Tusgen

Impotens (erektil dysfunktion)

Hvad er det?

Impotens betyder, at en mands penis ikke får hårdt nok til at have samleje. Manden kan ikke få eller opretholde en erektion. Den medicinske betegnelse er erektil dysfunktion. Denne sygdom påvirker cirka 30 millioner mænd i Europa. Erektil dysfunktion er ikke det samme som for tidlig sædafgang, som sædafgang inden for 1 minut efter initiering af samleje.

De vigtigste årsager til erektil dysfunktion omfatter:

  • Vascular (blodkar) sygdom - erektioner ske, når blod opsamles i skaftet af penis. Vaskulær sygdom kan begrænse mængden af ​​blod, der strømmer til penis eller mængden opholder sig i penis. Begge kan resultere i problemer med erektion. Blodkar kan blive beskadiget af åreforkalkning (åreforkalkning), eller traumer. Vaskulær sygdom menes at være den mest almindelige medicinske årsag til impotens.

  • Skade nerve (neuropati) - Nerver skal arbejde normalt for en mand at få og holde en erektion. Nerver kan blive beskadiget af diabetes, dissemineret sklerose, prostata kirurgi eller skade på rygmarven.

  • Psykologiske faktorer - psykologiske problemer såsom depression, angst, skyld eller frygt kan nogle gange give seksuelle problemer. På et tidspunkt blev disse faktorer menes at være den væsentligste årsag til impotens. Læger ved nu, at de fysiske faktorer forårsager impotens i de fleste mænd med problemet. Men forlegenhed eller "ydeevne angst kan "lave et fysisk problem værre. Impotens forårsaget kun af psykologiske årsager findes hyppigst hos unge mænd.

  • Medicin - mange medikamenter forårsager problemer med seksuel funktion, herunder medicin for højt blodtryk, depression, hjertesygdomme og prostatakræft.

  • Hormonelle problemer - unormale niveauer af visse hormoner, såsom testosteron, skjoldbruskkirtel hormon og en hypofyse hormon kendt som prolaktin, kan forstyrre erektioner og sexlyst (libido). Dette er en almindelig årsag til impotens.

Symptomer

En mand med impotens enten har et problem at få en erektion eller svært ved at opretholde en. Dette forstyrrer sædvanligvis med seksuel aktivitet.

Impotens kan ske pludseligt eller gradvist. Nogle mænd langsomt mister fasthed af deres erektioner, eller hvor længe de erektioner sidste. I andre mænd, især dem, hvis impotens er i høj grad forårsaget af psykologiske faktorer, kan problemet opstå uforudsigeligt og kan forbedre på noget tidspunkt. På trods af deres vanskeligheder med erektioner, kan mænd med impotens har fortsat normal orgasme og ejakulation uden en fuld erektion.

Diagnose

Din læge vil spørge dig om din sygehistorie at lære, hvis nogen medicinske sygdomme kan være årsag til impotens, herunder vaskulære, neurologiske og hormonelle forstyrrelser. Fordi vaskulære sygdomme påvirker hele kroppen, mange mænd, der har impotens på grund af vaskulær sygdom har også en historie af hjertesygdomme, slagtilfælde eller dårlig cirkulation i benene. Neurologiske problemer kan bidrage til impotens hos mænd med en historie af diabetes og rygmarvsskader. De kan også forårsage symptomer i andre dele af kroppen, såsom følelsesløshed eller svaghed i benene. Hos mænd med unormale hormon niveauer, en reduceret sexlyst ofte ledsager impotens. Din læge vil også gennemgå den medicin, du tager, herunder over-the-counter-produkter og naturlægemidler.

Deres læge vil bede om dit sexliv, herunder spørgsmål om kvaliteten af ​​dine seksuelle relationer.

Din læge vil undersøge dig, herunder din penis og testikler, for at lede efter tegn på medicinske problemer. Dit blod kan testes for blodsukker (for at tjekke for diabetes), kolesterol og niveauer af visse hormoner.

Indimellem kan en læge bestille yderligere tests, såsom en test kaldet en natlig penis tumescens undersøgelse. Dette er en måde at bestemme, hvor ofte du får erektion, mens du sover. En anden test, som kan udføres kaldes Doppler ultralyd af blodkarrene i penis, der måler, hvor godt blodet flyder i penis.

Selvom din læge ikke kan være i stand til at give dig en særlig grund til, at du har impotens, mange af de behandlinger virker godt, uanset hvad der forårsagede problemet, så omfattende test måske ikke nødvendigt.

Forventet varighed

Hvor længe din impotens varer afhænger af, hvad der forårsager den, og hvor hurtigt din behandling begynder at virke. Det vigtige ting at huske er, at impotens kan behandles i alle aldersgrupper.

Forebyggelse

Lidt viden om, hvordan man kan forebygge impotens. Men det kan bidrage til at undgå rygning og opretholde normale blodtryk og kolesterol niveauer, fordi rygning og højt kolesteroltal kan påvirke blodkar. Mænd med diabetes bør arbejde for at holde blodsukkeret under kontrol. Fordi visse medikamenter har været forbundet med impotens, så spørg din læge om mulige bivirkninger, før du begynder at bruge en ny recept.

Behandling

Der er mange effektive behandlinger for impotens. Den mest populære er en klasse af lægemidler kaldet phosphodiesterase type 5 (PDE5)-hæmmere, som omfatter sildenafil ( Viagra ), vardenafil (Levitra) og tadalafil (Cialis). Disse stoffer, tages i pilleform op til 60 minutter før seksuel aktivitet, arbejde i cirka 70% af mændene. De er mindre effektive i mænd med neurologiske årsager til impotens, såsom nerveskader fra prostata kirurgi, diabetes eller rygmarvsskade. PDE5 medicin kan medføre mindre bivirkninger såsom rødmen og hovedpine, men de har vist sig at være sikker på de fleste mænd, herunder dem med hjertesygdomme. Dog kan PDE5 narkotika interagere med andre lægemidler og forårsage faretruende lavt blodtryk. De bør aldrig tages med nitroglycerin eller andre nitrat medicin, der almindeligvis anvendes til behandling af hjertesygdomme. Mænd med forstørret prostata, der tager alfa-blokker medicin såsom tamsulosin (Flagyl) eller doxazosin (Cardura) bør nok undgå bestemte PDE5 narkotika.

Hvis disse stoffer ikke virker eller ikke kan anvendes på grund af potentielle bivirkninger, kan din læge anbefale andre behandlinger. Det stof alprostadil (Caverject, Edex, Muse) får blodkarrene til at udvide sig. Dette kan tillade blodet at flyde mere frit i penis, hvilket fører til en erektion. Lægemidlet kan injiceres med en lille nål ind i penis eller en lille pellet (suppositorium) kan indføres i åbningen af ​​penis. Stikpiller som denne er effektiv i cirka to tredjedele af mænd. Injektioner er effektivt omkring 80% af tiden.

Tager ekstra testosteron vil ikke forbedre erektil dysfunktion. For mænd, der har unormalt lave niveauer af hormonet kan testosteron være nyttigt, fordi det kan øge den seksuelle lyst.

Psykologisk terapi såsom rådgivning, adfærdsterapi eller parrets terapi kan være effektive i mænd, hvis impotens skyldes primært psykologiske faktorer.

Mænd, der ikke er omfattet af læge-eller psykologbehandling har ofte succes med mekaniske eller proteser. Eksterne produkter, kendt som vakuum erektion enheder, er sikker og meget effektiv, men mange mænd og deres partnere finder dem utiltalende. En anden mulighed er en kirurgisk placeres penis implantat. Kun 10% af mænd med impotens vælger denne mulighed. Vascular (blodkar) kirurgi undertiden anbefales til unge, raske mænd, der udvikler impotens efter traumer til lysken. Desværre er den langsigtede succesrate på denne operation ikke kendt.

Hvornår skal kalde en professionel

Du bør tale med din læge, hvis du har problemer med at opnå eller vedligeholde en erektion over tre måneder eller mere. På grund af forlegenhed eller skam, at mange mænd med impotens ikke tale med deres læger. De håber, at problemet vil gå væk af sig selv. Selvom impotens er forårsaget af psykologiske faktorer kan få bedre på egen hånd, er behandling nødvendig, hvis problemet er forårsaget af en fysisk faktor.

Prognose

Generelt er udsigterne for mænd med impotens er fremragende. Selv om de fleste tilfælde af impotens har medicinske årsager, der ikke kan helbredes, vil mange behandlingsmuligheder genoprette seksuel funktion. Flere årsager til impotens kan helbredes, herunder impotens er forårsaget af psykiske problemer, hormonelle forstyrrelser og traumatisk skade på penis arterier.

Yderligere info

Europæisk fundament for urologiske sygdomme
1000 Corporate Blvd., Suite 410
Linthicum, MD 21090
Telefon: (410) 689-3990
Toll-Free: (800) 828-7866
Fax: (410) 689-3998
http://www.afud.org/

Europæisk urologisk forening
1000 Corporate Blvd.
Linthicum, MD 21090
Telefon: (410) 689-3700
Toll-Free (kun USA): (866) 746-4282
Fax: (410) 689-3800
http://www.urologyhealth.org/