Tusgen

Hvad du kan gøre for at forhindre åreforkalkning

Dit gode helbred har en fjende: åreforkalkning. Åreforkalkning er fælles, og dens virkninger kan være ødelæggende, der forårsager slagtilfælde, hjerteanfald og død. Den gode nyhed er, at du kan tage skridt til at beskytte dig selv fra denne sygdom.

Hvad er åreforkalkning?

Sunde arterier er ligesom rør i et nyt hus. Deres indvendige vægge er glatte og rene, hvilket gør det muligt let at transportere blodet din krop har brug for. Men arterier, ligesom rør, kan blive tilstoppet. Fedtstoffer, såsom kolesterol, kan holde sig til den indvendige vægge af en arterie. Disse aflejringer, kaldet plak, kan i sidste ende bremse eller blokere for strømmen af ​​blod. Denne blokering er åreforkalkning, og det kan påvirke ethvert medium-til store og mellemstore arterie i kroppen. Når åreforkalkning påvirker arterierne, der leverer blod til hjertet, kaldes det koronararteriesygdom.

Hvordan er kolesterol målt?

The National Heart, Lung og Blood Institute (NHLBI) anbefaler, at alle voksne ældre end 20 har deres kolesteroltal kontrolleres hvert femte år. Dette gøres med en blodprøve gjort efter faste i ni til 12 timer. Testen bør omfatte total kolesterol, LDL ("dårlige") kolesterol, HDL ("god") kolesterol og triglycerider. NHLBI siger, at din LDL-niveau bør være mindre end 100 mg / dl, hvis du er i høj risiko for hjertesygdomme. Din total kolesterol skal være mindre end 200 mg / dl, og din HDL bør være større end 40 mg / dl.

Er jeg i fare?

Disse faktorer sætte dig i større risiko for åreforkalkning:

  • Rygning

  • Højt blodtryk

  • Højt kolesteroltal

  • En familie historie af åreforkalkning eller hjertesygdom

  • En stillesiddende livsstil

  • Fedme

  • Diabetes

Har mere end én risikofaktor kan øge din risiko endnu mere. Du kan styre de fleste af de ovennævnte risikofaktorer. De følgende tips kan hjælpe dig med at forebygge åreforkalkning og forbedre din generelle sundhed. I virkeligheden ved at tage disse skridt, kan du være i stand til at stoppe progressionen, hvis du har åreforkalkning.

Rygning

Hvis du ryger, så stop. Forskerne tror, ​​at rygning kan forårsage åreforkalkning, fordi det skader arterie vægge, hvilket gør det lettere for plak at opbygge. Rygning udgør en endnu mere farlig risiko, når du har andre risikofaktorer, såsom forhøjet blodtryk eller diabetes. Rygestop dag. Hvis du vil hjælpe at holde op, så tal med din læge. Han eller hun har oplysninger om medicin og programmer til at hjælpe med at gøre at holde op lettere. Undgå også steder, hvor der er cigaretrøg. Forskning viser, at røg fra andre kan øge din risiko for åreforkalkning.

Kost

Foretag ændringer i din kost. En kost med højt indhold af mættet fedt og kolesterol kan hæve dit kolesteroltal. Når du har højt kolesteroltal, mere plak er tilgængelig til at line arterie vægge og indsnævre dine arterier. European Heart Association anbefaler, at du reducere mængden af kolesterol og mættet fedt i din kost. Kolesterol og mættet fedt findes primært i animalske produkter som kød, fisk, æg, mælk og andre mejeriprodukter. Tjek fødevarer etiketter for at finde mængden af ​​mættet fedt i et produkt. Undgå også store mængder af salt og sukker. Vær forsigtig med forarbejdede fødevarer, såsom frosne middage. De kan være højt indhold af fedt, sukker, salt og kolesterol. Vælg masser af friske eller frosne frugter og grøntsager, mindre dele af magert kød og fisk og fuldkorn såsom havre og hele hvede. Vælg umættede vegetabilske olier, såsom rapsolie i stedet for mættet fedt som smør.

Øvelse

Træne regelmæssigt. Regelmæssig aerob motion kan hjælpe med at bekæmpe åreforkalkning ved at reducere mængden af ​​fedt i blodet, sænke dit blodtryk og kolesterol, og kontrollere din vægt. Det er aldrig for sent at begynde at udøve. Rask gang, svømning og cykling er gode valg. Det er OK at starte langsomt og arbejde op til 30 minutter på de fleste dage. Men før du begynder, så spørg din læge til råds om, hvilken form for motion program er det rigtige for dig.

Checkups

Få regelmæssig checkups. Har din læge kontrollere dit blodtryk og kolesterol. Forhøjet blodtryk kan yderligere komplicere åreforkalkning ved at forårsage arterie vægge at hærde og tykkere, en sygdom kaldet åreforkalkning. Tal om dit helbred og dine risikofaktorer for åreforkalkning med din læge.

Diabetes

Styr diabetes med lægens hjælp. Folk, der har diabetes udvikler åreforkalkning hurtigere. Hvis du har diabetes, kontrollere dit blodsukker niveau omhyggeligt.

Vil jeg vide, om jeg har det?

Muligvis ikke. Åreforkalkning er en sygdom, der udvikler sig langsomt over tid og kan starte så tidligt som dine teenagere. I sine tidlige stadier, vil du ikke har nogen symptomer. Men i sin fremskredne stadier, når arterierne er næsten eller helt blokeret, kan du få symptomer såsom følelsesløshed, svaghed, brystsmerter eller kramper. Eller du kan ikke mærke symptomer, indtil du har et slagtilfælde eller et hjerteanfald.

Fordi symptomerne vises kun, efter at skaden er sket, skal du ikke vente på at symptomerne udvikler før du gør noget ved åreforkalkning. Begynd med at lave de livsstilsændringer, der er skitseret ovenfor, selvom du føler dig godt.

Sammen kan du og din læge beslutte, hvilke skridt du skal tage for at vinde kampen.