livmoder, endometrie, eller tyktarmskræft, du er i større risiko for at få endometriecancer. Du har måske arvet en genetisk problem kaldet nonpolyposis kolorektal cancer (HNPCC). Du ønsker måske at tale med din læge om at have genetisk rådgivning og testning. Dette kan hjælpe med at vise dig, hvis du har en høj risiko for endometriecancer.

Jeg har brugt tamoxifen.

Tamoxifen er et stof, der anvendes til behandling af kvinder med brystkræft. Hvis du har taget tamoxifen i fem år eller mere, har du en højere risiko for at udvikle endometriecancer. Hvis du har brugt tamoxifen til behandling eller forebyggelse af brystkræft, så fortæl din læge, hvis du har nogen usædvanlig blødning fra skeden.

Jeg bruger estrogenerstatningsterapi.

Hvis du tager hormonet østrogen alene for at afhjælpe virkningerne af overgangsalderen, er din chance for at få endometriecancer øges. Hvis du har brug estrogenerstatningsterapi, diskutere bruge en kombination af østrogen og progesteron med din læge. Denne kombination hjælper med at beskytte din livmoder fra at udvikle kræft. Husk dog, at det at tage østrogen og progesteron sammen kan øge din risiko for brystkræft og blodpropper. Hvis du bruger hormonbehandling, se din læge regelmæssigt for opfølgende behandling.

Jeg har været udsat for en masse af østrogen gennem årene.

Udsættelse for overskydende østrogen øger din risiko for endometriecancer. Du kan blive udsat for for meget østrogen for nogen af ​​disse grunde.

  • Jeg er meget overvægtig. Fedtceller kan ændre andre hormoner til østrogen. Så at have mere fedt kan øge din østrogen niveau.

  • Mine perioder startede før jeg blev 12 år. Hvis du startede menstruation i en tidlig alder, er din livmoder været udsat for østrogen i længere tid end gennemsnittet. Det samlede antal år du har menstruated spørgsmål, også. Hvis dine perioder startede tidligt, men du gik igennem overgangsalderen tidligt så godt, er din risiko for at få endometriecancer ikke steget.

  • Jeg gik igennem overgangsalderen sent. Hvis du gik igennem overgangsalderen sent i dit liv, er din livmoder været udsat for østrogen i længere tid end gennemsnittet. Det samlede antal år, du menstruated spørgsmål, også. Hvis du gik igennem overgangsalderen sent, men dine perioder startede senere i dine teenagere så godt, er din risiko for at få endometriecancer ikke steget.

  • Jeg har aldrig været gravid. Under graviditeten mere progesteron er til stede. Dette hjælper med at beskytte livmoderen fra for meget østrogen. Hvis du aldrig har været gravid, end din livmoder kan have været udsat for højere niveauer af østrogen.

Jeg har diabetes.

Hvis du har diabetes, har du en større risiko for at få endometriecancer. Årsagen til denne forbindelse ikke er helt kendt. fedme og en form for diabetes er forbundet. Men selv kvinder med diabetes, der ikke er overvægtige stadig har højere endometriecancer.

Jeg spiser en kost med højt fedtindhold.

En fedtrig kost øger din risiko for flere kræftformer, herunder endometriecancer. Spise fed mad er også en hurtig vej til fedme, som er kendt for at øge din risiko for endometriecancer.

Jeg er ældre end 50 år.

Efterhånden som du bliver ældre, din risiko for at få endometriecancer stiger. De fleste tilfælde af det opstå efter overgangsalderen.